Nå kan skademeldingen skrives på mobilen

Den digitale alderen har for lengst innhentet bileiere, og nå er det også mulig å fylle ut skademeldingsskjema på mobilen.


Statens vegvesen har vært en pådriver for å løfte tjenester over på den digitale plattformen, og ting som å fornye førerkortet, omregistrering av bilen og bestille kjøretøykontroll kan også gjøres via nettet. Ikke minst er det nå mulig å laste ned et digitalt førerkort, noe godt over én million har gjort.

En annen tjeneste som helt klart bør være tilgjengelig også i digital form er skademelding, for hvert eneste år er over en halv million biler involvert i trafikkuhell. Og nå kan også dette gjøres digitalt, trygt og enkelt.

‒ Nå er det slutt på at penn- og papirløsning stopper deg fra å melde inn bilskader, sier produkteier Espen Andreassen i NAF.

Automobilforbundet er i likhet med Statens vegvesen opptatt av å digitalisere tjenestene, og ønsker å minimere stresset når bilister har vært uheldige og må fylle ut et skademeldingsskjema.

‒ NAF har lenge sett behovet for å digitalisere dagens penn- og papirløsning. Vårt ønske er å bidra til å redusere stress og ubehag, i en situasjon mange opplever som krevende, sier Espen Andreassen.

Fyll ut skademelding med en gang

En skademelding bør alltid fylles ut rett etter ulykken, og derfor har NAF prioritert mobile enheter i utviklingen av digitalt skademeldingsskjema.

‒ De fleste har med seg mobilen når de er ute og kjører. Denne løsningen skal være oversiktlig og enkel å fylle ut selv på en liten mobil, forklarer Andreassen.

Om det er en ulykke med to biler, vil begge parter fylle ut hver sin del. Løsningen er integrert med systemet til Statens Vegvesens, og henter ut bildata utfra registreringsnummeret. Når man har fylt ut informasjonen, kan partene signere med BankID for trygg identifisering.

‒ Digitalt skademeldingsskjema er enkelt å bruke, med gode forklaringer på alle feltene dere skal fylle ut. Mye informasjon lastes også inn automatisk når du oppgir registreringsnummeret på bilen og mobilnummeret ditt. Du slipper også å laste ned en egen app, alt er tilgjengelig gjennom nettleseren, sier Espen Andreassen.

Skademeldingsskjemaet finner du på skademelding.naf.no, og er tilgjengelig for alle som har vært i trafikkuhell.

Skademelding fordeler ikke skyld

Det er viktig å skrive en skademelding om man har vært uheldig, for dette fungerer som en innhenting av fakta og informasjon om hva som har skjedd. Dette er ikke som mange kanskje tror en måte å fordele skylden på, men skal altså hjelpe til for å skape et mest mulig riktig bilde av hva som har skjedd.

NAF Advokat får da også mange henvendelser fra medlemmer som har hatt utfordringer med utfylling av skademelding, og det er flere grunner til dette.

‒ Mange er usikre på hvordan skjemaet skal brukes og fylles ut. Andre er usikre på hva de skal gjøre når partene er uenige om hendelsesforløpet forutfor trafikkuhellet. I noen tilfeller glemmer man helt at det er noe som heter skademeldingsskjema, eller man har det travelt og tar papirarbeidet i etterkant. Mange bileiere har heller ikke skademeldingsskjemaet liggende i hanskerommet i bilen, eller de mangler kulepenn, forteller Audun de Flon i NAF Advokat.

I noen tilfeller blir ikke en skademelding signert på stedet, og dette er uheldig med tanke på å dokumentere at et uhell har skjedd og hvem de involverte parter var. Dette kan deretter skape store utfordringer med tanke på skadeoppgjøret i etterkant.

Og nå er ikke lenger en kulepenn en utfordring.

Alt du trenger er å gå til NAF Digital skademelding.

Les også:

Les mer om:

Nyheter