Ah, rekkeviddeangst. Da elbilene banet seg vei for godt over et tiår siden poppet dette ordet opp, og ble faktisk brukt så ofte at det nesten ble årets nyord tilbake i 2013. I Språkrådets kåring av årets ord kom rekkeviddeangst på 2. plass.
Siden har to viktige ting skjedd som bør dempe angsten for å gå tom for strøm.
Elbilene har betraktelig mer rekkevidde, i NAFs ferske test av nye elbiler lå snittet på 560 kilometer, og det har kommet til et ras av nye hurtigladere. Norge har verden best utbygde nettverk med nærmere 10.000 hurtigladere.
Her en Xpeng fotografert under NAFs El Prix:

De to tingene demper selvsagt rekkeviddeangst, men som med andre typer angst kan også denne sitte ganske så dypt. Det viser en ny undersøkelse gjennomført av utført av Opinion på vegne av Xpeng, og her må vi legge til at det kun ble spurt 211 elbileiere.
Her svarte nesten halvparten, 46 prosent, at de er bekymret for å gå tomme på langturer. 18 prosent er hverken bekymret eller ubekymret, mens 22 prosent er ubekymret.
Xpeng spurte også om hva elbilistene mener er viktigst av rekkevidde og ladehastighet.
77 prosent slo fast at rekkevidde er viktigst, mens kun 7 prosent haket av for ladehastighet. 16 prosent hadde ingen preferanse.
Rekkevidden har dermed blitt enda viktigere, for i en tilsvarende undersøkelse i fjor svarte 67 prosent at rekkevidde er viktigst. Det har altså gått opp 10 prosentpoeng.
Norgessjef i Xpeng, Claes Persson, slår fast at nordmenn typisk er mer opptatt av rekkevidde enn andre.
– Vi er et land med store avstander og vanskelig klima for elbiler. Da er det ikke rart at mange er bekymret for å gå tomme for batteri på lange turer, sier han.

Xpengs nye kommende flaggskip, 7-seteren X9, kan by på 600 kilometer rekkevidde, og da bilen ble vist i Kina var det med en svimlende ladeeffekt på 550 kW. Skal vi tro undersøkelsen så vil nordmenn først og fremst bite seg merke i rekkeviddetallet til denne, men Persson mener at de heller bør se på det andre tallet.
– De aller fleste steder er hurtigladerdekningen såpass god at det skal mye til for å gå tom for strøm på veien. Det som betyr noe da er hvor mye tid man mister på et ladestopp. Her har det skjedd stor utvikling både på produsent- og operatørsiden, sier Persson.
– Vi mener det er noe av det viktigste vi kan bidra med som bilprodusent. For å få alle over på elbil, må det bli like raskt og enkelt å lade som å fylle bensin.
Xpeng har også på gang nye utgaver av både G6 og G9, og her løftes ladefarten betraktelig. G6 får en makseffekt på 451 kW og storesøster på opptil 525 kW. Det vil kunne gi en ladetid fra 10 til 80 prosent på bare 12 minutter.
– Vi har en strategi om å være best på ladefart. Derfor er det viktig for oss å satse på å få ned ladetiden, og å sørge for at vi holder det vi lover også i norsk vinterkulde, sier Persson, som også peker på et annet problem.
Det hjelper nemlig lite at en bil som X9 kan lade lynende raskt om ikke ladestolpene tilbyr slike effekter.
– For å få ned ladetidene må både produsenter og operatører skru opp effekten. Det er bare å få opp farta, slår Claes Persson fast.
Så får vi bare håpe at ladeoperatørene selv ikke er like lite interessert i ladefarten som de som ble spurt i denne undersøkelsen.
Les også: