Det er mange som har litt mer enn en hvilepuls bak rattet, men det gjelder å puste ut og ta det rolig. (Foto: Frende Forsikring)

Her bor de hissigste bilistene

Det er stor fylkesvis forskjell på hvor hissige bilførerne er. Og ja, nordlendingene er sintest ‒ også bak rattet.


Det er Frende Forsikring som har fått Norstat til å gjennomføre en undersøkelse på hvor sinte eller stressede vi egentlig er bak rattet, og den viser at mange tenner på ganske mange plugger når de befinner seg i trafikken.

Faktisk svarer godt over halvparten ja på dette, og blodet koker aller mest hos de fra Nordland hvor hele 74 prosent bekrefter myten om den hissige nordlendingen. To prosentpoeng bak følger Innlandet.

‒ Jeg vet ikke hvorfor innbyggerne i disse to fylkene er mer hissige enn andre, men det er tydelige forskjeller mellom fylkene, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

‒ Det er nesten 20 prosent forskjell mellom første og sisteplass på lista, legger han til.

Nordland troner altså øverst, mens de roligste befinner seg i Møre og Romsdal ‒ men selv der svarer 56 prosent at de blir hissige og stresset bak rattet.

Slik svarte folket:

 1. Nordland – 74 prosent
 2. Innlandet – 72 prosent
 3. Oslo – 71 prosent
 4. Troms og Finnmark – 67 prosent
 5. Vestland – 67 prosent
 6. Vestfold og Telemark – 66 prosent
 7. Trøndelag – 66 prosent
 8. Agder – 64 prosent
 9. Viken – 63 prosent
 10. Rogaland – 58 prosent
 11. Møre og Romsdal – 56 prosent

‒ En sjåfør som er sint, aggressiv eller oppkavet er ofte en uoppmerksom sjåfør. Uoppmerksomhet er farlig for din egen og andres sikkerhet, sier Ytre-Hauge.

2022 var et år med mange alvorlige ulykker, og det har vært mye fokus på, ja, fokus.

‒ Du bør ikke sette deg bak rattet før du har hodet på plass. Og når du legger ut på veiene, ikke tråkk klampen i bånn. Hold fartsgrensa, legg bort de forstyrrende tankene og husk god avstand til bilen foran, sier Ytre-Hauge.

Og bare så du er advart ‒ januar er en skikkelig bulkemåned. Tall fra Finans Norge viser at det i januar 2021 var over 35.000 ulykker, mens tallet i januar 2022 steg til hele 39.000 ulykker.

Det smeller hvert minutt

Det betyr at det i snitt var nesten en ulykke hvert eneste minutt gjennom hele måneden, noe som selvsagt koster enorme summer.

‒ I 2021 var januar den nest dyreste måneden. Personbiler krasjet for 858 millioner kroner. I fjor var månedssummen på 926 millioner.

Det gir et snitt på 29 millioner kroner om dagen.

‒ Vær- og føreforhold i denne mørke måneden er en del av forklaringen, men det er bilistene som må tilpasse kjøringen etter omgivelsene. Vi vet at stress bare øker faren for ulykker, sier Ytre-Hauge.

Tips: Slik kan du unngå bilsmellen:

 • Ikke stress, du sparer ikke mye tid på å kjøre litt over fartsgrensen
 • Pust ut og aksepter tiden det tar å komme fram
 • Tilpass farten etter veiforholdene
 • Hold riktig avstand til bilen foran deg
 • Hold oppmerksomheten på veien
 • Hvis du skal lese eller skrive SMS, kjør inntil siden og stopp helt opp
 • Ikke fikle med anlegg eller GPS mens du kjører
 • Bruk håndfriutstyr
 • Vis hensyn til mye trafikanter

Kilde: Frende Forsikring

Det er mange som har litt mer enn en hvilepuls bak rattet, men det gjelder å puste ut og ta det rolig. (Foto: Frende Forsikring)

Les også:

Les mer om:

Nyheter