HjemElbilerDette er innsiden til Kia EV9

Dette er innsiden til Kia EV9

Concept EV9 skal vise vei for den neste elbilmodellen fra Kia, og det bør bli en spennende bil. For det er iallfall dette konseptet.

Kia er så fornøyd med resultatet av Concept EV9 at de faktisk viste den fram allerede før verdenspremieren, men nå får vi altså et ordentlig blikk på det nye konseptet.

- Annonse -

Den vises nemlig fram under AutoMobility LA og LA Auto Show som pågår nå, og konseptet følger opp Kias visjon om å bli «en leverandør av bærekraftige mobilitetsløsninger». Den følger også opp Kias nye designfilosofi kalt «Opposites United», hvor vannelementer er blant inspirasjonene. Det kan man blant annet se på den utvendige fargen til Concept EV9.

Produsenten sier selv at konseptet «gir en tydelig pekepinn på hvordan den neste elbilmodellen fra Kia vil se ut», så det er all grunn til å forvente en kommende modell som er ganske lik denne elbilen.

Kia har vært grådige, for tanken er at bilen skal være like godt egnet for kjøring i tett bytrafikk som for utflukter med familien til mer landlige områder.

‒ Kia Concept EV9 er nok en viktig milepæl for oss på denne utrolige reisen som startet på begynnelsen av året, sier Karim Habib, direktør og leder for Kia Global Design Center, med henvisning til den nye elbilen EV6.

- Annonse -

‒ Vi har hatt et klart mål om å bli en global leder innen bærekraftige mobilitetsløsninger. I dag er vi stolte av å vise verden vår konsept-SUV med avansert elektrisk drift uten lokale utslipp, innovativ utvendig design og en moderne, teknologibasert kupé.

I likhet med Hyundais konsept Seven som også vises i Los Angeles er EV9 satt sammen på den nye E-GMP-plattformen, og er en ganske så svær bil.

Concept EV9 måler 4,93 meter i lengden, 2,06 meter i bredden, 1,79 meter i høyden og har en akselavstand på hele 3,10 meter.

Kia forklarer at sett fra siden er den kantete designen med en karakteristisk profil godt forankret i «Bold for Nature»-prinsippet i «Opposites United»-designet, og mener at dette gir bilen et sportslig og muskuløst uttrykk.

- Annonse -

Foran har de byttet ut tigernesen med et tigerfjes. Her er det et frontpanel i samme farge som resten av bilen, og det er også nye luftinntak som reduserer luftmotstanden og gir bedre aerodynamikk.

Aerodynamikk er for øvrig stikkordet for hele det utvendige designet.

Bak frontpanelet skjuler det seg et intrikat stjerneskymønster som kan skape stilfulle lyseffekter når det aktiveres, og dette skal på sin side understreke teknologipreget til den helelektriske SUV-en. Lysene kan også hilse føreren velkommen, og tilpasse seg under kjøring.

På panseret har Kia montert inn et solcellepanel, mens takrelinger med et enkelt tastetrykk kan felles inn i taket og optimerer dermed luftstrømmen over bilen og bidrar også til bedre aerodynamikk.

På sidene har EV9 ikke vanlig sidespeil, men her sørger kameraer for sanntidsbilder. Dette gir både bedre oversikt og aerodynamikk.

Spesiell er også de bakerste siderutene og ikke minst felgene, 22 tommer med et design som igjen skal gi aerodynamiske fordeler.

På toppen, bokstavelig talt, er Concept EV9 utstyrt med et heldekkende panoramatak, noe som skal bringe naturen inn i bilen. «Enten solskinnet strømmer inn i kupeen, regnet trommer på glasset en mørk høstdag eller månen og stjernene lyser opp omgivelsene en skyfri vinterkveld», er beskrivelsen fra Kia.

Også på innsiden er det klare eksempler på «Bold for Nature»-filosofien, hvor en interaktiv 27-tommers stor vidvinkelskjermen og et ratt med et design inspirert av formel 1 dominerer dashbordet.

Kia har også utviklet noe så spesielt som interiørmoduser. I EV9 er det tre slike, som tilpasser atmosfæren på innsiden forskjellige situasjoner og behov. Og dette er ganske så smart.

  • «Active»: Når Concept EV9 er i bevegelse, brukes «Active»-modusen, som gir både føreren og passasjerene en optimal kjøreopplevelse.
  • «Pause»: I «Pause»-modusen blir kupeen til et oppholdsrom der passasjerene kan sitte ansikt til ansikt i behagelig dagslys fra det store panoramataket. Setene snus rundt, slik at personene som sitter på første og tredje rad, blir sittende vendt mot hverandre. Andre seterad felles ned og blir til et bord.
  • «Enjoy»: «Enjoy»-modusen gjør om kupeen til et åpent rom som er perfekt for avslapping. Her åpnes også bakluken, slik at alle i bilen får rikelig med luft og lys og kan beundre utsikten mens de sitter lunt og behagelig inne i den helelektriske SUV-en.

Når det gjelder vanninspirasjonen er det ikke bare lakkfargen som hinter til dette, men det er også fysiske bevis på vann. For da Kias designteam skulle vurdere hvilke bærekraftige og økologiske materialer som kunne brukes i Concept EV9, var resirkulerte fiskegarn en av disse. Dette er brukt som materiale i gulvet.

