Annonse
Hjem Nyheter Klart for verdens raskeste SUV

Klart for verdens raskeste SUV

Audi sparer ikke på RS-konfekten, og gir Q-familiens overhode en skikkelig rakett-dytt.

Hvilken SUV er verdens raskeste? Det er ikke så godt å si, men det er et par ting som spiller inn som gjør det litt enklere å kåre en vinner.

For det første må bilen være serieprodusert, så alle bilene som er laget i et svært begrenset antall eller ikke er originale er diskvalifisert.

Deretter er det greit å måle de rundt en bane, slik at både akselerasjonen, nedbremsing, farten i svingene og toppfarten også teller inn.

Og til slutt må vi kunne stole på at rundetiden faktisk er riktig, for det er mulig å jukse med klokkene.

Saken fortsetter under Annonsen

Bilprodusentene har blitt enig om at Nürburgring Nordschleife er banen som skal gjelde, for den 20,832 lange banen haker av det som er av utfordringer for en bil ‒ og fører.

Nürburgring er selv med på moroa, og det er nå de som skal godkjenne tidene som bilprodusentene setter rundt den ikoniske banen.

Så fra nå av er det all grunn til å stole på tidene, og de raskeste kan med all rette kalle seg verdens raskeste.

En slik er Audis nye RS-modell, RS Q8.

Den skulle opp med overhodet i Mercedes’ SUV-familie, nemlig AMG GLC 63 S 4Matic+. Denne satte en formidabel tid på 7:54,40 minutter i fjor, noe som er ganske så imponerende for en stor SUV.

Men for RS Q8 var den ingen utfordring.

Audi har plassert en 4-liters biturbo V8-motor med 600 hestekrefter under panseret, ja, den som også sitter i Lamborghini Urus, og den sparker fra som en hest.

0-100 km/t går unna på 3,8 sekunder, og den doble distansen opp til 200 km/t fyker unna på 13,7 sekunder.

Toppfarten er elektronisk begrenset til 250 km/t, noe som kan økes til 305 km/t med et oppsett tilgjengelig i en egen pakke.

Alt dette gjorde at RS Q8 ble klokket inn på 7:42,25 minutter, over 12 sekunder raskere enn hva AMG GLC 63 klarte.

Dermed er den verdens raskeste SUV, og nå er den på vei til markedet.

I løpet av første kvartal 2020 blir RS Q8 tilgjengelig her i Norge, og foreløpig er ikke de norske prisene klare ennå.

– Satsingen vår på elektriske biler skyter fart, men parallelt satses det stort også på Audi Sport. RS-historien skriver seg 25 år tilbake, og dette er første gang man kombinerer RS-merkevaren med en fullblods SUV i det store segmentet. RS Q8 blir åpenbart spydspissen for RS-modellene våre, sier Elin Sinervo, direktør for Audi Norge i Harald A. Møller AS.

Verstingmodellen har selvsagt Audis mildhybridsystem som hjelper til å senke forbruket i visse kjøresituasjoner, og den har permanent firehjulstrekk og en 40:60-fordeling mellom front- og bakakselen som vektes ut fra kjørebehov og kjøresituasjon.

Adaptiv luftfjæring er standard på bilen, og fjæringen kan stilles inn tilpasset alt fra full komfort til ekstremt dynamisk kjøring.

Den har også fått kraftigere hjulbuer og bredere luftinntak, og kommer som standard med 22-tommers hjul. Men Audi byr også på 23-tommere, mens interiøret har fått de sedvanlige RS-detaljene vi kjenner fra andre RS-modeller.

RS Q8 er den foreløpig siste av fem nye RS-modeller som er på full fart nær en forhandler.

Dette inkluderer den ikoniske RS 6, RS 7, en oppgradert RS 4, en RS Q3 og til slutt sjefen selv ‒ RS Q8.

RS 6 med 600 hestekrefter som er mulig å bestille har fått en startpris, og denne lyder på 1.658.100 kroner inkludert frakt og levering Oslo. Også Audi RS Q3 er også klar for bestilling, og denne har en startpris på 958.500 kroner inkludert frakt og levering Oslo.

Audi Norge har fortsatt ikke åpnet for bestillinger av de tre andre, men det tar nok ikke altfor lang tid før dette skjer.

Her er flere bilder av RS Q8, verdens raskeste SUV:

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,814FansLik
84FølgereFølg
83FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker