Hjulskifte er som regel grei skuring, men de med moderne elbiler må være ekstra obs på hvor de setter jekken. (Fotos: Fremtind)

Hjulskifte: Må vrake elbiler etter denne tabben

Mange jekker opp bilen og skifter hjulene selv, men de som har en elbil må ta høyde for en ganske så viktig ting.


Våren har endelig kommet i store deler av landet, noe som betyr at bilene må over fra vinter- til sommersko. Det er en ganske grei øvelse som mange håndterer selv.

Men de seneste årene har det dukket opp et problem som ikke var her tidligere, nemlig moderne elbiler med batteripakken montert under gulvet.

Fordelen med dette er at det innvendige gulvet forblir helt flatt, og har dermed en positiv effekt på den innvendige benplassen. Men det åpner også opp for noe alle hjulskiftere med moderne elbiler må være obs på.

Forsikringsselskapet Fremtind får nemlig inn et stadig økende antall saker hvor feil bruk av jekken har gitt ganske så uheldige resultater.

– Elbiler har som regel batteripakken plassert under bilen, og vil derfor være utsatt for skader om vi plasserer jekken feil, forklarer Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.

Og det høres kanskje ikke så alvorlig ut, men:

‒ Batteripakken er den desidert dyreste komponenten på en elbil, så en skade her kan bli fryktelig dyr. Vi må vrake stadig flere elbiler som følge av feil.

Fremtind sier at med kaskoforsikring vil en skade på batteripakken, som følge av uriktig bruk av jekken, være erstatningsmessig.

 – Men vi vil alltid vurdere om kunden har utvist noen form for uaktsomhet, påpeker Hofstad-Nielsen.  

‒ I verste fall risikerer du avkortning på forsikringen. Vår anbefaling er derfor at denne jobben blir satt ut til fagfolk med mindre du føler deg helt trygg på at det gjøres riktig.

Fremtind har flere hjulskifte-høner å plukke.

De har tidligere fått Respons Analyse til å gjennomføre en undersøkelse hvor 1 av 3 bileiere sier at økonomi påvirker beslutningen om å kjøpe nye dekk.

Og her vurderer flertallet rimeligere dekk.  

– Mange opplever høye utgifter. Da kan det være fristende å kjøpe dekk i en annen prisklasse enn du først hadde tenkt, eller utsette kjøpet lenger enn du burde. Men husk at gode dekk har stor betydning for trafikksikkerheten, sier Hofstad-Nielsen.  

– Gummien på bildekk mister sentrale egenskaper når de blir slitt. Det gir dårligere veigrep og større risiko for ulykker og bilskader.

Skadeforebyggerens sjekkliste for dekk:

  • Dekk er ferskvare, og kvaliteten forringes for hvert år som går. Sjekk derfor alder og kvalitet på dekkene dine.
  • Etter tre år bør du sjekke mønsterdybde og kvalitet.
  • Etter fem år bør du vurdere nye dekk, selv om du kjører lite.
  • Benytt fagfolk hvis du er usikker på hvordan du skifter dekk.
Les også:

Debatt

Les mer om:

Elbiler Forbruker Fremtind