Dyr i bilen? Så kjapt blir det 44 grader på innsiden

Etter kun en halv time blir det glovarmt på innsiden av en parkert bil i sommersola.


Dette er en såkalt reminder. For NAF har advart mot dette før, men det er noen ting som bør gjentas. Og dette er en av disse.

Mange tar nemlig med sine firbeinte kjæledyr med seg i bilen, og ettersom dette er nok en korona-sommer er det nok mange som også er med på årets bilferie.

-->
Og da er det all grunn til å merke seg hvor fort det blir glovarmt inne i kupeen til en parkert bil, spesielt om sommersola viser seg fra sin strålende side.

NAF testet dette i fjor, og fikk seg en overraskelse.

Det skjedde 12. august, og selv om sola ikke sto som høyest på himmelen skjøt den innvendige temperaturen til værs som en milliardær på vei ut i verdensrommet.

Den utvendige temperaturen var 24 grader, og bare etter fem minutter på innsiden av den parkerte bilen kunne en stadige varmere NAF-medarbeider konstatere at tempen var steget til 34 grader.

‒ Etter 10 minutter var det over 37 grader. Etter en halvtime var det over 44 grader varmt i bilen. Da hadde temperaturen inne i bilen steg med 20 grader i forhold til utetemperaturen, forteller Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Hun kan også fortelle at de hver sommer hører historier om folk som har satt igjen sine kjæledyr i bilen, og verre ‒ at nødetatene også blitt tilkalt for å hjelpe små barn ut av varme biler. Men akkurat det skjer heldigvis ikke så ofte.

‒ Ikke sett igjen hverken to- eller firbente i biler som står parkert ute i sommervarmen mens du selv fikser et lite ærend. Varmen stiger overraskende fort, sier Ryste.

En bil fungerer nærmest som en varmeboks om den står parkert i sommersola, og grunnen er at solstrålene reflekteres i dashbord, seter og utstyr i bilen og forsterker varmen.

I NAF-testen som du skal få se en video av litt lengre ned opplevde de at kamerautstyret som ble brukt faktisk slo seg av på grunn av den høye varmen.

‒ Utstyret ble også så varmt at vi brant oss på fingrene når vi tok i det, sier Ryste.

Hunder er spesielt utsatt, og tidligere har avdelingsleder Kristin Wear Prestrud ved Veterinærhøgskolen (NMBU) forklart oss hvorfor.

‒ Normalt har hunder en kroppstemperatur på rundt 38,5 grader, men innestengt i en varm bil kan kroppstemperaturen øke, og kommer den opp i over 40 grader begynner det å bli svært farlig og i verste fall dødelig for hunden, sa hun i fjor.

Hunder kvitter seg med overskuddvarmen via luftveiene, og ikke via svette som vi mennesker. Og peser de for mye kan det faktisk føre til to problemer.

For det første kan hundene bli dehydrerte, og for det andre stiger luftfuktigheten jo mer hunden peser. Og blir den for høy, klarer ikke hunden å kvitte seg med fuktighet og dermed redusere kroppsvarmen. Ja, det er en ond sirkel.

Hvordan hunden reagerer på varme er avhengig av størrelsen på hunden, og av hvilken type hund det er.

‒ Hunder med kort snute takler varmen dårligere, fordi de har liten slimhinneoverflate i nesehulen og ofte trang passasje i luftveiene, og dermed klarer de ikke å kvitte seg med så mye fuktighet når de peser, forklarer Prestrud.

Og da er det en dårlig idé å parkere hunden og andre kjæledyr sammen med bilen i solsteken, for som du kan se av videoen under blir den lynraskt ganske så glovarmt på innsiden av en parkert bil.

Les også:

Les mer om:

Nyheter