Annonse
Hjem Nyheter Har laget en smart girkasse

Har laget en smart girkasse

Hyundai og Kia utvikler verdens første girsystem som skal basere seg på kommunikasjonsteknologi.

Det finnes allerede smarte girkasse-systemer. Hyundai og Kia har for eksempel en teknologi for automatisk smarte girskift, men denne er basert på førernes preferanser.

Vel og bra, men ikke optimalt.

Skal man dit må girene også ta forbehold rundt føret, trafikken, veien og topografien. Og det gjør nå til dels en ny løsning Hyundai og Kia utvikler.

Og dette er virkelig imponerende.

Saken fortsetter under Annonsen

Girkasse-systemet er koblet til kommunikasjonsteknologi, noe som åpner for en rekke muligheter.

Programvaren i girkassen kan dermed innhente informasjon fra flere kilder, som 3D-navigasjon med nøyaktige veikart og kameraer og radarsensorer for smart cruise-kontroll.

Systemet utvikles også for framtidige løsninger kjent som car-to-everything, hvor bilen via 5G kan motta info fra eksterne kilder som andre kjøretøy og trafikkilder som lyssignaler.

Hyundai og Kia har allerede testet systemet, og skal vi tro gruppen lover dette svært så bra.

Da de prøvde dette på en svært svingete vei ble girskiftfrekvensen i svinger redusert med rundt 43 prosent sammenlignet med biler uten systemet. Bremsefrekvensen ble på sin side redusert med om lag 11 prosent, og resultatet er ifølge Kia at tretthet og bremseslitasje holdes dermed på et minimum.

Ved hjelp av kommunikasjonsteknologi kan for eksempel den smarte kassen ta høyde for lang nedbremsing, og det åpner også for muligheter som å sette bilen fri når dette er mulig.

Alt dette vil redusere drivstofforbruket.

Men det er mer.

  • Systemet skifter automatisk kjøremodus til sportsmodus ved innkjøring på motorveier, og gjør det enklere å gli inn i trafikken. Når bilen er på plass i trafikkflyten, skifter systemet automatisk tilbake til den opprinnelige kjøremodusen.
  • Motorbremsen kobles automatisk inn når gasspedalen slipes opp ved registering av fartshumper, nedoverbakker og fartsgrenser.
  • Radarsensoren foran registrerer endringer i avstand til bilen foran, slik at systemet automatisk kan skifte til riktig gir.

Det nyutviklede systemet er selvsagt også kompatibelt med framtidige løsninger rundt selvkjørende biler, som jo skal gjøre kjøringen sikrere og langt mer drivstoffvennlig.

Hyundai Motor Company og Kia Motors Corporation har søkt om rundt 40 patenter i Sør-Korea og globalt rundt den nye og smarte girkasse-teknologien, men de sier dessverre ikke noe om når vi kan forvente oss slike i bilene.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,646FansLik
73FølgereFølg
84FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker