- Annonse -
HjemElbilerEn sniktitt på interiøret til Skoda Enyaq

En sniktitt på interiøret til Skoda Enyaq

Skoda ser selvsagt fram til de kan presentere sin nye storsatsing 1. september, og gir nå verden en titt inn i det nyskapende interiøret til elbilen Enyaq iV.

Volkswagen-gruppen har på gang et ras av nye elbiler, og felles for mange av disse er at de er satt sammen på en helt ny plattform kalt MEB.

- Annonse -

Dette er, hold deg fast nå, en modulær elektrisk driv-matriks, noe som oversatt til et forståelig språk betyr at rammen og arkitekturen som ligger i bunn av alle bilene er spesielt tilpasset elbiler. Disse trenger som kjent ikke et stort motorrom, en bensintank eller en girkasse som stjeler mye innvendig plass.

Dermed kan bilene formes på en helt ny måte, noe som blant annet betyr mindre overheng og et helt flatt gulv som også huser batteripakkene.

Og det er ikke bare Volkswagen selv som skal benytte MEB for sine kommende elbiler, men det skal også Audi, Seat og Skoda. Totalt er det planlagt ikke færre enn 27 nye elbiler basert på MEB de neste årene, alt fra kompakte bybiler til minibusser.

Nye elbiler basert på MEB inkluderer Volkswagen ID. 3, Audi Q4 e-tron, Cupra (Seat) el-Born ‒ og Skoda Enyaq.

- Annonse -

Det tsjekkiske merket ser selvsagt fram til å kunne vise fram deres første bil basert på MEB, en familiebil på 4,64 meter som kommer med tre batteripakker som byr på rekkevidder fra 340 kilometer og opp til 500 kilometer.

Mye rundt drivverket kommer fra Volkswagen-gruppen, men det de styrer helt og fullt selv er designet både utvending og innvendig.

Utvendig har vi foreløpig kun sett bilen med et kamuflasjemønster, og innvendig har Skoda så langt røpet at bilen kommer med en 13-tommers stor berøringsskjerm og head-up display med virtuelle virkelighetseffekter for økt sikkerhet og bedre sikt.

Men nå vet vi mer, for som sagt klarer ikke Skoda helt å holde seg til 1. september, dagen da bilen får verdenspremiere.

- Annonse -

De viser nå oss et par skisser av innsiden, og foruten logoen på rattet er det jaggu ikke enkelt å se at dette faktisk er en Skoda.

Skoda sier at de har bygd opp interiøret som en moderne bolig, og siden dette er en miljøvennlig elbil har de brukt naturligproduserte materialer som både er resirkulerte og bærekraftige.

Og de har prøvd å utnytte seg fullt og helt av MEB-plattformens korte overheng.

‒ I Enyaq iV har vi store fordeler av den lange akselavstanden MEB-plattformen gir, påpeker da også Norbert Weber, sjef for interiørdesign hos Skoda.

‒ Det gir svært god plass innvendig, sett i forhold til de utvendige målene. Det flate gulvet mangler sentertunellen vi finner i biler med forbrenningsmotor, og bidrar også til det. Vi har også brukt denne konseptfordelen til å gjøre interiøret luftigere rent visuelt, noe som gir en følelse av enda mer plass. Dette er for eksempel synlig i det nye dashbordet, som er arrangert i flere nivåer.

De har altså gått for en slags lounge-følelse på innsiden, og vil også tilby noe de kaller «Design Selections».

‒ Disse minner om moderne boliginteriør, med perfekt samstemte farger og materialer. I tillegg vil vi tilby temabaserte tilbehørspakker, med noen enkeltvalg som er tilgjengelig for alle modellene. Dermed kan vi tilby kundene klare og enkle valg, som likevel gir muligheter for individualisering, sier Weber.

MEB-plattformen åpner altså for nye måter å sette sammen det som nå blir referert som cockpiter på, og dette har Weber og kollegaene prøvd å utnytte i Enyaq.

‒ Her gir fraværet av sentertunellen flere muligheter. Foran bruker vi denne plassen til ytterligere lagringsplass under senterkonsollen. Denne er arrangert i flere nivåer. Takket være den lange akselavstanden får baksetepassasjerene ekstra plass både foran sentersetet, og en eksepsjonell benplass foran sidesetene. I tillegg til den bemerkelsesverdig gode plassen til passasjerene, får Enyaq iV et bagasjevolum på hele 585 liter, forteller han.

Han beskriver interiørdesignet som oversiktlig, luftig, innovativt og bærekraftig, og bilen har blant annet setetrekk som er 40 prosent ull og 60 prosent stoff fra resirkulert PET-flasker.

‒ Disse setetrekkene har en unik haptikk og gir behagelig seteklimatisering. Et annet eksempel er det spesielt bærekraftig produserte skinnet, der ekstrakter fra bladene til oliventreet erstatter kjemikalier i garvingen, forklarer interiørsjefen.

Målet er altså at du bokstavelig talt skal føle deg hjemme i en Skoda Enyaq.

‒ Det er en romslig følelse, og under det sentrale displayet gjentas også formen til Skoda-grillen, og den funger som håndstøtte ved betjening av touchskjermen. Omrammingen er trukket i et spesielt mykt materiale, som fortsetter gjennom hele interiøret, og gir en følelse av å sitte i sofaen hjemme, slår Weber fast.

