Nye Kia Niro kan smykke seg med tittelen «årets bil» stemt fra av en internasjonal kvinnejury. (Foto: WWCOTY)

Dette er kvinnenes årets bil

63 kvinner fra 43 land har kåret årets bil, og en bil har truffet disse litt bedre enn alle de andre.


I dag er det 8. mars. Det betyr to ting ‒ at det er den internasjonale kvinnedagen og at Women’s World Car of the Year (WWCOTY) kårer den beste nye bilen som har kommet det siste året. For ja, de to tingene hører selvsagt sammen.

Kvinnedagen skal nemlig sette søkelys på kvinners rettigheter og likestilling, og det er nettopp derfor WWCOTY ble opprettet av Sandy Myhre i 2009. Biljournalisten fra New Zealand ville gi kvinnene i bilindustrien en stemme, og det ganske så bokstavelig.

For kvinnenes årets bil-kåring foregår akkurat slik som de andre store årets pris-kåringene, altså at journalister stemmer på sine favoritter og deretter legges disse sammen og vinneren kåres.

Dagens jury består av hele 63 kvinner fra 43 land, og Norge er også representert i WWCOTY gjennom VG-journalist Hanne Hattrem.

Totalt ble 59 nye biler testet og vurdert underveis i årets kåring, og som vanlig hadde seks biler tatt seg til finalen ‒ og alle disse var allerede vinnere før hovedprisen ble delt ut.

For kåringen er delt inn i kategorier, og vinnerne av disse seks utgjør det avgjørende finalefeltet som til slutt kårer den høythengende årets bil-prisen.

De seks kategorivinnerne er:

  • Kia Niro (Beste urbane bil)
  • Jeep Avenger (Beste familie-SUV)
  • Citroën C5 X (Beste store bil)
  • Nissan X-Trail (Beste store SUV)
  • Audi RS 3 (Beste ytelsesbil)
  • Ford Ranger (Beste 4x4)

Sekstetten representerer et mangfold av biler, og favoritten på forhånd var muligens Jeeps første elbil, Avenger. For denne har allerede vunnet en av de to største bilprisene i verden, og ble i januar kåret til årets bil i Europa.

Men:

‒ Årets kåring var spesielt vanskelig på grunn av det høye nivået på alle kandidatene. Hver av finalistene hadde fortjent å vinne trofeet, sier Marta Garcia, administrerende president i WWCOTY.

Men i slik kåringer må det stemmes fram en enkelt vinner, og det ble ikke forhåndsfavoritten Avenger. For det ble raskt klart at en annen bil stakk litt fra resten av feltet, og det var en gammel favoritt her i Norge.

Kia Niro er en SUV i C-segmentet som kom allerede i 2016, og modellen er tilgjengelig i tre utgaver ‒ hybrid, ladehybrid og som en ren elbil.

2. generasjonen av bilen ble offisielt lansert i januar, og er en så godt laget bil at den nå kan kalles seg årets bil. Den slår dermed følge med Peugeot 308, som ble kåret til årets bil av WWCOTY i fjor.

Slik ser den ferske vinnere ut:

Nye Kia Niro kan smykke seg med tittelen «årets bil» stemt fra av en internasjonal kvinnejury. (Foto: WWCOTY)

Vi skjønner raskt at Kia Niro var en veldig verdig vinner når vi hører hva noen av jurymedlemmene sier om den.

‒ Kia Niro leverer en komplett pakke som helt klart er verdig denne prisen. Dens mange drivlinjealternativer, stilig design, brukervennlig teknologi, komfortable sitteplasser og budsjettvennlig innpakning gjør at den skiller seg ut i et felt med hard konkurranse, sier Elana Scherr fra USA.

‒ Kia fortsetter å imponere meg... Etter EV 6- og Sportage-modellene tilbyr Kia Niro fleksibilitet, et attraktivt design, kvalitet/luksus og en rekke motorer der alle sjåfører kan matche deres mobilitetsbehov. Jeg setter spesielt pris på den komfortable plassen og teknologien. En bil som har alt til for å behage..., sier belgiske Sabrina Parant.

‒ Kia Niro tilbyr et funksjonelt interiør, gode kjøreegenskaper og forskjellige drivlinjer, sammen med en attraktiv pris som gjør den til et utmerket valg for hverdagskjøring, forteller Jil McIntosh fra Canada.

‒ Nye Kia Niro følger i stor grad den samme suksessrike oppskriften som den gamle Niro med valg av både forbrenningsmotor og som en helelektrisk bil. Inntil siste produksjonsår var den første Niro en enestående suksess i Nederland. Ingen modell solgte bedre. Vi ventet spent på den nye oppgraderte modellen som ikke skuffet. Den er smartere, mer stilig, mer moderne, mer effektiv og litt romsligere, sier Odiel Mennink, ja, fra Nederland.

‒ Kia Niro en praktisk liten bybil som gir deg alt du trenger i en rimelig pakke, sier Renuka Kirpalani fra India.

‒ Kia Niro er en romslig, stilig, effektiv og praktisk bil som følger trenden med sin størrelse, design og drivkraft, sier Petra Mühr fra Østerrike.

‒ En av de beste hybridbilene med den beste ytelsen og dynamikken, slår Giovanna Alvarado fra Peru fast.

‒ Romslig, praktisk, tilgjengelig med flere miljøvennlige drivlinjer med lavt forbruk, sier tyske Solveig Grewe.

Og til slutt lar vi kypriotiske Alix Capper-Murdoch få siste ordet, for det er tross alt kvinnedagen:

‒ En bil jeg vil anbefale til enhver mann, kvinne eller familie på grunn av dens uendelige utvalg av sikkerhetsfunksjoner, lange garantier og romslig interiør fullpakket med moderne teknologi. Hvilken mor eller far ville ikke føle seg trygge ved å kjøre barna rundt i en Kia Niro?

Les også:

Les mer om:

Elbiler Nyheter