Annonse
Hjem Nyheter Økende dødstall bekymrer

Økende dødstall bekymrer

Etter flere år med nedgang i antall dødsulykker på norske veier er utvikling så langt i 2019 motsatt, og i mai omkom tre flere enn samme måned i fjor.

I fjor omkom 108 personer i trafikken, mens 107 døde året før ‒ det laveste tallet siden bilene ble en vanlig del av trafikken.

Disse tallene gjorde at Norge statistisk sett var det sikreste trafikale landet i Europa, og både politikere, veimyndigheter og andre trafikkaktører mente at det var realistisk med en nullvisjon rundt antall drepte i trafikken.

Men 2019 har ikke fulgt opp de to siste årene, og ifølge Trygg Trafikk har 42 mennesker omkommet i trafikken så langt i år ‒ 9 flere enn samme periode i fjor.

– Dette er bekymringsfullt, sier Trygg Trafikk-sjef Jan Johansen.

Saken fortsetter under Annonsen

I mai omkom 6 bilførere, 1 bilpassasjer, 2 motorsyklister, 1 mopedist og 2 syklister, totalt 12 personer. I mai 2018 omkom det 9 personer, og totalt i løpet av de fem første månedene i fjor 33 personer.

‒ Selv om trafikksikkerheten i Norge jevnt over blir stadig bedre, viser tallene fra måneden som har gått at veien fortsatt er svært lang før visjonen om null drepte og hardt skadde i trafikken kan realiseres. Det relativt høye antall omkomne i trafikken i mai understreker alvoret i trafikken i Norge, sier Johansen.

Han er bekymret for at trenden forsetter inn i sommermånedene, tradisjonelt den perioden med høyest tapstall.

‒ Vi kjører gjerne mer og på steder som er ukjente for oss om sommeren. Det krever noe ekstra av oss som sjåfører. I tillegg er det langt flere motorsyklister og syklister ute på veiene. I sum skaper det mer komplekse trafikksituasjoner, forklarer Johansen.

‒ Virkeligheten på veien i denne perioden stiller faktisk enda større krav til alle i trafikken om godt samspill og økt aktsomhet, poengterer Trygg Trafikk-sjefen.

I fjor mistet 14 personer livet i juni, og i snitt de siste fem årene har 47 mennesker omkommet i de tre sommermånedene juni, juli og august.

‒ Sommermånedene betyr ofte høyere fart og mindre oppmerksomme sjåfører. I tillegg er det dessverre slik at rus bak rattet er en medvirkende årsak til mange tragiske hendelser på veiene i denne perioden. Som bilfører må du være like skjerpet og klar nå som i andre perioder – og rus hører ikke under noen omstendigheter hjemme bak rattet; det er livsfarlig for både deg og andre i trafikken, understreker Jan Johansen.

De 12 som døde på de norske veiene i forrige måned fordelte seg over åtte fylker: 3 i Akershus, 2 i Oppland og Nordland, og 1 i Østfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder og Trøndelag.

Akershus topper den dystre statistikken i 2019 med 7 drepte, mens Møre og Romsdal og Nordland har hatt 5 dødsulykker på norske veier så langt i år.

Det er kun tre fylker som ikke har opplevd dødsulykker så langt i år, Oslo, Rogaland og Sogn og Fjordane.

Les også:

Forrige artikkelVeibys bil tok fyr
Neste artikkelPimper opp X3 M og X4 M

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,814FansLik
84FølgereFølg
83FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker