I forrige uke ble en ikke så veldig trafikkert, men likevel svært viktig, ny bru innviet.
For ikke bare går den over en av verdens aller største lakseelver, men brua forbinder også øst og vest i Finnmark.
-->
Gamle Tana bru rakk å bli hele 72 år gammel før den ble pensjonert, men det er som det så fint heter historie nå. For en ny, moderne og ganske så unik bru har erstattet den gamle.
‒ Tana bru forbinder Øst-Finnmark sammen med Vest-Finnmark og resten av Norge. Brua er derfor et viktig knutepunkt for både folk og næringsliv, sa samferdselsminister Knut Arild Hareide i forbindelse med åpningen i forrige uke.
‒ Den gamle brua tålte ikke veldige tunge lastebiler. Nå er en flaskehals på E6 fjernet, så spesielt for næringstransporten er dette en stor dag, sa samferdselsministeren.
Resultatet er en bru som du ikke glemmer med det første, spesielt ikke om du passerer den i mørket:
En annen som var svært fornøyd var Tana-ordfører Helga Pedersen, tidligere nestleder i Ap og fiskeriminister mellom 2005 og 2009.
– Tanaelva har fått et nytt smykke, og vi i Øst-Finnmark har fått et nytt landemerke som vil vekke oppsikt langt utover både fylket og landet, sa Pedersen.
En annen politisk veteran, tidligere statsråd Elisabeth Vik Aspaker, er nå fylkesmann i Troms og Finnmark. Hun var helt enig med kollega Pedersen.
– Det skal være liv laga – også for oss i Nord Norge. Vi har fått et flott nytt landemerke – et stort kunstverk og stor ingeniørkunst, sa Aspaker.
Her klipper statssekretær i samferdselsdepartementet, Ingelin Noresjø, snoren. Til venstre står sametingråd Silje Karine Muotka, utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik og fylkesmann Elisabeth Vik Aspaker.
Den gamle hovedbrua over Tanaelva var altså smal og skummel, ikke minst for de myke trafikantene. Det har Statens vegvesen selvsagt tenkt på, og nye Tana bru byr også på gang- og sykkelvei.
Og det skulle kanskje bare mangle, for prosjektet er stipulert til å koste 578 millioner kroner.
Som Pedersen og Aspaker sier blir den altså et nytt landemerke i Øst-Finnmark, og troner stolt over Tanaleva med sitt hovedspenn på 234 meter. Totalt er brua 260 meter lang, og er en såkalt skråstagsbru med asymmetrisk tårn og sentrisk kabelplan.
Høyden fra brufundamentet til øverst på tårnet er 95 meter, og den nye ligger kun 100 meter fra den gamle som skal fjernes.
Brua blir altså sammenlignet med et smykke og kunst, og litt av den æren tilfaller tidligere ordfører og hobbyfotograf Frank Martin Ingilæ.
– Jeg har vært involvert i både planlegging- og byggefasen, og synes resultatet ble utrolig bra og langt over mine forventninger. Lyssettingen er fantastisk. Jeg var pådriver i sin tid for å få til dynamisk lyssetting av brua, sier Ingilæ, ordfører i Tana fra 2007 til 2019.
Lys er viktig når man skal ta kunstriske bilder, og nye Tana bru er utstyrt med mange tusen lys som gjør at den kan skape sin egen kunst.
Resultatet er svært så imponerende, for sjekk dette:
– Jeg fikk være med i arbeidsgruppen som har lyssatt brua, og i programmet som styrer lyset er både det samiske flagget og nordlyset representert. Brua er inspirert fra en samisk lavvo, sier Ingilæ.
Nye Tana bru er tegnet av overingeniør Eldar Høysæter i Statens vegvesen, og byggingen startet i 2016.
– Med 11.000 lys som kan styres digitalt med åtte forskjellige program kan tanaværinger og tilreisende virkelig ha noe å glede seg til. Det som gjør at man kan skape bilder, er presisjonen på lysstrålene. Hjemme i stua di, vil lampen ha en spredning på cirka 30 grader. Lysene her har en spredning på bare tre til fire grader, forklarer Kaare Ramberg i Statens vegvesen.
Han har vært prosjektleder, og understreker at brua faktisk er ganske så unik:
‒ Resultatet av lysene er spektakulært! Vi vet ikke om noe annet som dette, som finnes i verden. Blant annet skal det samiske flagget blafre på brua når samefolkets dag kommer.
Ingilæ var kanskje den aller stolteste da brua åpnet, og som et minne for jobben han har lagt ned har han fått en unik selfie som ingen andre kan matche.
For Ingilæ har som den eneste utenom bygningsarbeiderne fått besøke toppen av brutårnet, så sjekk ut den selfien og andre flotte bilder som Ingilæ har tatt av brua i karusellen under.
Les også: