Silly Sesaon i formel 1 når nye høyder

Alpine sier at reservefører Oscar Piastri erstatter Fernando Alonso som førstefører neste sesong. Problemet? Racerføreren selv nekter plent for det.


Formel 1 har nå tatt sommerferie, og det har mildt sagt vært en interessant første halvdel. Riktignok er det ingen stor overraskelse helt på toppen, for der troner regjerende verdensmester Max Verstappen.

Men bak den nederlandske Red Bull-føreren er det noen interessante navn. Ferrari-fører Charles Leclerc følger nærmest, etterfulgt av Verstappens mexicanske lagkamerat Sergio Perez og den ferske Mercedes-føreren George Russell.

Så hvor er da sju ganger tidligere verdensmester, Lewis Hamilton?

Jo, Mercedes’ stjernefører er helt nede på 6. plass, og det må et lite jordskjelv til om han skal han noen som helst sjanser til å utfordre om tittelen i år. Briten er så langt 102 poeng bak Verstappen, og må nå ty til teorien.

For det er ni løp igjen, og skulle mot formodning Hamilton vinne alle disse og sette raskeste rundetid kan han innkassere 236 poeng. Men det er ingenting som tyder på at det skal skje, for Hamilton har fortsatt til gode å vinne et løp i år.

Hamilton har nå en liten sommerferie som han kan benytte til å finpusse formen, for neste løp er ikke før Belgia Grand Prix 28. august. Den lille pausen markerer også starten på Silly Sesaon i formel 1.

Spekulasjonene flyr nå både høyt og lavt om hvem som erstatter hvem i de forskjellige teamene, og dessverre for oss nordmenn er ikke formel 2-fører Dennis Hauger en del av rykteflommen.

19-åringen har vært forfulgt av uhell gjennom sesongen, selv om han har vist sin storhet ved et par anledninger.

Han vant sprintløpet i selveste Monaco, og fulgte opp med å vinne hovedløpet i Aserbajdsjan. Siden har det meste gått galt, og det har også gått utover formen og selvtilliten til både han og det italienske Prema-teamet. Hauger er så langt nede på 12. plass i mesterskapet etter fire null-poengere på rad.

Men en som helt klart blir nevnt i Silly Season er Oscar Piastri, mannen som Hauger erstattet i Prema. Den 21 år gamle australske føreren vant nemlig formel 2 i fjor, og reglene er slik at vinneren ikke får delta i denne serien året etter. Det var ingen problem for Piastri.

Han ble nemlig hentet av Alpine F1, det franske laget som har erstattet Renault F1 i formel 1. Men dog ikke som førstefører, men han fikk iallfall en fot innenfor den aller største motorsport-serien ved å bli reservefører for teamet med spanske Fernando Alonso og franske Esteban Ocon som førsteførere.

Så da Alonso plutselig annonserte at han forlater Alpine til fordel for Aston Martin, som på sin side har et ledig sete etter at fire ganger verdensmester Sebastian Vettel overraskende bestemte seg for å legge opp, åpnet det seg et sete for Piastri i Alpine.

Men så enkelt er det ikke.

For som mange unge som har vunnet tidlig i karrieren har åpenbart Piastri også store ambisjoner, og over hos McLaren går ryktene at Daniel Ricciardo får fyken etter å ha underprestert. Den australske føreren er helt nede på 12. plass med fattige 19 poeng, mens den 22 år gamle britiske lagkameraten Lando Norris har hanket inn 76 poeng og er på 7. plass. Ricciardos resultater imponerer visstnok ikke McLaren.

Og det hele utvikler seg nå litt som en australsk såpeopera.

For manageren til Piastri er nemlig australske Mark Webber, den tidligere formel 1-førere som overlot plassen sin i Red Bull til nettopp landsmannen Ricciardo foran 2014-sesongen.

Ifølge diverse nettsteder skal Webber nå være i kontakt med McLaren rundt det ledige setet som eventuelt Ricciardo etterlater seg, og det er åpenbart dette Piastri sikter seg inn på.

For 22-åringen sier nå nei takk til sin første mulighet til å bli formel 1-fører.

Alpine annonserte nemlig tirsdag at Piastri blir forfremmet, og skal overta det ledige setet som førstefører.

‒ Oscar er et lysende og sjeldent talent. Vi er stolte over å ha pleiet og støttet ham gjennom de mange hindringene i junior-formel. Gjennom vårt samarbeid de siste fire årene har vi sett han utvikle seg og modnes til en fører som er mer enn i stand til å ta steget opp til formel 1, ble teamsjef Otmar Szafnauer i Alpine sitert på i pressemeldingen.

‒ Som vår reservesjåfør har han blitt eksponert for teamet på banen, fabrikken og tester hvor han har vist modenhet, potensial og hurtighet for å sikre opprykk til vårt andre sete sammen med Esteban, la sjefen til.

Problemet er at Piastri absolutt ikke er interessert i det setet.

Det som skjedde like etter savner sidestykke i toppidretten. Australieren rykket nemlig ut på Twitter og rev ned alle broer til Alpine i løpet av en kort melding:

«Jeg forstår at uten min godkjenning har Alpine F1 sent i ettermiddag lagt ut en pressemelding om at jeg kjører for dem neste år. Dette er feil og jeg har ikke signert kontrakt med Alpine for 2023. Jeg skal ikke kjøre for Alpine neste år.»

Siden har verken Alpine eller Piastri sagt noe som helst, men både pressemeldingen og Twitter-meldingen ligger fortsatt ute i all offentlighet.

Så får tiden vise om McLaren vil ha en slik løs Twitter-kanon på laget neste år eller om Piastri faktisk ender opp bak rattet på en Alpine F1, for dette utvikler seg til et like vilt eventyr som den den store villmarken i Australia byr på.

Les også:

Les mer om:

Nyheter Motorsport