Annonse
Hjem Elbiler Renault Zoe blir «kraftverk»

Renault Zoe blir «kraftverk»

Renault blir den første bilprodusenten som introduserer reversibel lading, og 15 Zoe-biler skal teste dette ut i 2019.

Reversibel lading ‒ hva betyr det, spør du kanskje?

Jo, at strømmen går motsatt vei gjennom ladekabelen. For elbiler betyr dette altså at den går fra bilen batteri og inn til strønettet, og ikke som normalt er når elbilen lades fra strømnettet og inn i bilens batteri.

Se video lenger ned i saken hvordan dette fungerer.

På engelsk er dette kalt «vehicle-to-grid» eller «reversible charging», og er noe elbilprodusentene har snakket om i flere år.

Saken fortsetter under Annonsen

Nå tar Renault skrittet fra den teoretiske planen til de fysiske testene, og skal prøve ut reversibel lading på 15 Zoe-biler utover året.

Dette innebærer ikke noe stort inngrep i bilene, ettersom Renault har tatt høyde for dette under produksjonen av elbilen. Renault installerer en omvendt lader i bilen, og det er stort sett alt de trenger å gjøre.

Pilotprosjektet startet i forrige uke i Nederland og Portugal, hvor spesialutviklet ladestasjoner står klare til å ta imot pilotbilene. Testene skal deretter utvides til Frankrike, Tyskland, Sveits, Sverige og Danmark utover året, så elbilnasjonen Norge er altså ikke med på dette prøveprosjektet.

Det åpner seg flere fordeler rundt en slik løsning som den franske produsenten nå tester ut.

Ladingen tar høyde for brukerens preferanser og strømtilbudet i nettverket. Ladingen vil for eksempel nå maksimum fart når det blir overskudd med strøm i nettverket, eksempelvis når produksjon av fornybar energi er på topp.

Elbiler kan dermed benyttes som mellomlagring av denne rene strømmen, for deretter å føre den videre i etterkant.

Dette gjør at for eksempel flere elbiler kan lades på lokal fornybar strøm, noe som vil redusere kostandene rundt elbilenes infrastruktur.

Og ikke minst vil det gjøre at flere elbiler drives med renere strøm.

Renault skal altså se om dette fungerer i praksis, se hvilke fallgruver det eventuelt er, og hva som kan gjøre bedre for at dette skal bli en reel mulighet i framtiden.

Om det blir vellykket, vil også Renault foreslå en felles standard slik at dette fungerer på tvers av modellene.

Slik skal ladesystemet fungere:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,814FansLik
84FølgereFølg
83FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker