Firefly er et nytt kompakt merke i regi av Nio. (Fotos: Nio)

Nio med nytt merke som baner vei for billige elbiler

Det er bare å lære seg navnet Firefly, for her knaller Nio til med rimelige elbiler.


Under Nio Day i desember hadde det kinesiske merket med seg en skikkelig overraskelse, for der dukket det også opp et helt nytt merke kalt Firefly. Mer eksakt skal dette Europa-fokuserte merket stå bak mer kompakte elbiler. Og rimelige sådanne.

Som vi vet har Nio generelt dårlig tid, de har for eksempel på kort tid fylt på med modeller som ET5, ET5 Touring, EL6, ET7, EL7 og EL8 i tillegg til startmodellen ES8 bare her i Norge, og jaggu stresser ikke Firefly også. 

-->
Nå er det nemlig klart at merket allerede er i gang med produksjonen i Kina, og Europa henger ikke langt etter. Eller, Norge henger ikke lang etter.

For det er Norge sammen med Nederland som skal bane vei for den globale utrullingen av det nye merket, som i første runde har som mål å dukke opp i rundt 20 land. 

Her er det altså mer urbane elbiler, eller som Nio selv sier: En smart, premium og energieffektiv bil i kompakt format.

Firefly åpner ballet med en bil som kun heter det, Firefly, og dette er en 5-seter i B-segmentet, og her er det helt klart ikke størrelsen som teller. For denne har overraskende god plass tross sine ytre mål, og er bygd på det Nio kaller «Smart Roominess».

Bilen er akkurat 4 meter lang, 1,88 meter bred og byr på en akselavstand på hele 2,6 meter. Det siste gjør underverker for den innvendige plassen. 

Her er det altså fem sitteplasser og et bagasjerom som nærmest er sjokkerende stort, 404 liter, og legges setene ned åpner det seg 1.253 liter bakerst. Og ja, denne spiser selv store elbiler til lunsj når det kommer til frunken, den er på 92 liter. Totalt kan Firefly lokke med 1.345 liter lagringskapasitet.

Og ja, frunken har også en dreneringspropp, så her er det mulig å fylle frontrommet med isbiter når du setter kurs for stranden en varm sommerdag.

Firefly er for øvrig designet i München, teknologisk utviklet i Berlin og Oxford og bygget på ingeniørkompetanse fra Shanghai.

De store linjene står tidligere BMW-designer Kris Tomasson for, og Nios designsjef har åpenbart gått for rene linjer og noen svært spesielle lykter. Her er det nemlig tre runde slike på hver side både foran og bak, og det tredelte «halo»-designet er inspirert av ildfluer. Selvsagt er de det, for på engelsk heter ildfluer, ja, riktig, firefly.

 Den er også bærekraftig med utstrakt bruk av resirkulert plast og syntetisk PU og resirkulert tekstil.

Videre kan det ferske merket opplyse at den første bilen til merket blir tilgjengelig i fem forskjellige 2-tonede farger (blant annet lavendel, sand og lavastein) og interiørtemaene  er sort (Obsidian) og hvitt (Travertine).

På innsiden står heller ikke Firefly tilbake for de litt større bilene når det kommer til infotainmentet, for her er det en 13,2-tommers berøringsskjerm, 6-tommer digitalt instrumentpanel og solide 14 høyttalere med Dolby Atmos, som ja, faktisk er standard i begge utstyrsversjonene.

Det er mer som imponerer. 

Bilen er utstyrt med et system som støtter blindkontroll-gester som åpner for at føreren kan justere temperatur, lyd og vifte med fingersveip uten å se på skjermen. Brukeren kan også styre bilen via mobilapp, inkludert digital nøkkel og fjernfunksjoner., forklarer Nio.

Firefly har også en assistent kalt Lumo, og dette åpner for stemmestyring av over 86 prosent av bilens funksjoner. Og ja, det er støtte for både Apple CarPlay og Android Auto via OTA-oppdatering.

Så hva med ytelsen?

Firefly er utstyrt med bakhjulsdrift, har en motor med 105 kW/143 hk og 200 Nm dreiemoment. 0-100 km/t gjøres på 8,1 sekunder og toppfarten er opplyst til 150 km/t.

Den kommende lille og rimelige elbilen, du skal snart for startprisen, står altså ikke tilbake for større og dyrere elbiler på mange områder, men på et må den strekke våpen – rekkevidde. 

Elbilen er utstyrt med et batteri på 41,2 kWh som åpner for en oppgitt rekkevidde på beskjedne 330 kilometer, og siden dette er en urban elbil byr merket også på en bykjøringsrekkevidde. Denne er opplyst til 470 kilometer. Den kommer heller ikke med varmepumpe eller forvarming, så akkurat på dette feltet sliter lille Firefly litt. 

Ladingen er på maks 100 kW, noe som åpner for 10-80 prosent på 29 minutter. Og ja, elbilen har også V2L-funksjon for strømuttak.

Rent sikkerhetsmessig bør Firefly være ganske solid, og bilen er blant annet utstyrt med sju kollisjonsputer og totalt 24 avanserte førerstøtte- og sikkerhetssystemer allerede som standard. Det inkluderer:

  • Automatisk nødbrems foran og bak
  • Blindsonekamera og digitalt bakspeil
  • Aktiv filholder, adaptiv cruisekontroll og Pilot Assist 
  • Automatisk parkering og aktiv filskifte
Nio sier at Firefly er utviklet for å oppnå 5 stjerner i kollisjonstesten til Euro NCAP, og legger til at det er Isofix-fester i baksetet.

Vi nevnte at det er to utstyrsmodeller, og den som er klar ved lansering er Select som blant annet har oppvarmede seter og ratt, 18-tommers felger, stoff/PU-seter og komplett digital- og sikkerhetspakke. 

Rett i hælene skal Comfort følge, og denne byr på ting som ventilerte massasjeseter, elektrisk bakluke, panoramatak, trådløs lading og mikrofiberinteriør.

Totalt er det mulig å velge mellom 40 kombinasjoner basert på to utstyrsversjoner, fem eksteriørfarger, to interiørtema og to ladealternativer, opplyser merket selv.

Norge står altså først i rekken for Firefly, og blir tilgjengelig gjennom Nios salgssteder i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand. Det skal åpnes for bestillinger i løpet av høsten, og da har vi kommet til prisen. 

Den første Firefly starter på 279.900 kroner, og siden dette er et nytt merke kan vi ta med at standardgaranti er 5 år/150.000 km for bilen og 8 år/160.000 km for batteriet.

Bilen får for øvrig norsk og til og med europeisk debut under Autopia i Stavanger denne uken, så her er det mulig å bli blant de aller første som får sett denne i virkeligheten.

Du skal allerede nå få muligheten til å se den på enda flere bilder, for her er de:

Les også:

Hva tenker du