Bruktbilmarkedet er langt større enn nybilmarkedet, etter fire måneder har det ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken kommet til 42.862 nye biler og det har vært hele 159.004 eierskifter.
Av de nye bilene finner vi nå stort sett elbiler, 39.565 var slike de fire første månedene, og slik var det også i fjor. Det smitter selvsagt over på bruktmarkedet, og vi kan jo sjekke hvordan ståa er på Finn.
Der ligger det i skrivende 54.978 biler til salgs, og av disse er 17.763 eldrevne. Så snart er altså hver tredje bil på Finn en helelektrisk.
Det store spørsmålet helt siden elbilbølgen tok til har vært hvordan batteriene klarer seg, og her er det nesten slik at det kommer an på hvem du spør. Den foreløpige siste som har uttalt seg var NAF, som etter å ha kontrollert mer enn 3.000 batterier konkluderte det med at de holdt seg bra.
De fant bare feil på seks batterier, så det er jo veldig positivt. Men hvor mye av batterikapasiteten disse hadde tapt opp gjennom årene, nei, det sa ikke Automobilforbundet noe om.
Helsetilstanden for et batteri er altså et svært viktig punkt for bruktbilkjøpere, et nytt kan koste mer enn du betaler for bilen, og nå tar Polestar grep.

Svenskene har for lengst introdusert et offisielt karbonregnskap som viser hvor mye CO2 en elbil slipper ut gjennom livsløpet, og nå introduserer de sertifikatet BSOH. Og dette er viktig.
For forkortelse står nemlig for Battery-State-of-Health, så ja, dette skal vise batterikvaliteten som også inkluderer kapasiteten. Så ja, her får du vite hvor mange prosent batteriet har tapt seg.
Det er den første elbilmodellen som baner vei for BSOH, altså Polestar 2. Denne ble lansert i 2020, og de eldste bilene bør dermed nærme seg fem år på veiene. Det betyr jo ganske så mange ladinger.
Nå har Polestar allerede tatt flere grep rundt 2’ern, for bilen har mottatt over 20 OTA-oppdateringer som også ført til effektivitetsgevinster og utvidet rekkevidde gjennom batteristyring. Så selve bilen har faktisk blitt mye bedre med årene.
Hvordan det har gått med batteriet kan man altså få sjekket, men da må man innom et offisielt servicested. Der gjennomfører de en omfattende kontroll på 112 punkter, og utsteder deretter et helsesertifikat.

– Med det nye sertifikatet for batteritilstand har vi lagt til enda en grunn kjøpe brukt Polestar 2, for de som ser etter brukt elbil, sier Michael Lohscheller, CEO i Polestar.
– Sammen med 112-punktskontrollen, 24 måneders garanti og veihjelp, pluss vårt arbeid med kontinuerlig forbedring av kjøretøyene via trådløse programvareoppdateringer, kan kjøperne være trygge på at de får det aller beste eksemplaret av en brukt Polestar 2.
Alle brukte Polestar-bilene har som sjefen sier en 2 års garanti, samt at nybilene har en batterigaranti på 8 år/160.000 km som følger bilen. Om batteriet faller til under 70 prosent kapasitet før dette, så ja, byttes batteriet uten kostander for eieren.
Siden Polestar lanserte den første elbilmodellen har det kommet til Polestar 3 og Polestar 4, men disse er fortsatt såpass nye at batterihelsen bør være god. Men også de blir eldre, så Polestar skal komme med informasjon om BSOH-sertifikater for disse to senere.
Les også: