Statens vegvesen oppdager stadig forsøk på juks under teoriprøven. (Foto: Bård Asle Nordbø, Statens vegvesen)

Flere tatt for å jukse på førerprøven

Det lønner seg sjeldent å ta snarveier, noe flere opplevde under fjorårets teoriprøver i tilknytning til førerkortet. Men mange kommer seg sannsynlig unna med juksingen.


Det er viktig at alle som kjører biler faktisk kan trafikkreglene, men dette er åpenbart en vanskelig øvelse for mange. Eksempelvis strøk over 25.000 på teoriprøven bare sommeren 2020, så svært mange elever sliter med akkurat dette.

Noen velger dermed en snarvei, og prøver å jukse til seg en bestått på teoriprøven. Hvor mange som klarer det vet vi selvsagt ikke, men det Statens vegvesen vet er hvor mange som blir tatt.

Mer eksakt avdekte de 18 forsøk på juks i fjor, og disse angrer nok bittert ‒ for mange av disse må vente nesten et helt år på neste forsøk. Vegvesen har nemlig jekket opp straffen rundt juksingen kraftig.

‒ Vårt mål er at ingen skal bli drept eller hardt skadd i trafikken, sier Lill Tove Amundsen, avdelingsdirektør i Statens vegvesen.

‒ Derfor jobber vi aktivt for å avsløre juks, for å sikre at sjåførene har den teoretiske kunnskapen som trengs for å ferdes trygt i trafikken.

Tidligere har blant annet NRK avslørt flere nettverk som bisto til juksing under teoriprøven, og dette er selvsagt et stort problem som Vegvesenet tar på alvor.

Av de som ble tatt for juksing i fjor fikk 11 personer lange karantener.

‒ I 10 av sakene mistenkte vi at juksingen var organisert med profesjonelle bakmenn. De fikk 11 måneder karantene, sier Amundsen.

Ytterligere 8 personer fikk mellom 5 og 11 måneder karantene, opplyser Vegvesenet.

Hvor lang karantene jukserne får blir bestemt ut fra alvorlighetsgraden, og av de som ble tatt i fjor benyttet blant annet jukselapper, mobiltelefoner eller lot til og med andre ta prøven for seg.

11 av sakene ble politianmeldt, noe Vegvesenet automatisk gjør om sakene er av alvorlig grad ‒ som om de mistenker at juksingen er organisert via profesjonelle bakmenn.

Før 2020 var ikke konsekvensene veldig store om man ble tatt for juks, for da lød karantenen kun på to uker. Men i 2020 ble dette kraftig justert, og nå risikerer jukserne mellom 3 og 12 måneder karantene.

‒ Mørketallene er nok store, og vi vil fortsette å jobbe målrettet for å avdekke juks, sier Lill Tove Amundsen.

De tilfellene som er ansett som mindre alvorlig juks og kan gi 3 til 9 måneder karantene inkluderer ting som bruk av jukselapp eller mobil for å søke opp svar under teoriprøven.

Mer alvorlig juks med et organisert preg gir 10 til 12 måneder karantene, og eksempler på dette er bruk av elektroniske hjelpemidler for å få hjelp under prøven, at prøven gjennomføres av en annen enn kandidaten eller at vedkommende filmer og tar bilder av prøven til senere bruk.

Personer tatt for teoriprøvejuks i 2022:

  • Nord (Nordland, Troms og Finnmark): 2 personer
  • Midt (Møre og Romsdal, Trøndelag): 2 personer
  • Vest (Vestland og Rogaland): 3 personer
  • Sør (Vestfold og Telemark, Agder): 2 personer
  • Øst (Oslo, Viken og Innlandet): 9 personer

De mest alvorlige sakene var fra hele landet, og alle områdene er representert.

Statens vegvesen oppdager stadig forsøk på juks under teoriprøven. (Foto: Bård Asle Nordbø, Statens vegvesen)

Les også:

Les mer om:

Nyheter