Videre er setetrekkene laget av resirkulerte plastflasker og resirkulert ull, og i kupeen er det også brukt vegansk skinn ‒ mer etisk og bærekraftig enn skinn fra dyr. Kia sier at de gradvis vil redusere bruken av ekte skinn i bilene sine.

De sier imidlertid ikke noe om ytelser eller tekniske spesifikasjoner, men vi vet at den nye elbilplattformen blant annet åpner for hurtiglading helt opp i 350 kW.

Her er bilder av konseptet som altså skal gi oss en forsmak på kommende elbiler fra Kia, Concept EV9:

Les også:

- Annonse -

Flere nyheter

Cadillac Lyriq befinner seg nå i soloppgangen, og er snart på plass i USA. (Fotos: Cadillac)

Cadillac Lyriq har fått rekkevidde og pris

Muligens inspirert av den ekstreme interessen rundt Ford F-150 Lightning, har Cadillac trykket på gasspedalen såpass mye at Lyriq...
Rolls-Royce har gitt Phantom en midtlivs-oppdatering. (Fotos: RR)

Phantom ‒ ånden kjører videre

Rolls-Royce har gitt Phantom en ansiktsløfting, uten at de har endret altfor mye på generasjonen som kom i 2017. Vi...
For første gang har en robot lakkert et avanserte kunstverk på en bil. (Foto: ABB)

For første gang har en robot lakkert bilkunst

En robot lakkerte kunstverk på bare en halv time. Se bilder og video. Det er ABB Robotics som kan fortelle...
Renault trekker seg nå ut av Russland. (Foto: Renault)

Renault selger sin store Russland-virksomhet

45.000 ansatte i Russland får nye arbeidsgivere. Det franske Renault-konsernet gikk faktisk mot strømmen da Putin fant ut at han...
Bilia kjøper opp den norske Jaguar Land Rover-forhandleren Insignia. (Fotos: Bilia)

Oslo-forhandleren som ledet an I-Pace-salget er solgt

Bilia har kjøpt opp Jaguar Land Rover-forhandleren Insignia. Insignia, forhandler av Jaguar, Land Rover og ikoniske Morgan, levde et ganske...
Nio har åpnet det første servicesenteret i Norge. (Fotos: Nio)

Nio åpnet sitt første servicesenter

Ny norsk milepæl for merket som også tilbyr mobil service. Vi har blitt vant til at nye kinesiske bilmerker med...
Dette er en fullstendig selvkjørende Hyundai Ioniq 5. (Fotos: Hyundai)

Hyundai Ioniq 5 blir robotaxi

Mange drømmer kanskje om å sette seg bak rattet til prisvinnende Ioniq 5, men neste år kommer det faktisk...
Dette er Cher’s 1966 Ford Mustang som ble solgt for 643.000 kroner i 2016. Det var 56 prosent mer enn hva en vanlig Mustang av denne typen gikk for den gang. (Fotos: Hagerty)

Hva koster egentlig bilene eid av kjendiser?

Hva har prinsesse Diana, Paul Newman, Tupac, Carroll Shelby og paven til felles? Vel, de er alle på hver...
BMW Norge kan nyte solnedgangen, for de har nemlig svært så fornøyde kunder. (Fotos: BMW)

BMW med de mest fornøyde norske bilkundene

BI har offentliggjort Norsk Kundebarometer 2022, og den viser at BMW har de mest fornøyde kundene av bilmerkene. Handelshøyskolen BI...
Mazda har oppgradert sin to år gamle elbil, MX-30. (Fotos: Mazda)

Mazda MX-30 får litt raskere lading

Elbilen får også en ny motorlyd! Ganske nøyaktig to år etter at Mazda satte sin helelektriske SUV-modell inn i produksjonen...
Regjeringen vil fjerne momsfritaket på elbiler, noe som vil gi en stor ekstraregning til mange bilkjøpere. (Foto: NAF)

Momssjokket: ‒ Sjekk rettighetene og unngå stor ekstraregning

Regjeringen vil skrote dagens momsfritak på nye elbiler fra 2023, og det kan føre til en stor ekstraregning for...
I en ny undersøkelse er elbilene marginalt mer populære enn andre biltyper. (Foto: NAF)

Svært lav interesse for bildeling

Elbilene har nå kjørt forbi bensin- og dieselbilene når det kommer til hva folket vil gå for når de...
Dette er en elektrisk pickup signert Volkswagen-gruppen. (Fotos: Volkswagen)

Volkswagen skal komme med el-pickup

Det har vært hysteriske tilstander rundt Ford F-150 Lightning i USA. Nå kaster Volkswagen-gruppen seg inn i kampen om...
Denne rekker akkurat årets norske sommer. (Fotos: Mercedes)

Dette koster den ultimate sommerbilen

Planlegger du en ny kabriolet til sommeren? Mercedes Norge kan i så fall lokke med en helt ny SL-modell. Over...
Christina Bu i Elbilforeningen er svært skeptisk til det nye forslaget fra regjeringen. (Fotos: Norges elbilforening)

Regjeringen vil fjerne momsfritaket på elbiler

– Regjeringens forslag til moms på elbil er håpløst, uforutsigbart og ubrukelig. Dette spenner bein under Norges mest vellykkede...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her