Glem korona-restriksjoner, for her er en elektrisk super-SUV

Du store kineser ‒ denne var interessant!


Kina har for lengst lagt bak seg den verste korona-perioden, noe som også betyr at bilutstillingene er i gang. Den første store ut var 2020-utgaven av Beijing Auto Show i oktober, før en import-messe ble gjennomført i den kinesiske hovedstaden i forrige måned.

Nå har bilindustrien forflyttet seg til Guangzhou Auto Show, som også kan by på dette samme trekkplasteret som de to foregående messene ‒ nemlig den mektige helelektriske SUV-modellen kalt HiPhi X.

Dette er den første elbilen fra selskapet Human Horizons, og er en SUV som skal brøyte vei for elbiler versjon 2.0 ‒ altså med enda mer teknologi enn det vi har blitt vant til så langt.

HiPhi X følger i Tesla-sporet med en akselerasjon fra 0 til 100 km/t på under 4 sekunder, og rekkevidden under cruising er opplyst til å være 550 kilometer.

Alt dette er vel og bra, men det er altså på den teknologiske siden HiPhi X virkelig vekker oppsikt.

Bilen er selvlærende via kunstig intelligens blant annet fra Microsoft, og skal være så smart at den både kan chatte, skrive poesi, lage maleri og redigere videoer.

Den byr selvsagt på 5G som gjør den oppkoblet til resten av verden, mens en såkalt V2X-teknologi lar den kommunisere med andre biler og trafikkilder.

Ikke færre enn 562 innebygde sensorer skal sørge for å gjøre denne ganske selvkjørende, og for å ikke snakke om parkeringen. HiPhi X skal som verdens første produksjonsbil by på nivå 4 av Autonomous Valet Parking (AVP), noe som betyr at den parkerer seg selv helt automatisk.

En annen ting HiPhi kan by på er berøringsfrie dører som jo er greit i disse koronatidene, og når disse åpnes finner du enten fire eller seks seter innvendig.

Prisen er satt til rundt millionen i Kina, rundt det Tesla har lagt seg på, og er fortsatt i rute til å komme i løpet av første halvdel av neste år.

Human Horizons er faktisk så spandabel at de har gitt de 3.000 første kundene som har bestilt Founders Edition en livstids-garanti. Ikke verst, spesielt når vi vet hvor mange barnesykdommer nye elbiler kan ha.

Først ut er selvsagt det hjemlige Kina-markedet, men HiPhi X skal også komme til resten av verden. Når dette eventuelt skjer har Human Horizons foreløpig ikke sagt noe om.

I Guangzhou lokket den uansett til seg mange nysgjerrige, og det hjalp sikkert at bilen selv spilte låter som «Red Sun» og «I Love You, China» mens lysene og dørene beveget seg til rytmene.

Så legg til dans på listen av ting HiPhi X behersker. Den listen begynner nå å bli ganske så lang.

Les også:

Les mer om:

Elbiler Nyheter