Annonse
Hjem Nyheter Skjerper straffen for førerkortjuks

Skjerper straffen for førerkortjuks

Nå skal det føles som å «miste» lappen om du blir tatt for å jukse på førerprøven.

I 2016 kunne NRK avsløre et omfattende nettverk på Østlandet som hjalp folk til å jukse på førerprøven, og siden har snøballen bare rullet seg større.

Dette er selvsagt svært alvorlig, men avsløringene skulle også vise noe enda mer bekymringsfullt.

For det ble raskt klart at det ikke bare var de som skulle ta billappen som jukset, men også framtidige sjåfører innen yrkes- og persontransport.

Daværende samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen hadde god grunn til å være bekymret, og han tok da også jukset svært alvorlig.

Saken fortsetter under Annonsen

Siden har det blitt jobbet med en rekke tiltak for å få slutt på den omfattende juksingen, og i september ba Statens vegvesen om en strengere karantene for de som blitt tatt.

– Vi mener at konsekvensene av å ikke oppdage fusk er svært alvorlige og kan føre til at personer uten teoretisk eller praktisk kunnskap slipper til i trafikken. Fusk ved førerprøven må derfor anses som en trussel mot trafikksikkerheten, sa Elisabeth Sanneland da.

I dag spiller det akkurat like liten rolle om du stryker på prøven eller blir tatt for juks, for begge gir den samme straffen.

Stryker man på teoriprøven får man en karantenetid på 2 uker, og feiler man på den praktiske prøven må man vente 4 uker. Dette gjelder også for juks.

Forslaget til Statens vegvesen som regjeringen følger opp svir betraktelig mer.

– Vi må kunne stole på at alle som får førerkort har den kompetansen de trenger for å ferdes trygt i trafikken. Det skal ikke lønne seg å jukse, og derfor vil vi innføre karantenetid for fusk ved førerprøven. Det vil bedre trafikksikkerheten og virke forebyggende mot de som vurderer å jukse, sier samferdselsminister Jon Georg Dale.

Forslaget skjerper straffen såpass mye at det blir som å miste den lappen de prøver å ta.

Ved mindre alvorlige tilfeller skal karantenen settes fra 3- til 9 måneder, og alvorligere tilfeller skal få en karantene på 10- til 12 måneder.

Så hva er juks, eller forsøk på juks?

Jo, dette defineres som å bruke ulovlige hjelpemidler, samarbeide med andre kandidater under eksamen eller å få hjelp utenfra.

– Fusk kan komme i mange former og varierende alvorlighetsgrad. Fuskelapp og lignende er det noen som bruker, mens andre satser på avanserte, organiserte metoder som å sende en annen person i sitt sted, eller bruke elektroniske hjelpemidler, sier Sanneland.

Hun legger til at alle former for kommunikasjon med andre inne i lokalet eller utenfor, faktisk er jusk.

Dette inkluderer også at kandidaten har med seg en fasit, selv om metoden ansees som lite aktuell siden prøvene randomiseres.

I tillegg kan noen ha med seg en tolk som blir litt for ivrig i jobben, og dermed bidrar til mer enn kun det å oversette.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,792FansLik
84FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker