HjemElbilerForventer en eksplosjon av store elektriske kjøretøy

Forventer en eksplosjon av store elektriske kjøretøy

Joe Biden hadde knapt satt seg i presidentstolen før han annonserte at alle statlige kjøretøy skal over til nullutslipp. Det setter ikke bare fyr på overgangen til elbiler, men også tunge kjøretøy.

Biden og ekspresident Donald Trump bryr seg begge om amerikansk bilindustri, men der slutter også likhetene. For mens Trump slåss mot overgangen av nullutslippsbiler, prøver Biden å akselerere denne for å få ned utslippene.

- Annonse -

Og Biden har en joker i dette arbeidet ‒ den enorme føderale kjøretøyparken.

Så bare fem dager inn i presidentskapet annonserte Biden at regjeringen planlegger å erstatte den føderale flåten av dagens kjøretøy som har forbrenningsmotor med elektriske. Og disse skal være «made in USA».

Så på samme tid som han skal gjøre flåten grønnere, skal også initiativet føre til at produsentene vrir arbeidskraften over til grønne arbeidsplasser. Det er ventet at det enorme innkjøpet av elektriske kjøretøy vil skape om lag en million arbeidsplasser rundt ren energi.

Nå betyr ikke dette en million nye ansatte, ettersom etterspørselen av andre typer kjøretøy naturligvis vil falle i USA. Men den amerikanske bilsektoren vil uansett bli fornyet og modernisert, for det er altså et voldsomt antall kjøretøy det er snakk om.

- Annonse -

Ifølge myndighetene selv inkluderte den amerikanske føderale flåten av 650.000 biler, hvor rundt 100.000 er mellomstore og 40.000 er tunge lastebiler.

Så overgangen har ikke bare betydning for bilene, som jo allerede er godt i gang med skiftet. Men det betyr også mye for «truckene» ‒ lastebilene.

President Biden kunne nesten minne om Trump da han kunngjorde overgangen, og erklærte at dette var «den største mobilisering av offentlige investeringer i anskaffelser, infrastruktur og FoU (forskning og utvikling) siden 2. verdenskrig».

I tillegg til Bidens kunngjøring strammer også California inn utslippsskruen rundt lastebilene, og besluttet i fjor at 75 prosent av nye lastebiler i klassene 4-8 og 50 prosent av nye trekkvogner skal være utslippsfrie i 2035.

- Annonse -

I sum bør dette altså sette fyr på salget av batteridrevne tunge kjøretøy i USA og dermed også resten av verden, det være batterielektriske, hydrogendrevne eller ladehybrider.

Analyseselskapet IDTechEx tror da også at dette fører til en enorm vekst av større elektriske kjøretøy, noe som er svært viktig for å få ned det totale utslippet i transportsektoren. For selv om lastebilsektoren kun utgjør rundt 9 prosent av den globale kjøretøyparken, står de store og tunge kjøretøyene for hele 39 prosent av klimagassutslippet i transportsektoren.

Analytikerne har kommet fram til at markedet per i dag er verd 1,3 milliard dollar, og dette skal mer enn tidobles på fem år. I 2026 tror IDTechEx at markedsverdien er 14,8 milliarder dollar, som økes til 54,4 milliarder dollar i 2031 og hele 121 milliarder dollar i 2036 ‒ rundt tusen milliarder kroner. Eller en billion om du vil.

Flere store selskaper har allerede signalisert at de vil over til utslippsfrie lastebiler som for eksempel Pepsi, og produsentene selv er i gang med å utvikle nye kjøretøy. Svenske Scania er en av disse, og de tror at 10 prosent av salget vil være elektrisk innen 2025 og hele 50 prosent innen 2030.

Også andre store lastebilprodusenter som Volvo og Mercedes utvikler utslippsfrie kjøretøy, så segmentet er allerede godt i gang med overgangen.

Volvo vil elektrifisere de tunge kjøretøyene.
Volvo vil elektrifisere de tunge kjøretøyene.

Nå er det ikke bare de tunge kjøretøyene som får elektrisk drahjelp av Biden, og de amerikanske bilprodusentene akter nok også å utnytte den voldsomme overgangen i den føderale bilaparken.

Det gjelder åpenbart Tesla, som kun lager elbiler og som også har på gang en stor pickup og en lastebil. Men de får stadig mer konkurranse på elbilmarkedet, og merker som Ford og Chevrolet er allerede godt i gang med å vri fokus over på de helelektriske.

Det kommer også flere utslippsfrie pickuper og større terrengbiler, og de mest omtalte her er kanskje den elektriske Ford F-150 og Hummer EV i tillegg til Tesla Cybertruck.

Det er også en rekke nye amerikanske merker på vei inn i markedet som har spennende elbiler på gang, slik som Rivian, Lucid, Bollinger, Lordstown, Faraday og Fisker som alle skal kjempe om markedsandeler i tiden framover.

