Det har aldri blitt tatt så mange ruskjørere på norske veier som i fjor. (Foto: Bil24)

Dobling av førere med kokain i blodet

Antall trafikksaker med kokain har doblet seg på ett år.


Oslo universitetssykehus analyserer hvert år prøver tatt av førere mistenkt for ruspåvirket kjøring, og nedslående nok har de aldri analysert flere prøver enn hva de gjorde i fjor. Totalt så de etter rusmidler i 10.255 saker, og det altså kun i løpet av ett år, viser en ny rapport fra universitetssykehuset.

Men alt er ikke bekmørkt. For siden 2013 har det vært et fallende antall saker hvor de kun ser etter etanol, og i fjor ba politiet sykehuset om å analysere etter kun alkohol i 1.303 saker.

Det er dog den eneste nyheten som kan tolkes litt positivt, for sykehuset fikk også forespørsel om å analysere etter både etanol og nærmere 60 forskjellige rusgivende legemidler og narkotiske stoffer i 8.952 saker ‒ og dette er dessverre en økning på hele 13 prosent målt mot 2021.

I tillegg til blodprøver for rusmiddelanalyse tar også politiet selv pusteprøver for etanol med et spesialinstrument, og i fjor gjennomførte de 2.123 slike. Så totalt var det over 12.000 saker med ruskjøring, og det er en rekord vi selvsagt skulle vært foruten.

Det har vært mye diskusjoner rundt bruken av kokain her i Norge, og mange har ment mye rundt dette. Men tallene lyver som kjent ikke, og i rapporten slår sykehuset fast at det er en kraftig i økning i antall blodprøver der det er påvist kokain.

I tillegg til alkohol er de vanligste stoffene THC som er et virkestoff i cannabis og amfetamin, men deretter dukker kokain opp. Dette ble oppdaget i 1.413 saker hvor det også ble funnet spor av omdannelsesproduktet benzoylecgonin, mens det påvist kun kokain i 681 saker.

Og dette hvite stoffet flyter rundt i hele Norge, for Oslo universitetssykehus påviste dette i prøver fra alle politidistriktene. Totalt ble det påvist kun kokain i 8 prosent av prøvene, og det er en dobling fra 2021.

MA – Rusfri Trafikk er skremt og bekymret.

‒ Kokain er et sentralstimulerende stoff som gir kraftig og hurtig rus. Ved inntak av dette kan man få høyere tilbøyelighet til å ta risiko og sjanser. Det er spesielt farlig i trafikken, sier generalsekretær Elisabeth Fjellvang Kristoffersen. 

De siste årene har andel saker som med kokain ligget stabilt på 4 prosent, men dette skjøt altså i været i fjor.

‒ Årsaken til at tallene har økt kan bety at flere kjører mens de er påvirket av kokain. Det bekymrer oss selvfølgelig. Samtidig vet vi at politiet i økende grad har tatt i bruk Wipealyser spyttest under kontroll. Denne testen indikerer bruk av andre stoffer enn alkohol og kan være en forklaring på økt antall blodprøver til analyse, sier Kristoffersen.

Hun ønsker ikke å trekke paralleller til den øvrige kokain-bruken i samfunnet, men sier den store økningen kan tyde på en uheldig utvikling.

‒ Det er oppsiktsvekkende at økningen på dette rusmiddelet er såpass kraftig. Ifølge Kripos’ beslagsstatistikk ble det i 2022 beslaglagt 117 kilo kokain. I 2023 er dette tallet mangedoblet. Det er også påfallende at disse tallene kommer nærmest samtidig som debatten har gått om økt bruk i befolkningen.

I 2022 ble det altså satt ny rekord i antall saker hvor bilføreren var mistenkt for ruspåvirket kjøring.

‒ Det er ingen tvil om at det er svært mange bilførere på norske veier hver dag som utgjør en fare for omgivelsene. Derfor ber vi alle om å ha lav terskel for å melde ifra der de ser mistenkelig kjøring. Det kan redde liv, sier Elisabeth Fjellvang Kristoffersen.

Det har aldri blitt tatt så mange ruskjørere på norske veier som i fjor. (Foto: Bil24)

Les også:

Les mer om:

Nyheter