Annonse
Hjem Nyheter Oktober var en mørk måned

Oktober var en mørk måned

13 personer mistet livet i den norske trafikken i oktober, og antall alvorlige ulykker som involverer tungtransport bekymrer.

Norske myndigheter har en nullvisjon om antall trafikkdrepte, men dette virker langt unna akkurat nå.

I oktober omkom 13 personer i trafikken, noe som var fire flere enn samme måned i fjor.

Totalen er omtrent den samme etter årets 10 første måneder ‒ 87 omkomne i 2019 mot 88 i 2018.

Ifølge Trygg Trafikk var det åtte bilførere, fire bilpassasjerer og en motorsyklist som omkom i forrige måned, og antall møteulykker bekymrer.

Saken fortsetter under Annonsen

Analyser fra Statens vegvesen viser at møteulykker sto for 39 prosent av dødsulykkene i fjor, mens 16 av 23 personer som mistet livet i september og oktober i år var involvert i møteulykker.

‒ Det er en kraftig oppgang med møteulykker i de to siste månedene. Vi kjenner ikke årsaken til dette, men vi vet at det er massive krefter i møteulykker og at det ofte tar liv, sier Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk.

Siden januar har myndighetene intensivert innsatsen mot trafikkfarlige vogntog på norske vinterveier, og nå er det også bestemt at vinterdekk med alpesymbolet blir et krav.

Men dette innføres først i november 2020.

‒ Vi registrerer at tunge kjøretøy har vært involvert i nesten halvparten av dødsfallene på veiene i oktober, og det bekymrer oss nå inn mot vinteren, sier Johansen.

Vi er altså inne i november, og vi er i gang med vinteren som gir vanskeligere kjøreforhold.

Akkurat når dette skrives kommer NRK med følgende melding på radioen: «Statens vegvesen melder om svært glatte veier og vanskelige kjøreforhold».

‒ Vi har akkurat gått inn i en periode med skiftende vær og føre. Det blir både glattere og mørkere i tiden framover. Nå blir det viktig å tilpasse farten etter forholdene og ikke bare etter fartsgrensen. Noen steder må man faktisk holde seg godt under fartsgrensen når forholdene tilsier det, sier direktøren.

Han oppfordrer alle bilistene til å sjekke at vinterdekkene er i god stand, og at refleksvesten er lett tilgjengelig i bilen.

‒ Med krevende værforhold stilles det tøffere krav til oss sjåfører. Bremselengden forlenges og sikten blir dårligere. Da blir det viktig at bilen er godt skodd og at du har godt med spylevæske i bilen, så du hele tiden har best mulig sikt gjennom ruta. Bytt også vindusviskere hvis de ikke gjør jobben sin, påpeker Johansen.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,818FansLik
84FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker