Nye nettleie-regler gjør smart lading enda smartere

Fra 1. juli trådde nye regler rundt nettleien i kraft, og det har blitt enda smartere å lade bilen om natten.


Nordmenn har kommet lengst i elbil-revolusjonen, og nå er rundt 8 av 10 nyregistrerte biler helelektriske. Det betyr at de må lades, og med høye strømpriser sør i landet gjelder det å gjøre dette på en smart måte.

Det har også stadig mer rutinerte elbilfolk fått med seg, for 74 prosent svarte at de benytter seg av smart lading under den årlige undersøkelsen kalt Elbilisten. Det er opp fra 58 prosent i fjor.

Det har selvsagt alltid vært smart å lade når presset på strømnettet er lavest, men etter 1. juli har dette blitt enda viktigere også for lommeboken. Nye nettleie-regler skal nemlig gjøre sitt til at nordmenn bruker strøm på en smartere måte.

For elbilistene betyr dette enkelt og greit lading av bilen om natten. Noe mange allerede gjør.

– Det er veldig bra at flere og flere elbilister lader smart, sier Christina Bu i Norsk elbilforening.

– De som til nå ikke har vært bevisst på ladingen sin, bør kaste seg på bølgen, legger hun til.

Smart lading betyr at ladekabelen plugges i bilen, men at selve ladingen starter på tidspunkter der strømmen er lavest. Dette kan styres enten via bilen, apper eller via hjemmeladeboksen, så her gjelder det for elbilistene å undersøke hvilke muligheter de har.

– Det lureste er å lade om natta, fordi da er strømmen billigst. I tillegg bidrar det til at du unngår forbrukstopper. Og gjentatte forbrukstopper vil kunne øke nettleieregningen din kommende måned, sier Bu.

74 prosent svarte altså at de benytter seg av smart lading i Elbilforeningens årlige spørreundersøkelse Elbilisten som har over 16.000 respondenter.

Slik svarte de:

  • 39 prosent svarte «ja via bil/bilens app»
  • 25 prosent svarte «ja via hjemmeladeboks/app til hjemmeladeboks»
  • 10 prosent svarte «ja via annen app/leverandør»

Smart lading ble altså blitt enda viktigere fra 1. juli, for da legges det til grunn et nytt beregningsgrunnlag for nettleie. Slik er det nye grunnlaget, ifølge Elbilforeningen.

  • Hvor mye du betaler i nettleie fra 1. juli, bestemmes av et kapasitetsledd og et energiledd. 
  • Gjennomsnittet av de tre høyeste effekttoppene forrige måned påvirker hvor mye kapasitetsleddet koster deg denne måneden, og avhenger også av en trappetrinnsmodell som går fra 2 til 20 kW.
  • Energileddet bestemmes av ditt totale forbruk og når du bruker strømmen. Billigst er natt og helg.
  • De konkrete prismodellene varierer fra nettselskap til nettselskap.

Les også:

Les mer om:

Elbiler Nyheter