Det høres vitterlig ut som et ganske luftig prosjekt, for elektriske brøytebiler møter på noen hindringer som tapper vanlige elbiler for rekkevidde.
Det er snø, noe som betyr at bilene ikke ruller så godt som på tørre veier, det er kuldegrader som krever enda mer energi fra batteriene og det er store tunge biler, noe som betyr at det krever mer strøm for å flytte på dem.
Og legger vi til at brøyting ofte skjer på fjell med sine bakker, så ja, er det noen utfordringer med elektriske brøytebiler med tanke på rekkevidde og dermed en effektiv brøyteøkt.
Så det store spørsmålet er om slike duger selv til de tøffere oppdragene, noe Statens vegvesen nå har et svar på.
For de siste ukene har en elektrisk brøytebil vært en del av den ordinære veidriften på riksveg 7 over Hardangervidda, som er den lengste og mest krevende fjellovergangen i Sør-Norge.
Konklusjonen er følgende: Bilen har prestert utmerket under alle typer vinterforhold.

– Den teknologiske utviklingen fra ren testing til fullskala utprøving i ordinær drift går veldig raskt, sier fungerende divisjonsdirektør Cato Løkken i Statens vegvesen.
– Det betyr at det allerede er mulig å erstatte diesel med nullutslippsløsninger i en andel av driftsoppgavene i våre kontrakter.
Vegvesenet har som mål å redusere CO2-utslippene fra virksomheten med 55 prosent innen 2030, og vinterdrift med lastebil er en av aktivitetene som fører til store utslipp av klimagasser. Så her gjelder det å finne løsninger som reduserer dette, og elektriske lastebiler er en slik.
Innenfor Statens vegvesens driftskontrakter er det totalt 12 kjøretøy som drives med elektrisitet og 15 kjøretøy som drives på biogass, og flesteparten av disse er i byområder i lavlandet, forklarer selskapet selv.
Men de har også testet ut elektrisk brøyting, for sist vinter var det duket for el-brøyting på E6 over Dovrefjell. Der høstet de positive erfaringer – selv i lave temperaturer.
Siden da har lastebiler som kan brukes til brøyting og andre tunge driftsoppgaver blitt «hyllevare», og bilen som har vært i drift på riksvei 7 over Hardangervidda de siste ukene kan utføre alle vinteroperasjoner, opplyser Vegvesenet.
Veistrekningen som har vært en slags elektrisk ilddåp er den 41 kilometer lange fjellovergangen mellom Hallingdal og Hardanger som på sitt høyeste er 1.250 meter over havet, og dette er en hovedforbindelse mellom øst og vest i landet.
Lading skjer fra en ladecontainer fra Elywhere, som er etablert ved Leiro brøytestasjon.
Selve brøytebilen er en Scania 45 R lastebil, som er den første serieproduserte lastebilen som brukes til høyfjellsbrøyting. Dette er en fullt utstyrt brøytebil med fastsandspreder og bakmontert høvelskjær, opplyser Vegvesenet.
– Det er viktig å høste erfaring og kompetanse fra flest mulig typer bruk av våre lastebiler, sier John Lauvstad, som er direktør for marked, kommunikasjon og bærekraft i Norsk Scania.
– Vi er glade for å ha kunder og oppdragsgivere som tar i bruk ny teknologi for å tilegne seg kunnskap og erfaring på veien mot det grønne skiftet.
Norge leder som kjent an i overgangen til elbiler, og det gjør vi også med elektriske brøytebiler. Vegvesenet sier at årets utprøving på Hardangervidda blir møtt med stor interesse fra veieiere og entreprenører i andre land, blant annet i Alpene.
Mer presist er det Presis Veidrift som er pionerne som har kjørt el-brøytebilen på Hardangervidda i vinter, og dette er en del av arbeidet med å drifte riksveiene i Hardanger og Sogn.
– Presis Veidrift er opptatt av klima og miljø, og det er interessant å være med på utviklingen av grønn vinterdrift, sier maskinkoordinator Ove Sending.
– De to sjåførene som har kjørt bilen, har bare positive erfaringer.

Alt har selvsagt ikke gått på skinner, og Vegvesenet sier at en av utfordringene med el-drift langt til fjells er mangel på ladeinfrastruktur. Det har også vært noen innkjøringsvansker knyttet til ladekompatibilitet.
– Jeg vil understreke at vi fortsatt er i en utprøvings- og læringsfase, sier Cato Løkken.
– Statens vegvesen skal være pådriver for det grønne skiftet og bruke offentlig innkjøpsmakt. Vi har allerede klart å halvere CO2-utslippene fra ferjedrift og fra asfalt. Samtidig må skiftet skje i tett dialog med entreprenørene og leverandørbransjen. Og vi kommer aldri til å kompromisse på sikkerhet og beredskap i driften av fjellovergangene.
Testen på Hardangervidda foregår så lenge det er snø på fjellet, og deretter skal Vegvesenet oppsummere erfaringene og analysere data.
Men det er ingen tvil om hvor dette bærer.
For hovedkonklusjonen etter 7.000 kilometers bruk er at den elektriske brøytebilen presterer over det analysene og beregningene viste i forkant, både når det gjelder rekkevidde og brukstid mellom hver lading og funksjonalitet, melder Vegvesenet.
Data viser også at det er store variasjoner i strømforbruk ut fra både arbeidsoppgaver og konsistensen på snøen som skal flyttes, men temperaturpåvirkningen litt overrasende har vært marginal.
For de virkelige entusiastene kan vi opplyse at de foreløpige analysene viser at bilen ved blandet produksjon (brøyting, høvling og strøing) har et gjennomsnittlig energiforbruk på 20,2 kW/km. Dette gir rekkevidde på 208 kilometer og 6,5 timers kjøretid ved gjennomsnittlig produksjonshastighet med batteriet fra 100 til 10 prosent.
For eksempel innebærer dette at ved å lade i 30 minutter med 300 kW, vil dette tilføre batteriet 150 kW energi, som i sin tur utgjør 74 kilometer i økt rekkevidde og over 2 timer i økt kjøretid, kan Vegvesenet fortelle.
Les også: