Svært mange har digitalt førerkort, og nå blir appen oppdatert. (Foto: Statens vegvesen)

Ny versjon av digitalt førerkort på vei

Nesten «alle» har det digitale førerkortet, og nå blir appen oppdatert.


I 2022 fikk de siste etternølerne når det kommer til digitalt førerkort det aller siste puffet. 1. januar 2023 gikk nemlig de gamle litt større plastførerkortene ut, og alle som fortsatt hadde slike måtte til en trafikkstasjon for å få det nye i bankkortstørrelse.

Dermed har også Statens vegvesen et elektronisk bilde av disse, og det betyr at også etternølerne nå kan laste ned den digitale versjonen på mobilen. Og det har mange gjort.

Det er godt over 2 millioner digitale førerkort, og appen som disse vises i blir nå oppdatert.

‒ Fra 9.april vil 5 prosent av brukerne få tilgang, det vil si cirka 125.000. Når første pulje er på plass vil både tidligere- og nye brukere få tilgang i løpet av april, sier seniorrådgiver og produkteier Bujar Llukaj i Statens vegvesen.

Vegvesenet skal altså rulle ut den nye mobilappen puljevis, for vi snakker altså om flere millioner brukere.

‒ Digitalt førerkort som ble lansert av Statens vegvesen 1. oktober 2019 har per i dag over 2,4 millioner brukere, forklarer Llukaj.

‒ Dette er en tjeneste som kan benyttes gratis av alle personer med gyldig norsk førerkort, forutsatt at det finnes et digitalt bilde lagret i Statens vegvesens bilde- og signaturregister. Digitalt førerkort er kun gyldig for kjøring i Norge. Ved kjøring utenfor Norge må fysisk førerkort fortsatt medbringes.

Men de som håper på at helt nytt design blir skuffet, for utseende forblir det samme.

‒ Endringene dreier seg om tekniske oppgraderinger og vil ikke merkes for de fleste brukerne ‒ det vil si at det er ikke endret noe i design eller funksjonalitet, sier Llukaj.

‒ Tidligere brukere av førerkortappen som har slått på «automatisk oppdatering» på mobilen vil oppleve at oppdatering til versjon 2.0 skjer automatisk. De som har manuell oppdatering må gå inn i Appstore, Google Play eller Huawei App Gallery for å laste ned siste versjon. Det som er felles for alle brukere er at man må gjennomføre ny innlogging med ID-porten etter oppdatering.

De med gamle førerkort hadde altså ikke et digitalt arkivert bilde som gjorde at de ikke kunne ta i bruk den smarte løsningen ved å ha førerkortet i smartmobilen, men det er fortsatt noen som ikke kan laste ned appen.

‒ Det vil dessverre være en gruppe som ikke lenger kan benytte digitalt førerkort, fordi de har for gammel telefon som ikke støtter nødvendig operativsystem (OS). Årsaken til at vi har satt høyere krav til nyere versjoner av OS er for å ytterligere å øke sikkerheten i digitalt førerkort. Tidligere versjoner av Android og IOS mottar ikke lenger sikkerhetsoppdateringer, sier Llukaj.

Informasjon om eldre Apple-telefoner:

Brukere med IOS-versjoner eldre enn 15 kan ikke benytte digitalt førerkort. Dvs. at brukere som har eldre telefoner som ikke støtter minimum operativsystem 15 ikke lenger har tilgang til digitalt førerkort etter oppgradering til versjon 2.0, selv om de har et gyldig førerkort.

Informasjon om eldre Android telefoner (alle telefoner som ikke er Apple):

Brukere med Android-versjoner eldre enn 10 kan ikke benytte digitalt førerkort. Dvs. at brukere som har eldre telefoner som ikke støtter minimum operativsystem 10 ikke lenger har tilgang til digitalt førerkort etter oppgradering til versjon 2.0, selv om de har et gyldig førerkort.

Les også:

Debatt