Om det råkjøres med bilen din kan den bli beslaglagt, selv om du er helt uskyldig. (Foto: NAF)

Råkjøring: Du kan bli fratatt bilen selv om du ikke kjørte den

Regjeringen ønsker å inndra bilen om det råkjøres, og ja, om du blir tatt i for eksempel 80 km/t i 30-sonen. Og de vil også ha et forbud med å røre løse mobiler. NAF er skeptiske.


Regjeringen har på høring en rekke skjerpelser som skal bedre sikkerheten. Deriblant et forbud med å varsle om kontroller, et totalforbud mot berøring av mobiler som ikke står fastmontert og inndragning av biler etter råkjøring. 

NAF er fornøyd med noen av forslagene, og mindre fornøyd med andre. For:

-->
– Deler av forslagene rammer for bredt, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.

Se alle bemerkningene til NAF helt nederst. 

Det er altså foreslått en stor pakke med skjerpelser, og den siste delen som gjelder inndragning av kjøretøy og mobilbruk har akkurat vært på høring.

– Flere av forslagene står i fare for å treffe for mange, og i noen tilfeller virker hensynet til at reglene skal være enkle å håndheve å ha gått foran andre hensyn, sier Handagard.

Ta bilen fra råkjørerne

Det skapte svære overskrifter da en nordmann ble tatt for råkjøring med sine splitter nye Lamborghini Huracan Spider i Danmark, for straffen var ikke bare bøter, fengselsstraff og innreiseforbud. De danske myndighetene beslagla også superbilen, som koster flere millioner kroner. 

Nå vil den norske regjeringen ta dette et hakk, for de ser på råkjøring som et problem. Det har da også vært dokumentert organisert råkjøring hvor grupper faktisk sperrer veier, og deretter tar bilene i hastigheter over 200 km/t. Disse kan allerede straffes med at bilen inndras. 

Det nye er at regjeringen foreslår at inndragning skal bli en regel ved grove fartsovertredelser, både ved organisert råkjøring og i andre tilfeller med høy hastighet.

– Vi stiller oss bak forslaget om å ta bilen fra råkjørerne, sier Handagard. 

– Men vi er kritiske til en regel som vil gjøre inndragning til fast praksis alle tilfeller der farten er høy, også ved første gangs overtredelse, forklarer hun.

(Foto: NAF)

Arbeidsgruppen som har utarbeidet forslagene anbefaler at hovedregelen bør være at bilen skal inndras selv om eieren ikke kjørte og ikke kjente til villmannskjøringen.  

– I tilfeller der bilen er lånt bør den bare kunne inndras dersom eieren kjente til eller har vært grovt uaktsom med hensyn til den planlagte bruken, sier Handagard.

I tillegg er det et forslag om at kjøring over 50 km/t eller mer i 30- og 40-soner skal føre til bil-beslag, og det samme gjelder kjøring i over dobbelt lovlig hastighet i 50-sone. 

Sidestiller mobilbruk og infotainmentbruk

Når det gjelder mobilbruk er det ofte argumentert med at om man skal gjøre mobilbruk ulovlig må man også forby det å trykke på innebygde skjermer i bilene, og regjeringen har åpenbart lyttet til dette.

(Foto: Marius Kromvoll, NAF)

For nå foreslås det et forbudt mot å røre mobilen dersom den ikke står i holder, noe NAF går imot. De nye reglene for bruk av mobilen når den er fastmontert, skal også gjelde bilens integrerte skjerm.

– Det skal bli lov å styre musikk fra mobilen, og slå inn et telefonnummer. Samtidig skal det bli forbudt å røre ved navigasjonen, også på bilens skjerm. Det er vi kritisk til, sier Handagard.

Det er lett å tro at det å trykke på en mobil er like forstyrrende for kjøringen som å trykke på bilen skjerm, men Handagard sier at dette ikke kan sammenliknes med å styre navigasjon på mobilen. NAF mener det bør være lov å styre bilens navigasjon med enkle trykk, for eksempel for å finne lader eller godta en ruteendring på bilens skjerm.

– Det er klart at like regler for bilens skjem og mobil i holder vil være enklere for politiet å håndheve, sier pressesjefen.

– Men det er ulogisk at det ikke skal være lov å betjene navigasjonen på skjermen med enkle trykk, samtidig som det skal være lov med minst like kompliserte handlinger på fastmontert mobil. Her går forslagene for langt og treffer for bredt.

Oversikt over NAFs svar på de nye forslagene:

Les også:

Hva tenker du

Les mer om:

Forbruker NAF Motor