Selv om Toyota lanserte Lexus-prosjektet tidlig på 1980-tallet begynner ikke den offisielle tidsregningen før i 1989, for da hadde de endelig klar den første bilen. Eller, de kjørte like godt på med to modeller.
Den første var den egenproduserte LS, men de tok også sats med en Toyota Camry-basert modell kalt ES.
Og selv om LS fortsatt produseres er den nå i ferd med å forsvinne her i Europa, men ES-modellen lever i beste velgående. Det kom til over 5.000 slike her på det gamle kontinentet i fjor, og det var for eksempel godt over tusen flere enn de solgte av den rene elbilmodellen RZ.
I dag befinner ES seg i 7. generasjon som kom i 2018, og nå er det altså duket for en 8. generasjon. Den kommer til Europa, men her er det en dårlig nyhet. For allerede i 2023 bestemte Lexus Norge seg for å bli en ren elbil-importør, så ja, da blir vel Norge snytt for den nye ES? Eller? Vel, heng med nedover, så kommer vi til nettopp det.
Siden dette er en «ur-Lexus», og vi har allerede pirret med en elbilutgave, så må vi selvsagt ta en liten titt på hva modellen kan tilby 36 år etter at den var en viktig bil for et helt sylferskt nytt merke. Og som du skal få se av bildene, vi kan helt klart legge til den
flotte nye ES.

Den har først og fremst vokst. ES passerer nå fem meter i lengden med god klaring, for 2026-utgaven er nemlig 5,14 meter i lengden og har est ut til 1,92 meter i bredden. Det betyr selvsagt enda mer innvendig plass, og ikke minst enda mer elegante utvendige linjer gjennom Clean x Tech-designet.
Foran er det en spindelform som strekker seg over panseret til støtfangerkantene, og den doble L-signaturen til lyktene kommer med utovervendte L-formede blinklys. Også bak er L-signaturen på plass, og der er det også en opplyst Lexus-logo.
På innsiden oser det selvsagt av luksus, og her er det blant annet Ottoman-baksete som kan lenes tilbake med benstøtte og passasjersetet foran kan legges forover for å maksimere sitteplassen bak dette. Forsetene er for øvrig nydesignet og skal by på enda mer komfort enn tidligere.
Dette blir også den første fra Lexus med Hidden Tech-brytere, noe som betyr at disse ikke er synlig når bilen er slått av. Foran er det også en 12,3-tommers kombimeter og en ny 14-tommers LexusConnect-multimedieenheten som gjør cockpiten digital.
Her inne hadde nok de fleste kost seg, og her oser det også av gjestfrihet. Ja, Omotenashi, det japanske prinsippet rundt akkurat det som Lexus styrer etter.

Som vanlig når det kommer til Lexus blir det også tilgjengelig hybrider-varianter, og her er det en ES 300h og en ES 350h, begge også utstyrt med en 2.5-liters motor.
Men Lexus lokker med ytterligere to utgaver. De to heter ES 350e, den er forhjulsdrevet, og ES 500e med firehjulsdrift. Så ja, dette er elbil-versjoner, og tar dermed de to ES-bokstavene til et nytt nivå.
Elektrisk
Sedan-nivået.
Den med en motor har en effekt på 224 hk/165 kW, mens den med to motorer kan by på 343 hk/252 kW. Begge er utstyrt med nye eAxles som integrerer både kraftkontrollenheten og transakselen, og bilen drar også nytte av en ny arkitektur som skal optimalisere plass i kupéen og selve lasteplassen.
ES 500e kommer også med Direct4-løsningen for firehjulsdriften som gir en dynamisk fordeling av kraften, noe som selvsagt løfter kjøreegenskapene.
Når det gjelder rekkevidde er det fortsatt litt tidlig å konkludere, men Lexus er såpass åpne at de også hinter om denne. De forventer rundt 530 kilometer, men ladingen åpner for 150 kW og 10-80 prosent på rundt 30 minutter.
Her er det også noe litt uvanlig. Den minste. altså ES 350e, er utstyrt med et batteri på 77 kWh, mens storesøster ES 500e har et på 75 kWh. Hmmm. Om det er snakk om to helt forskjellige batterityper, sier ikke Lexus noe om.

I tillegg kan nye Lexus ES selvsagt by på en rekke førerassistenter, og også noe helt nytt – et Driver Monitor System. Her er det et kamera over rattet som følger med på føreren, og om systemet oppdager uvanlige avvik gir det første varsler og deretter vil bilen kjøre ut til veikanten og stoppe.
Nå er nye Lexus ES fortsatt et lite stykke unna, og salget er forventet å starte til våren 2026, så ja, om rundt ett år.
Les også: