Dette forsikringsbeviset er smart å ha liggende i hanskerommet ut bilferien tar deg til det store utlandet. (Foto: If)

Forsikringsbeviset som bør ligge i hanskerommet

Om bilferien tar deg til det store utlandet er det smart å ha et forsikringsbevis liggende i hanskerommet.


Mange gjør seg nå klar til årets ferie, og mange hopper også i bilen og setter kurs for det store utlandet. I 2023 er det heller ingen utfordringer med å få ladet elbilen nedover Europa, for utbyggingen av ladere er godt i gang over hele det gamle kontinentet.

Man trenger heller ikke noen spesielle forsikringer når man setter kurs ut av Norge, men det er en ting som er smart å ha liggende i hanskerommet ‒ et forsikringsbevis.

Dette er kjent som Grønt kort, og If oppfordrer alle til å ha dette med seg.

– Det viser seg at de fleste skadesituasjoner lettere løser seg når du kan vise Grønt kort, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet.

‒ Utenlandsk politi kan spørre etter dokumentet. Vi vet om flere norske sjåfører som har fått bøter fordi de ikke kan bevise at bilen har en gyldig ansvarsforsikring.

I Norden løser ting seg som regel uten dramatikk, men nedover i Sør-Europa kan ting fort bli litt mer komplisert.

– Alle vet jo hva gult og rødt kort er, men færre kjenner til Grønt kort. Det er et bevis med varighet av tre måneder på at du har ansvarsforsikring på bilen din, forklarer Clementz.

Som kjent må alle kjøretøy ha en ansvarsforsikring, og det er alt som skal til for å få Grønt kort. Du kan enkelt og greit henvende deg til forsikringsselskapet og bestille et slik bevis.

If forklarer at bileiere kan bestille kortet på nettet og få det levert innen få dager hos flere av selskapene, mens hos andre må du ringe for å få kortet tilsendt.

De sier videre at selv om det er lettere å skaffe Grønt kort enn å stå i kø for å fornye passet, bør du likevel gjøre det i god tid før bilferien i Europa.

– For sikkerhets skyld bør du be om kortet et par uker før du reiser. Vi anbefaler at du bestiller på nettet hvis forsikringsselskapet har den muligheten, det går raskest og er enklest, anbefaler kommunikasjonssjefen i If.

I tillegg til et forsikringsbevis bør du også ha med deg et internasjonalt skademeldingsskjema i hanskerommet.

– Har du norsk bilforsikring, er ansvarsforsikringen gyldig i EØS og Sveits, forklarer Clementz.

‒ I øvrige deler av Europa, og i Israel og Tyrkia, gjelder forsikringen på reiser av tre måneders varighet. Forsikringen må være betalt for hele perioden Grønt kort skal gjelde for.

En rekke land utenfor EØS er med i Grønt kort-samarbeidet, og her kreves det fremvisning av Grønt kort for å tillate grensepassering. Ifølge If kan straffen for ikke å ha med et grønt kort være at man må kjøpe en «grenseforsikring» for det landet man kjører inn i ‒ og disse er ofte ganske kostbare.

I EØS-området er det ikke kontroll ved grensen, men det kan kreves dokumentasjon ved trafikkuhell, opplyser If.

Dette forsikringsbeviset er smart å ha liggende i hanskerommet ut bilferien tar deg til det store utlandet. (Foto: If)

Slik får du tak i Grønt kort:

  • Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt i god tid. De store forsikringsselskapene har nettsider hvor det er enkelt å bestille kortet kostnadsfritt. Hos noen selskaper må du ringe eller sende e-post til kundeservice.
  • Husk å beregne noen dager for levering. Leveringstiden kan variere noe fra selskap til selskap, men tar vanligvis fra tre-fire virkedager til en ukes tid.

Kilde: Forsikringsselskapet If

Les også:

Les mer om:

Nyheter Forbruker