NAF skal arrangere en MC-stafett fra strekker seg fra Alta til Arendal som setter fokus på sikkerhet. (Foto: NAF)

MC-stafett for sikkerhet

I fjor mistet 21 MC-førere livet i trafikken, og NAF tar nå grep og kjører sikkerhetsstafett for MC over hele landet. Se oversikt.


Norge har ledet an når det kommer til å redusere antall omkomne i trafikken, og dødstallene gikk ned fra 135 i 2016 til 80 i 2021. Men så økte de med nesten 50 prosent i 2022 med 118 omkomne, og det var spesielt sommeren som dro opp tallene.

I mai, juni, juli og august døde 67 personer på norske veier, og det var altså kun 13 færre enn gjennom hele 2021. Og grunnen var ikke kun en økning i dødsulykker knyttet til biler.

11 av ulykkene var i forbindelse med sykler og 6 døde i ATV- og traktorulykker, mens 21 dessverre mistet livet på motorsykkel. Det var 6 flere enn 2021, og det meste siden 2016.

Ifølge NAF er ulykker i kryss sammen med utforkjøringsulykker de vanligste årsakene til dødsulykker som involverer motorsykler, noe som er viktig for de på to hjul vet.

For det er nemlig slik at mange bilister sliter med å bedømme avstanden til motorsyklister som kommer i møte, og i en undersøkelse utført av Norstat for NAF sier 49 prosent at de har problemer med dette. Det er altså halvparten av alle de spurte.

‒ Bevisstheten må økes, og disse tallene er et varsko, sier Jan Harry Svendsen, leder for NAF MC.

‒ Å unngå ulykker handler mye om å forstå hvorfor ulykkene skjer. Som MC-fører betyr det å planlegge kjøringen godt, slik at du rekker å stoppe eller svinge unna, mens for bilister går det vel så mye på å være årvåken.

En utfordring med en sesongbasert aktivitet som motorsykkel er at bilistene ikke aktivt tenker på disse, og i undersøkelsen svarte kun 45 prosent at de ser etter motorsykler i trafikken. Her svarte 40 prosent nøytralt.

‒ Ikke ta for gitt at bilistene har sett deg, er rådet fra Svendsen foran MC-sesongen som nå starter for alvor.

‒ Og selv om bilisten har sett deg, kan det hende at vedkommende kjører fordi man feilberegner avstanden, legger han til.

NAF skal nå aktivt sette søkelyset på sikkerhet rundt MC, og arrangerer en stafett som skal gjennom 11 byer fra Alta i nord til Arendal i sør. Her er det flere aktører som deltar, og Svendsen håper at konvoien vil bidra til økt oppmerksomhet rundt sikkerheten.

‒ Vi vil bidra til økt kunnskap om hvorfor ulykker skjer og hva man kan gjøre for å redusere sjansen for et uhell, sier Svendsen.

– Det gjelder å være oppmerksom på øvrig trafikk og ikke minst å kjøre med gode sikkerhetsmarginer. På den måten skaffer man seg rom til å reagere slik at man kan avverge en ulykke.

Disse stedene blir det arrangement under MC-stafetten kl. 19.00:

  • 16. mai: Oslo
  • 18. mai: Arendal
  • 19. mai: Stavanger
  • 20. mai: Bergen/Kokstad
  • 21. mai: Gjøvik
  • 22. mai: Molde
  • 23. mai: Trondheim
  • 24. mai: Mo i Rana
  • 25. mai: Bodø
  • 27. mai: Tromsø
  • 28. mai: Alta

NAF skal arrangere en MC-stafett fra strekker seg fra Alta til Arendal som setter fokus på sikkerhet. (Foto: NAF)

Les også:

Les mer om:

Nyheter