Og om føderale kontrakter, for med Biden i presidentstolen går nå startskuddet for utslippsfrie kjøretøy også i bilen hjemland ‒ USA.

Les også:

- Annonse -

Flere nyheter

Renault trekker seg nå ut av Russland. (Foto: Renault)

Renault selger sin store Russland-virksomhet

45.000 ansatte i Russland får nye arbeidsgivere. Det franske Renault-konsernet gikk faktisk mot strømmen da Putin fant ut at han...
Bilia kjøper opp den norske Jaguar Land Rover-forhandleren Insignia. (Fotos: Bilia)

Oslo-forhandleren som ledet an I-Pace-salget er solgt

Bilia har kjøpt opp Jaguar Land Rover-forhandleren Insignia. Insignia, forhandler av Jaguar, Land Rover og ikoniske Morgan, levde et ganske...
Nio har åpnet det første servicesenteret i Norge. (Fotos: Nio)

Nio åpnet sitt første servicesenter

Ny norsk milepæl for merket som også tilbyr mobil service. Vi har blitt vant til at nye kinesiske bilmerker med...
Dette er en fullstendig selvkjørende Hyundai Ioniq 5. (Fotos: Hyundai)

Hyundai Ioniq 5 blir robotaxi

Mange drømmer kanskje om å sette seg bak rattet til prisvinnende Ioniq 5, men neste år kommer det faktisk...
Dette er Cher’s 1966 Ford Mustang som ble solgt for 643.000 kroner i 2016. Det var 56 prosent mer enn hva en vanlig Mustang av denne typen gikk for den gang. (Fotos: Hagerty)

Hva koster egentlig bilene eid av kjendiser?

Hva har prinsesse Diana, Paul Newman, Tupac, Carroll Shelby og paven til felles? Vel, de er alle på hver...
BMW Norge kan nyte solnedgangen, for de har nemlig svært så fornøyde kunder. (Fotos: BMW)

BMW med de mest fornøyde norske bilkundene

BI har offentliggjort Norsk Kundebarometer 2022, og den viser at BMW har de mest fornøyde kundene av bilmerkene. Handelshøyskolen BI...
Mazda har oppgradert sin to år gamle elbil, MX-30. (Fotos: Mazda)

Mazda MX-30 får litt raskere lading

Elbilen får også en ny motorlyd! Ganske nøyaktig to år etter at Mazda satte sin helelektriske SUV-modell inn i produksjonen...
Regjeringen vil fjerne momsfritaket på elbiler, noe som vil gi en stor ekstraregning til mange bilkjøpere. (Foto: NAF)

Momssjokket: ‒ Sjekk rettighetene og unngå stor ekstraregning

Regjeringen vil skrote dagens momsfritak på nye elbiler fra 2023, og det kan føre til en stor ekstraregning for...
I en ny undersøkelse er elbilene marginalt mer populære enn andre biltyper. (Foto: NAF)

Svært lav interesse for bildeling

Elbilene har nå kjørt forbi bensin- og dieselbilene når det kommer til hva folket vil gå for når de...
Dette er en elektrisk pickup signert Volkswagen-gruppen. (Fotos: Volkswagen)

Volkswagen skal komme med el-pickup

Det har vært hysteriske tilstander rundt Ford F-150 Lightning i USA. Nå kaster Volkswagen-gruppen seg inn i kampen om...
Denne rekker akkurat årets norske sommer. (Fotos: Mercedes)

Dette koster den ultimate sommerbilen

Planlegger du en ny kabriolet til sommeren? Mercedes Norge kan i så fall lokke med en helt ny SL-modell. Over...
Christina Bu i Elbilforeningen er svært skeptisk til det nye forslaget fra regjeringen. (Fotos: Norges elbilforening)

Regjeringen vil fjerne momsfritaket på elbiler

– Regjeringens forslag til moms på elbil er håpløst, uforutsigbart og ubrukelig. Dette spenner bein under Norges mest vellykkede...
Nye regler sier at nye dekk skal komme med en etikett som viser egenskapene. (Foto: Continental)

Kjøpe nye dekk? Denne etiketten bør du sjekke

Drivstoffutgiftene har skutt i været både for elbiler, bensinbiler og dieselbiler, og det gjelder å spare der det er...
Bentley kan nå presentere en storesøster til SUV-modellen Bentayga, en EWB-versjon. (Fotos: Bentley)

Åh, en enda større Bentayga

Bentley har opplevd en vanvittig suksess med SUV-modellen Bentayga, og nå slår de til med en enda større versjon. Porsche...
Dette er den nye generasjonen av Range Rover Sport. (Fotos: JLR)

Her er en ny Ranger Rover Sport

Det har gått ni år siden Ranger Rover kunne vise fram dagens Sport-utgave, men nå er det endelig duket...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her