Annonse
Hjem Nyheter Slik kjører du økonomisk

Slik kjører du økonomisk

Mange skal på bilferie, og stresser du litt ned gjør du bilturen mer hyggelig ‒ og sparer både miljøet og drivstoff. Her er tipsene.

Å kjøre økonomisk er smartere enn det du kanskje tror.

‒ Du kjører sikrere, stresser mindre og ikke minst kommer du mer uthvilt frem til målet, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Det å kjøre økonomisk går hånd-i-hånd med en defensiv kjørestil. Det betyr en jevn fart med færrest mulig unødvendige stopp, noe som gjør kjøreturen sikrere på samme tid som drivstofforbruket går ned.

‒ Mange elbilister har lært seg økonomisk kjøring rett og slett fordi de er fokusert på å utnytte rekkevidden mest mulig. Her har alle som kjører bensin- eller dieselbil noe å lære av elbilistene, mener Sødal.

Saken fortsetter under Annonsen

Det er et par smarte ting å tenke på før du setter kurs for feriemålet.

Den opplagte er lufttrykket. Husk at en fullpakket bil er tyngre enn normalt, så pass på at det er nok luft i dekkene slik at bilen kan rulle enklere.

Det andre er aerodynamikken. Husk at en takboks øker luftmotstanden, og dermed vil bilen bruke mer drivstoff. Så om du pakker smart på innsiden klarer du deg kanskje uten en slik på årets bilferie, men dette avhenger selvsagt av hvor mye bagasje du skal ha med deg.

‒ Det er selvsagt lov å kjøre med takboksen for å få med alt man skal. Da får man heller spare inn ved å være bevisst i kjørestilen, sier Sødal.

En annen ting som er verd å huske på er at om vinduene åpnes vil drag-effekten for bilen øke, og du vil bruke mer drivstoff.

Det var utstyret, så da mangler det bare kjøretipsene. Her er NAF’s tre enkle tips.

1. Skaff deg god oversikt

Det gjelder å ha god oversikt over trafikken om du skal klare å kjøre økonomisk. Hold god avstand til andre og se langt frem så du oppdager både røde lys i lyskryss tidligst mulig, har god oversikt over rundkjøringen du skal gjennom eller andre situasjoner i trafikken.

2. Kom deg raskt opp i marsjfart

Når du skal øke hastigheten inn på en vei, gjelder det å få bilen opp i fartsgrensen så raskt som mulig. Har du manuelt gir kan du gjerne hoppe over gir når du akselerer.

3. Vær varsom med gassfoten

Kjør også med lett fot på gasspedalen. Finn din marsjfart og hold deg der uten unødvendige nedbremsinger eller fartsøkninger. Kjører du i nedoverbakke er det lurt å slippe gasspedalen helt.

God tur!

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

3,127FansLik
95FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker