Annonse
HjemNyheterRekordinteresse for bruktbiler

Rekordinteresse for bruktbiler

Aldri før har det vært så mye trafikk på Finn bil som i mai.

Korona-krisen er iallfall over for bruktbilmarkedet, som allerede i april viste tegn til å bli friskmeldt. Da rapporterte Finn.no om at interessen for bobiler og båter var så stor at det nesten var en mangelvare på slike objekter.

Brukbilene følger nå etter, for i mai skjøt interessen for brukte biler i været.

Faktisk så mye at Finn bil nådde nye høyder, og Finn registrerte ufattelige 17 millioner besøkende i forrige måned. Det betyr altså at det i snitt var 6,3 besøkende på denne seksjonen hvert eneste sekund i mai, ja, utrolig.

Og folket er langt fra mettet på bruktbiler, for trenden har holdt seg inn i den første uken av juni også. Da noterte Finn bil seg 4,7 millioner besøk, en økning på 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Finn bil har så langt i juni en vekst på drøyt 10 prosent.

Saken fortsetter under Annonsen

Men folk er ikke bare nysgjerrig, for mange kjøper faktisk biler også. Finn melder om en salgsøkning på 9 prosent i forhold til mai 2019, så koronakrisen ser ut til å være et tilbakelagt stadium når det kommer til bruktbiler.

‒ Vi er glade for å se at det nå er vekst i både trafikk og salg i bilmarkedet ‒ etter det som må omtales som en tøff periode for bilbransjen, sier Eirik M. Håstein, produktdirektør for Finn motor. 

‒ De typiske «fritidsmarkedene» våre; båt, bobil og til dels MC, skjøt jo virkelig fart for en tid tilbake, mens bilmarkedet har ligget rundt normalen. Nå ser vi imidlertid en tydelig trend som forteller oss at mange ønsker seg ny bil før sommerferien ‒ kanskje fordi den skal brukes på biltur, legger han til.

Det er muligens noen grunner til at bruktbilmarkedet nå opplever klondyketilstander.

Covid-19-viruset har strengt de fleste grensene og dermed blir det Norges-ferie for de fleste, og mange vil også unngå bruk av kollektivtransport på grunn av smittefare og plassrestriksjoner.

Bilprodusentene måtte i tillegg stanse produksjonen under den verste krisen, og stengte grenser fører også til at det vanskeligere å få nybilene sendt over til Norge.

Tallene fra Finn viser uansett en voldsom interesse for bruktbiler, og at mange muligens skal bruke den til en bilferie viser også trenden.

Det er nemlig SUV-modeller og stasjonsvogner som bidrar til den største økningen av de solgte bilene på Finn.

‒ I mai så vi en økning på 19 prosent i antall solgte stasjonsvogner, og mer enn 30 prosent vekst i antall solgte SUVer sett mot mai i fjor. Dette er formidable tall for to segmenter som i utgangspunktet er svært store, sier Håstein.

Etterspørsel av større biler med litt mer plass gir også utslag på prisbildet, og i mai økte snittet med 4 prosent sammenlignet med mai i fjor.

Snittprisen for en bruktbil i privatmarkedet solgt gjennom Finn bil er nå på 180.000 kroner.

‒ Forklaringen på dette kommer når man ser på hvilke bilmodeller det ble solgt mest av, og kanskje spesielt i SUV-segmentet. Her finner vi for eksempel Mitsubishi Outlander, Volvo XC60, Toyota Rav4, Volvo XC90 og Volkswagen Tiguan, som igjen forteller oss at det ble solgt mange dyre biler i mai, forteller produktdirektøren.

De som styrer Oslo bør kanskje ikke lese det som følger, for som vi vet prøver de maktutøvende der å stenge bilene mest mulig ute av byen. Men Oslo-folket lar seg ikke skremme.

I mai hadde Oslo en økning på utrolige 44 prosent på Finn bil, den største økningen i Norge, mens Innlandet hadde den nest største økningen med 38 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

‒ Når et marked vokser såpass raskt på kort tid som bilmarkedet gjorde i mai, er det viktig, hvis man ser det fra kjøperens side, at tilbudssiden henger med, og at det finnes nok biler tilgjengelig for kjøp, forklarer Håstein:

‒ På Finn båt har vi i to måneder fått erfare hvordan situasjonen blir når dette ikke skjer. Her har vi sett at så mye som 10 prosent av alle annonserte båter blir solgt på dagen, og flere har endt med budrunder. Da blir det vanskelig å sikre seg de beste objektene, særlig hvis man ikke er komfortabel med å slå til veldig raskt.

‒ Det er derfor veldig bra å se at tilbudssiden økte på Finn bil i mai ‒ med hele 17 prosent sammenlignet med april ‒ hvilket løftet oss til fjorårets nivå hva gjelder annonser.

Nybilsalget ble hardest rammet under koronakrisen, og Finn merker fortsatt etterdønninger.

‒ Kronekursen er en helt annen nå, slik at mange nye biler mest sannsynlig vil bli en del dyrere. I tillegg vet vi at mange fabrikker foreløpig har bestillingsstopp, fordi de nettopp har åpnet, eller er i ferd med å åpne igjen. Dette har nok en påvirkning på nordmenns bilvalg, og har ført til at økt trykk i bruktbilmarkedet, sier produktdirektøren:

‒ Folk satser på biler de vet at de får. Kjøper man en ny bil nå er det ikke nødvendigvis sikkert når man kan få bilen levert.

Mange bilforhandlere har tatt i bruk nettbaserte løsninger slik at kundene slipper et fysisk oppmøte, og Finn er også i gang med dette. De har nå sammen med flere partnere lansert videosamtale- og visning på alle markedsplassen under motor, altså på bil, båt og MC.

Løsningen gjør at en privatkjøper kan forespørre en videovisning i meldingstråden mellom kjøper og selger, og dersom partene godtar dette opprettes det en videosamtale mellom partene.

‒ Vårt inntrykk er at dette ikke bare er et produkt som vil muliggjøre kjøp for de som frykter koronasmitte, det vil også åpne for at potensielle kjøpere vil kunne vurdere bil, båt og MC i et enda større geografisk område, sier Håstein.

Dette fungerer også hos de profesjonelle brukbilselgerne, hvor man på forhandlerannonser kan forespørre videovisning av bilen ved å klikke på «Be om videovisning»-knappen i annonsen. 

Da blir man så satt i dialog med første tilgjengelige selger, og kan deretter starte videovisningen. Finn sier at kjøperen selv bestemmer om man selv vil filmes når denne funksjonen brukes.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse