Så mye strøm brukte I-Pace på «Everest-utfordringen»
Forbruket til elbiler er ikke spesielt glade i motbakker, så hvor mye strøm brukte en Jaguar I-Pace en olympisk sykkelmester gjennom den såkalte Mount Everest-utfordringen?
Nylig klatret Kristin Harila helt opp til toppen av verdens høyeste fjell, Mount Everest, en ganske så sjuk imponerende prestasjon. Hun er en av få nordmenn som faktisk har gjort drømmen om å stå på toppen av verden til en realitet, mens mange andre kun nøyer seg med å klatre 8.848 meter på sykkel. Det finnes nemlig en annen type Mount Everest-utfordring som er langt enklere å gjennomføre.
Man skulle kanskje tro at elbilister er de som er aller mest opptatt av rekkevidder, men det finnes faktisk en gjeng som noterer seg for hver eneste meter de tilbakelegger. Vi snakker om kondisjonsfolket, og dette fenomenet som har tatt full fyr i koronapandemien ‒ Strava-tallene.
-->
Gjennom GPS-apper er det nemlig mulig å klokke antall meter som tilbakelegges, og deretter å vise de fram til andre Strava-brukere. Og som vi skjønner, jo flere kilometer løpere, syklister og langrennsløpere tilbakelegger, jo større er skryterettighetene. Riktignok ikke like store som Harilas, men det er uansett beintøff kamp om å samle flest mulig meter. Og høydemeter.
For en ny utfordring for syklistene har kommet med covid-19-restrikasjonene, nemlig å samle nok høydemeter til å kunne skryte på seg en topptur på Himalayas høyeste fjell ‒ å nå det berømte tallet på 8.848.
Dette er hvor mange meter over havet toppen på Mount Everest troner, og utfordringen har faktisk så populært et det har sitt eget navn ‒ Everesting.
Tall fra Strava viser at antall suksessfulle Everesting økte med vanvittige 600 prosent i juni 2020, sammenlignet med samme måneden året før. Ja, selv Wikipedia har en oversikt med de raskeste registrerte tidene, og den aller raskeste har klart 8.848 høydemeter på 6:40 timer. Well done!
Hvor raskt det gikk da Jaguar tok Everest-utfordring vites ikke, men de har altså sendt elbilen I-Pace opp og ned et fjell lenge nok til at den totalt klatret 8.848 meter.
Og til det fikk de fikk hjelp av en som har latt se fascinere av Everesting-trenden, walisiske Elinor Barker.
Mange sykkelkjenner dra nok kjensel på navnet, for hun er både olympisk mester, verdensmester og europamester i banesykling. Men hun foretrekker å sitte bak et rundt ratt når det kommer til Everest-utfordring.
‒ Selv som profesjonell syklist er dette en skremmende utfordring med tanke på utholdenhet, så jeg var glad for å kunne gjøre det bak rattet på den helelektriske Jaguar I-Pace, sier hun.
Strømforbruket til elbiler er altså ikke så glad i bakker, men da snakker vi om de oppover. Nedover liker de, for da kan regenerering sørge for å sende strøm tilbake til batteriet.
‒ Da jeg fant ut at Jaguar Racing vanligvis må regenerere 30 prosent av batterikapasiteten i I-Type under et formel E-løp, ønsket jeg naturligvis å forbedre dette! Jeg er stolt over å ha slått «rekorden», samtidig som jeg nyter den komfortable og stillegående kjøringen med én pedal i I-Pace, sier sykkeldronningen.
Jaguar og Barker fant veien til britenes svar på Mont Ventoux, en av de to mest berømte fjelletappene i Tour de France sammen med Alpe d'Huez. Britenes svar heter Great Dun Fell, hvor man finner den høyeste asfalterte veien i Storbritannia. Den smale asfaltveien defineres av en rekke skarpe svinger og stigninger på opptil 20 prosent, og kan skilte med 547 høydemeter fra bunn til topp.
Syklisten måtte kjøre denne strekningen 16,2 ganger med 5,8 kilometer med stigning for å nå 8.848 meter, og inkludert nedoverbakkene ble det altså 11,6 kilometer per runde.
Barker hadde altså som mål å slå Jaguars elektriske formel-biler, og klarte det med bravur. Takket være bratte nedstigninger sørget regenereringen for hele 60 prosent ny energi i løpet av de 16 turene.
Totalt måtte Barker tilbakelegge 198,6 kilometer før hun nådde 8.488 høydemeter, noe som også inkludert 8 kilometer til startpunktet.
Så hvor mye var det igjen på batteriet?
Jo, Jaguar opplyser at 31 prosent gjenværende batteritid, noe som hadde holdt til å kjøre opp mot 128,7 kilometer lengre.
Det betyr en total rekkevidde på 327,3 kilometer via batteripakken på 90 kWh. Det er selvsagt et stykke unna den oppgitte rekkevidden på 470 kilometer, men så klatret da også bilen helt opp til toppen av Mount Everest, iallfall når det kommer til høydemeter.
Kristin Harila klarte seg uten en bil under sin tur opp det ekte Mount Everest, og det gjorde også de aller første som erobret verdens høyeste fjell. Det var Edmund Hillary og sherpaen Tenzing Norgay, som kunne plante det newzealandske og nepalske flagget på toppen 29. mai 1953.
De første nordmennene som besteg Mount Everest var Bjørn Myrer Lund og Odd Eliassen, som nådde toppen i 1985.
Og i 2021 nådde altså Jaguar toppen, iallfall i Strava-verden.
Les også: