For bare noen år siden tikket det stadig inn meldinger om bilmerker som skulle bli 100 prosent elektriske, og muligens var de også litt blendet av Norge hvor politikerne banet vei for elbiler gjennom svært kostbare tiltak. Nå har AS Norge helt klart råd til dette, men andre land kan rett og slett ikke tape så mye penger bare for å fremme elbilene.
Så de incentivene vi har sett i Norge har ikke kommet i andre europeiske land, og til tross for at elbilene har blitt langt mer konkurransedyktige tar de rett og slett ikke av. Bilkjøpere foretrekker fortsatt biler med eksosrør.
Salgstallene til ACEA for 1. kvartal her i Europa taler også sitt klare språk. Foruten Norden og Nederland går det tregt med overgangen, og elbilene har under 30 prosent markedsandel – i mange land også langt under dette. I Polen, et stort marked, hadde elbilene for eksempel marginale 3,6 prosent markedsandel i 1. kvartal.
Porsche, med elbiler som Taycan og nye Macan, kaster seg rundt og kommer med en ny omstillingsplan som både tar for seg bilene, produksjon, investeringer og det forretningsmessige.
De har akkurat gjennomført sitt årsmøte, og dette slo Porsche-sjef Oliver Blume fast:
– Verden har forandret seg. Vi opplever en voldsom storm. Men vi gjør alt vi kan for å motvirke den. Vi investerer resolutt i fremtiden.
– Vi tar utfordringen. Vi har en plan. Vi handler. Og vi kaster ikke bort tiden.
Den nye planen går dessverre utover de ansatte. Porsche har nemlig tenkt å kutte rundt 3.900 jobber inn mot 2029, og i tillegg skal de gjennomføre en omstilling av batterivirksomheten samt de store investeringene knyttet til nye biler. «Sparepakken» koster, faktisk enorme 1,3 milliarder euro bare i 2025.
– Dette har en merkbar innvirkning på inntjeningen vår, men vi aksepterer det, sier Blume.
– Det er nødvendig for å sikre at Porsche forblir robust og svært lønnsom.
Nå har de sikkert råd. Konsernet omsatte for 40,1 milliarder euro i fjor, og driftsresultat endte på 5,6 milliarder euro.
Det kommer blant annet etter at de solgte hele 310.718 biler, riktignok litt ned fra 2023, men de satte salgsrekorder i fire av de fem store regionene, inkludert Europa og Tyskland.
Den mest solgte modellen var Cayenne med 102.889 solgte biler, foran Macan tilgjengelig både som elbil og forbrenningsbil (82.795) og 911 (50.941).
– Siden desember 2023 har vi fornyet fem av seks modelllinjer og fornyet produktporteføljen vår grundig. Dermed har vi lagt grunnlaget for vår suksess i de kommende årene, sier Blume, som altså ikke er villig til å gå all-in for elbiler.
– I framtiden vil Porsche fortsette å stole på en balansert blanding av typer drivsystemer. Kundene våre vil kunne velge mellom forbrenningsmotorer, hybrider og helelektriske drivlinjer i alle kjøretøysegmenter langt inn i 2030-årene.
Han pirrer også med andre toppvarianter av legenden 911:
– Jeg kan avsløre én ting, sier Blume.
– Vi kommer til å heve standarden i sportsbilsegmentet nok en gang.

Porsche forventer seg et salg på 37 til 38 milliarder euro i år, og at elbilene har en markedsandel på mellom 20 og 22 prosent.
– Situasjonen i bilindustrien er fortsatt utfordrende, og Porsche er ikke immun mot dette, sier styreleder Wolfgang Porsche.
– Samtidig har merket fortsatt stor appell. Vi er alle klar til å mestre utfordringene som ligger foran oss.
I 1. kvartal i år solgte Porsche 71.470 biler, ned fra 77.640 i samme periode i fjor, og elbilene hadde en markedsandel på 26 prosent. Ikke overraskende er den helelektriske Macan en god hit, og det ble levert ut 14.185 slike i løpet av årets tre første måneder.
Les også: