Dette irriterer oss mest i trafikken

Frende har sjekket hva som irriterer mest når vi kjører bil, og en gammel slager troner fortsatt på toppen.


De som har kjørt bil på sydligere breddegrader vet at nordmenn har ganske lav puls bak rattet, og vi er stort sett tålmodige og lar oss ikke irritere så veldig mye.

Men noen ganger renner det også over for trauste nordmenn, og det er selvsagt noen ting som irriterer mer enn andre. Bruk av blinkelys er for eksempel en gammel traver som alltid er blant de tingene bilfolket hisser seg opp over.

Frende Forsikring har via Norstat tatt pulsen på det norske bilfolket, og undersøkelsen viser at det er to ting som peker seg ut som utløsere.

‒ Feil bruk av blinklys er på en klar førsteplass. Det irriterer 1 av 3 bilister mest, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

Og det står ikke på kunnskapen. For de aller fleste sier nemlig at reglene rundt blinkelys er veldig enkle og forståelig.

‒ Bare to prosent sier at de sliter med reglene om blinklys. Da kan jeg ikke se noe annet svar enn at altfor mange av oss ikke gidder å bruke blinklys. Det skaper irritasjon og usikkerhet hos andre bilførere, sier Ytre-Hauge.

Han mener at giddeløsheten rett og slett er skremmende.

‒ Det kan skape farlige situasjoner om du blinker feil, eller unnlater å blinke, i trafikken, understreker fagsjefen.

‒ Andre bilister aner ikke hvor du skal eller hva du som sjåfør har tenkt å gjøre. Derfor må du gi tydelige og riktige signaler. Hvis du plutselig svinger av, skifter fil eller blinker motsatt vei av det du skal kan det smelle skikkelig.

I undersøkelsen kommer det også fram en trend som vi kjenner fra sydligere strøk ‒ tutingen. 1 av 3 svarer nemlig at de trykker på hornet.

‒ Et klart uttrykk for irritasjon bak rattet, men å tute på andre er sjelden konstruktivt. Med mindre det er et vennligsinnet lite signal for å minne bilen foran om at trafikklyset er blitt grønt, er det sjelden spesielt hjelpsomt å tute, sier Ytre-Hauge.

Nå er ikke tutingen på irritasjonslisten, men det er bruk av mobilen og andre ting og sysler mens de kjører bil.

‒ Dette er oppskriften på å havne i en ulykke og et poeng som gjør meg urolig. Når du kjører, skal oppmerksomheten være på veien og trafikkbildet, sier fagsjefen.

‒ Du kan kun bruke mobilen når bilen er i bevegelse hvis du har håndfriutstyr og en fastmontert mobiltelefon. Og du kan aldri skrive eller lese meldinger mens du kjører. Hvis det er noe du må gjøre, kjør inn til siden og stopp helt opp. Hver gang.

Frende fikk også Norstat til å gjøre en lignende undersøkelse i 2020, og der var også blinkelys og mobilbruk på toppen. Men folk er faktisk enda mer irritert på begge disse tingene nå.

‒ Det sier meg at det ikke har vært en forbedring i bruken av blinklys eller fokus på veien de siste to årene. Jeg håper folk tar seg sammen, for alles sikkerhet, sier en, ja, småirritert Roger Ytre-Hauge.

Her er irritasjonstoppen:

  • 32 prosent: At blinklys ikke brukes riktig
  • 27 prosent: At bilister driver med andre ting mens de kjører
  • 13 prosent: At folk ikke følger fartsgrensen
  • 7 prosent: At vikeplikten brytes
  • 6 prosent: Feil kjøring i rundkjøringer
  • 4 prosent: Manglende fletting i kø
  • 10 prosent: Blir ikke irritert av noe med andre trafikanter

(Kilde: Frendeundersøkelsen 2022, utført av Norstat)

Les også:

Les mer om:

Nyheter