Annonse
Hjem Elbiler Dobler antall lynladere

Dobler antall lynladere

Circle K har nå rundet 400 hurtigladere, og ikke minst skal de mer enn doble antall lynladere innen sommeren.

Det klages, ofte med rette, over den manglende satsingen på raske ladepunkt for elbiler, spesielt ute i distriktene.

Men det kommer stadig flere til, og bare i fjor ble det satt opp 713 nye hurtigladere. Totalt var det 2.362 hurtigladere i utgangen av 2019, hvor storfylket Viken huset 586 av disse. Dårligst stilt var Troms og Finnmark med 46 hurtigladere, hvor de aller fleste var i Troms.

Av de 713 som ble etablert i fjor sto Circle K bak hver fjerde, og har nå rundet 400 hurtigladere fordelt på 90 stasjoner.

‒ Målet om 500 ladere på Circle K-stasjonene i Norge før sommeren er innen rekkevidde, samtidig øker vi satsingen på de raskeste laderne for å tilby en bedre kundeopplevelse til de mange bilistene som også kan lade på såkalte lynladere, sier Maria Estenstad Friis, produktsjef for hurtiglading i Circle K.

Saken fortsetter under Annonsen

Hurtigladere er de som kan lades med en kapasitet opp med 50 kW, men en slik hastighet vil ikke være nok når nye og enda mer moderne elbiler kommer for fullt.

I framtiden er det lynladere som gjelder, og da snakker vi om hastigheter på 150 kW og mer.

– Vi har 30 ladere med en kapasitet på 150 kW, og før sommeren vil vi være oppe i nærmere 70 lynladere. I tillegg kommer tilbudet fra våre partnere Ionity, Tesla og Grønn Kontakt på en lang rekke stasjoner, sier Estenstad Friis.

Men så var det dette med distriktene da.

Circle K er den eneste energistasjon-kjeden (ja, det heter ikke lenger bensinstasjon) som etablerer ladere under eget merkenavn, og peker blant annet på effekttariff som en av hovedgrunnene til at det er utfordrende å etablere ladestasjoner i distriktene.

‒ Vi ønsker å bygge flere ladere over hele landet, også i distriktene, men for at vi skal forsvare å etablere ladere også på destinasjoner med lavere elbiltrafikk der det også gjerne er større utfordringer med ujevn ladetrafikk gjennom uken og dagen, kan vi ikke gå i minus på driften, sier produktsjefen.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har nå kommet med et nytt forslag for prising av strømnettet, og om dette blir vedtatt kan det gi fornyet fart også i distriktene.

‒ Vi er glade for signalene som nylig kom fra NVE om å etablere et mer rettferdig tariffsystem, men fordi NVE vil gi nettselskapene stor frihet til å justere på fast nettleie og tidsdifferensiere effektleddet, kan det fortsatt gjøre at nettleiekostnadene for en ladestasjon blir svært høye, understreker Estenstad Friis.

Circle K sier at en annen utfordring for å holde et bra tempo på utbyggingen er at det er ulike rammevilkår og søkeprosesser hos kommunene og nettselskapene, noe som gjør det mer komplisert og tidkrevende å bygge nye ladere.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

3,127FansLik
95FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker