Mange kjører uten baklysene tent uten at de er klar over det. Unngå denne tabben som også potensielt kan gi deg en stor bot. (Foto: NAF)

Husk de viktige baklysene!

Da er tiden kommet for den årlige påminnelsen om å huske baklysene. Denne boten vil du unngå!


‒ Riktig bruk av lys på bilen er viktig for å bli sett av andre bilister og trafikanter, sier Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF.

Men for noen er det med riktig lys lettere sagt enn gjort. For mange kjører, ofte uten selv å være klar over det, uten tente baklys. Det irriterer medtrafikanter, og kan ikke minst gå utover sikkerheten.

‒ Vi ser alt for mange som kjører uten baklys i tuneller og i mørket. Her trengs det mer kunnskap og opplæring. Riktig bruk av lys er viktig for trafikksikkerheten, sier Svendsen.  

Som alle vet er det påbudt med lys her i Norge, men takket være EU-regler gjelder dette kun kjørelys foran ‒ vanlig nærlys eller LED-pyntelys er ok. Bak er det en annen historie. De trenger nemlig ikke å være tent i dagslys, men skal være det i mørket som i tunneler og om kvelden.

Utfordringen for mange er lysinnstillingen. NAF sier at denne bør stå på auto, og for moderne biler betyr dette at kjørelysene er tent og baklysene kun skrur seg på når det mørkner og når du kjører inn i tuneller.

‒ Biler produsert etter 2012 skal ha en auto-innstilling for lysene. Har ikke bilen din en auto-funksjon, må du rett og slett huske å skru på lysene før du begynner å kjøre, sier Svendsen.

NAF minner også på at føreren alltid må følge med på vær og føre, og vurdere å tilpasse lysbruken underveis på turen.

‒ Spesielt i skumring, på gråværsdager og i snøvær sliter automatikken. Da er det lurt å skru på lysene manuelt sånn at du er sikker på at andre ser deg, sier Svendsen.

Han kommer også med en enkel oppskrift på hvordan du sjekker hvilke lys som lyser på de ulike innstillingene:

  • Sjekk regelmessig hvilken innstilling du har satt bryteren på.
  • Sjekk hvilke lys som lyser når du har på de ulike alternativene:  
  • 0, auto, parklys og på.
  • Sjekk både i dagslys og i mørket.
‒ Gå rundt bilen og se hvilke lys som lyser når du setter på de ulike innstillingene. Sjekk bilen både i dagslys og når det er mørkt, og se hva som skrur seg på når du vrir på bryteren, sier NAF-rådgiveren.

‒ Da blir du trygg på hvilke lysinnstillinger du skal bruke til enhver tid.

Og bare så det er klart. Det å kjøre uten å ha påbudt lys er noen også bankkontoen helst vil unngå, for det koster nemlig solide 3.700 kroner i bot. Den samme boten risikerer du for øvrig om du heller ikke gidder å bruke blinkelys.

Så sjekk at lysene er tent, og bruk blinkeren. Det er bra både for sikkerheten, medtrafikantene og kontoen.

Les også: 

Debatt

Les mer om:

NAF