Annonse
HjemNyheterFord viser fullstendig selvparkerende bil

Ford viser fullstendig selvparkerende bil

Stopp ved inngangen til parkeringshuset, gå ut av bilen og trykk på appen. Resten fikser bilen selv. Den framtiden viser nå Ford. Se video.

Det dukker stadig opp nye forkortelser i bilindustrien som det er verd å lære seg. En slik er utvilsomt den kryptiske AVP. Om du slår dette inn i Google fører det deg til Association of Volleyball Professionals, som fokuserer på ball og nett. Spennende nok, men volleyball er verken noe nytt eller hører hjemme i bilindustrien.

Det er derimot den forkortelsen vi tenker på, for dette står for automated valet parking. Altså automatisk betjent parkering. Ja, det høres spennende ut, og er det.

Daimler og Bosch har forsket på AVP en stund allerede, og kunne i fjor høst vise fram en splitter nye Mercedes S-klasse som kjørte ned i parkeringshuset og parkerte seg selv. Dette skjedde på et parkeringshus i Stuttgart, altså på hjemmebanen til Mercedes.

Men stjernemerket er ikke de eneste som jobber med dette, og et annet medlem av den store tyske organisasjonen German Association of the Automobile Industry er Ford.

Saken fortsetter under Annonsen

Så sammen med andre teknologiselskaper, ja, som Bosch, viser nå det amerikanske merket fram AVP-teknologi i forbindelse med den internasjonale bilutstillingen i München.

– Demonstrasjonen viser at førerløs parkering er en realitet, og at dette har en rekke fordeler utover komfort, at det er praktisk og tidsbesparende, sier Joseph Urhahne i Ford Europa.

‒ Om du er på en flyplass eller på et kjøpesenter kan parkering snart gjøres langt mer effektivt, med kontaktløs innkjøring, betaling og utkjøring. Å ha biler som kjører endeløst rundt i parkeringshuset for å lete etter en passende parkeringsplass vil snart være et fenomen som tilhører fortiden.

I likhet med Mercedes viser også Ford hvordan en bil selv kan parkere i et parkeringshus ved hjelp av sensorer både i bilen og i parkeringshuset. Alt det føreren trenger å gjøre er å trykke på en app.

Sensorer registrerer og hjelper bilen til å finne en ledig parkeringsplass. Om det dukker opp noen hindringer, som en fotgjenger eller en annen bil, så stopper bilen av seg selv.

Når føreren skal forlate parkeringshuset er det bare å trykke på appen igjen, og bilen kommer kjørende til samme sted som den slapp deg av.

Men Ford viser en enda litt mer avansert AVP enn det Mercedes gjorde i fjor. For som du kan se av videoen litt lenger ned er det også mulig å sende bilen til en aldri så liten vask, og ikke minst få ladet den. Og ja, det skjer helt automatisk, akkurat som parkeringen.

Det beste av alt? Jo, de fleste bilene kan få en slik funksjon.

Ford sier at systemet kan brukes av alle biler med automatgir, elektronisk stabilitetskontroll, elektrisk parkeringsbrems og filsentrering. Den eneste forutsetningen er at det blir installert en smart kommunikasjonsenhet på bilen som åpner for kommunikasjonen med sensorene i parkeringshuset.

Det negative er altså at parkeringshusene må være utstyrt med spesielle sensorer, så vi kan nok ikke forvente slik automatisk parkering med det aller første.

Vi heier uansett på AVP, for som kjent er det et herk å lure bilen inn i parkeringshusene og ikke minst parkere den i de trange lommene.

Men man trenger ikke å bekymre seg over riper i lakken med AVP, ei heller ikke ladingen eller vasking. Det er litt av et kinderegg.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,128FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse