Nå kommer barna ut i trafikken, og det gjelder å vise hensyn. (Foto: Heidi Tofterå Slettemoen, Frende Forsikring)

Så mange unge ble skadd under fjorårets skolestart

Det er igjen duket for skolestart, og mange hundretusener av unge skal ut i trafikken. Og dessverre blir noen skadet.


Ifølge Trygg Trafikk skal over 600.000 grunnskoleelever skal ut i trafikken, og de er bekymret for sikkerheten. De mener at trafikk rundt mange av skolene er et problem, og at flere kommuner og skoler må på banen for å skape tryggere skoleveier.

‒ En trygg skolevei er et samarbeidsprosjekt mellom de som kjører, de som sykler, og de som går, sier opplæringssjef Lena Westrum i Trygg Trafikk.

-->
‒ Men det er også et samarbeid mellom foreldre, skole og kommune. Skolestart er en anledning til å minne om at vi alle har et ansvar.

De ber alle disse engasjere seg mer, og det finnes åpenbart løsninger som trygger skoleveien. Trygg Trafikk trekker fram tiltaket hjertesoner, som ifølge organisasjonen bidrar til mindre foreldrekjøring og skaper tryggere skoleveier.

‒ Hjertesone betyr en trafikksikker sone rundt skolen med lite biltrafikk og med dropp-soner – eller korttidsparkering – for henting og levering, forklarer Westrum.

Slike tiltak er med på å gjøre skoleveien sikrere, og det trengs. 

Ifølge Frende Forsikring ble 113 unge under 19 år skadet i trafikken under skolestartmåneden i fjor.

‒ Vær ekstra forsiktig når du skal kjøre rundt skoletid nå, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge. 

I fem av ulykkene i august i fjor gikk dessverre liv tapt, og to var mellom 6 og 15 år og tre var mellom 16 og 17. Tallene har Frende hentet fra Statistisk Sentralbyrå.  

‒ Ytterligere 12 ble alvorlig eller meget alvorlig skadet. Dette er tragiske ulykker som jeg håper vi unngår denne høsten, sier Ytre-Hauge.  

Frende ser tydelige forskjeller i aldersgrupper. 

‒ Det er en klar sammenheng mellom alder og antallet skader, sier fagsjefen.

‒ Jo eldre barna blir, jo oftere kommer de seg alene til skolen. Det er viktig at ungene vet hvordan de skal ferdes trygt på skoleveien så alle kommer seg til og fra uten uhell.

(Foto: Frende Forsikring)

Slik fordelt ulykkene seg i august i fjor:

  • 0-5 år: Tre skadde i trafikken i august i fjor  
  • 6-15 år: To drept og 24 skadde i trafikken i august i fjor 
  • 16-17 år: Tre drept og 44 skadde i trafikken i august i fjor 
  • 18-19 år: 37 skadde i trafikken i august i fjor 
Kilde: Statistisk Sentralbyrå

‒ Bilistene har åpenbart et stort ansvar de neste ukene. Husk på at det er flere barn i trafikkbildet enn det har vært gjennom sommerukene. Ikke forvent at de små har kontroll og oversikt over trafikkbildet på samme måte som en voksen, sier Ytre-Hauge.

‒ De små løper og leker, mens de litt eldre ikke kjenner trafikkbildet så godt som deg og gjerne går med musikk på øret. Da krever det at du som sjåfør er oppmerksom og kjører forsiktig. De fleste ulykker og uhell skjer mens du er stresset eller skynder deg. 

Og Ytre-Hauge kommer med en liten advarsel til bilistene:

‒ Det er også grunnen til at politiet har hyppige fartskontroller i nærheten av skolene nå når skolen starter opp igjen, sier fagsjefen.

NAF sier at nøkkelen for barna som skal gå eller sykle til skolen er å øve på dette på skoleveien.

– Bruk tid på å lære barna hvordan de trygt går eller sykler til skolen, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.

– Mange barn trenger å bli fulgt i begynnelsen, men etter hvert skal de også gå alene.

(Foto: NAF)

Videre sier NAF at det er opp til de voksne å vurdere om barnet er klar til å sykle alene til og fra skolen. De understreker at før barna sykler alene til skolen bør de kunne grunnleggende trafikkregler, mestre sykkelen godt, ha god balanse og kunne stoppe.

De må også kunne gi tegn og snu hodet mens de sykler.

NAF har som Trygg Trafikk hatt fokus på trygge skoleveier de seneste årene, og har blant annet aksjonert for tryggere skoleveier på 35 skoler rundt om i landet. NAF sier at totalt har over 17.000 barn fått tryggere skoleveier, og målet med aksjonene er at flere barn skal kunne gå og sykle trygt til skolen.

‒ Trygge skoleveier handler om utforming, med gang- og sykkelveier, fartsgrenser og droppsoner, men også om adferd. Vi er opptatt av å lære barn trygge vaner i trafikken, og at alle som kjører der skolebarn ferdes må være med å ta ansvar slik at skoleveiene blir trygge, sier Handagard.

Her er NAFs råd for trafikksikker skolestart:

1. Nok tid

Beregn nok tid slik at alle unngår stress når du følger barn til skolen - enten dere går, sykler eller kjører buss eller bil. Hvis det ikke er droppsone ved skolen, kan du sette av barna 200 - 300 meter unna for å unngå trengsel ved skolen.

2. Fartsgrenser ved skolene

Ved alle skoler er det satt lavere fartsgrenser for å øke sikkerheten for barna. Vis respekt for fartsgrensene.

3. Lyskryss og fotgjengeroverganger

Barn har store problemer med å bedømme fart og avstand til et kjøretøy. En førsteklassing vil faktisk ikke kunne bedømme om en bil står stille eller er i fart når den er et stykke unna. Vær derfor spesielt oppmerksom på lyskryss og utvis aktsomhet når du nærmer deg lyskryss og fotgjengeroverganger.

4. Sikring av passasjerer

Selv på en kort skolevei skal alle i bilen være sikret. Det er sjåførens ansvar at alle passasjerer er sikret på forsvarlig måte. Barn som er lavere enn 150 cm skal ikke sitte i forsetet med kollisjonspute hvis kollisjonsputen ikke er frakoblet.

5. Oppmerksomhet

Vær svært oppmerksom når du setter av barnet ved skolen. Unngå å kjøre inn i skolegården. Bruk på/avstigningslomme eller droppsone der slike finnes. Det aller beste er å parkere noen hundre meter unna det mest trafikkerte området og gå sammen med barnet resten av veien.

6. Hvis du må parkere ved skolen eller barnehagen

Det sikreste er å rygge inn på den ledige plassen når du kommer. Da beholder du god oversikt over trafikkbildet. Når du skal videre har du god oversikt når du skal ut av parkeringsplassen igjen.

7. Videre ferdsel

Når du har satt av eget barn utenfor skolen, vis respekt for andre barns skolevei, og kjør pent!

(Foto: NAF)

Les også:

Debatt