Det er ikke alltid like enkelt å skjønne hva som er den store fordelen med MEB-plattformen, som altså åpner for mer plass inne i bilene.

Så Skoda har også laget et røntgenbilde av Enyaq, så her kan du se hvorfor Weber er så opprømt for alle de nye mulighetene den MEB-baserte elbilen byr på også for interiørekspertene.

Les også:

- Annonse -

Flere nyheter

Ladehybriden Lexus NX byr på mer elektrisk rekkevidde enn det bilmerket selv oppgir. (Fotos: Nybiltester)

Prøvekjørt Lexus NX 450h+ F Sport S

Den ladbare hybriden NX 450h+ går langt elektrisk, den har lavt forbruk på langtur og er svært komfortabel å...
Mercedes har den viktigste historien i bilindustrien, og viser deler av den fram. (Fotos: Mercedes)

Historien bak disse viktige Mercedes-bilene

Fra bilverdens aller første automobil til den berømte Mercedes-Benz SSKL Avus racerbilen. Les historien om noen særs viktige historiske...
Aksel Lund Svindal debuterer i rallycross, og det gjør han i selveste Hell. (Fotos: Red Bull)

Svindal med en helsikes rallycross-debut

Aksel Lund Svindal byttet først ut alpinskiene med asfaltracing. Neste utfordring blir rallycross, og det under selveste Hell-runden. Se...
Ferrari Testa Rossa J er en 75 prosent elektrisk replika av bilen som herjet på racerbanene på slutten av 1950-tallet. (Fotos: The Little Car Company)

Verdens kuleste elbil for junioren?

En 75 prosent stor Ferrari 250 Testa Rossa som når 80 km/t? Ja, takk. Det gjelder alltid å overgå seg...
Rekkverk er viktige for trafikksikkerheten, men de kan også være potensielle farer om de ikke er montert riktig. (Fotos: Trafikksikkerhetsforeningen)

Feilmontert rekkverk er livsfarlig

Dybdeanalyser viser at feil og mangler ved rekkverk er vurdert til å ha medvirket til skadeomfanget i hele 16...
Bacalar er Bentleys mest eksklusive modell i moderne historie. (Fotos: Bentley)

Ultra-eksklusive Bentley Bacalar snart i mål

Bentleys aller mest eksklusive modell i moderne historie er snart i mål, og det setter et dusin kunder sikkert...
100.000 robotklippere skal «synge» bursdagssangen til en ensom robot langt oppe i himmelen. (Fotos: Husqvarna)

100.000 robotklippere skal «synge» bursdagssangen

Verdens mest ensomme robot skal feires med et svært så uvanlig kor. Se video. «Et lite steg for mennesket, et...
NAF er bekymret for at folk mister tiltroen til politikerne. (Fotos: NAF)

Handlingslammelsen: ‒ Folk mister tiltroen til politikere

Bilistene opplever store prisøkninger på strøm og drivstoff. Og matvarer. Men de styrende politikerne virker handlingslammet. Det bekymrer NAF. Det...
Volvo planlegger en batterifabrikk i Sverige. (Fotos: Volvo Trucks)

Planlegger batterifabrikk i Sverige

Volvo vil møte en stadig økende etterspørsel av el-lastebiler med å etablere et storskala produksjonsanlegg for battericeller i Sverige. Volvo...
Denne robot-hunden fra Hyundai er på besøk i Oslo. (Fotos: Hyundai)

Hyundais robot-hund har funnet veien til Norway Cup

Ingen fare, robothunden Spot verken glefser eller bjeffer! Den finnes mange veier til Rom, og det finnes mange veier til...
Lamborghini har lagt bal seg tidenes halvår, og lar seg ikke affisere av kriser som rir bilindustrien. (Fotos: Lamborghini)

Leveringstrøbbel? Tja, ikke hos Lamborghini

Det er tre ting som er viktig for et bilmerke; salg, omsetning og lønnsomhet. Alle tre bydde på nye...
Volkswagen ID.4 var den mest populære elbilen i Sverige i juli, viser registrerings-statistikken. (Fotos: Volkswagen)

Elbilene forbi bensinbilene i Sverige

Bensinbilene holdt stand mot elbilene når det kommer til svenske nybilsalget i juli, men det var så vidt. Elbilene...
Alpine vil gjerne at talentet Oscar Piastri erstatter Fernando Alonso i formel 1, men den australske føreren er foreløpig ikke helt enig i nettopp det. (Fotos: Alpine)

Silly Sesaon i formel 1 når nye høyder

Alpine sier at reservefører Oscar Piastri erstatter Fernando Alonso som førstefører neste sesong. Problemet? Racerføreren selv nekter plent for...
ABT har kastet seg over villdyret Audi RS 3, og gjort det om, i dette tilfellet, til et grønt beist. (Fotos: ABT Sportline)

Et grønt beist av en RS 3

ABT har kastet seg over råskinnet Audi RS 3, for ja, hvorfor ikke? For rundt ett år siden skjedde det...
Sjekk denne utgaven av Porsche 911 993-serien! (Fotos: Paul Stephens)

Et kunstverk av en Porsche 911

Lettere, sterkere, renere linjer. Det var stikkordene da Paul Stephens skulle gjøre den siste luftavkjølte 911-modellen, 993-versjonen, om til...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her