Det finnes firbeinte venner, og det finnes firhjulte venner. Den første kategorien inkluderer gjerne hunder, mens den siste helt klart er biler. Og begge kan være ganske så fotogene.
Sosiale medier har lokket fram de litt mer narsissistiske egenskapene som bor i oss mennesker, og mange elsker å vise fram både seg selv og de rundt seg. Det er kanskje ikke alltid like interessant, med ett unntak. Fine bilder av biler er alltid velkomne, og de fleste har muligheten til å knipse slike.
-->
For det fine i dag er at de aller fleste faktisk går med et ganske så profesjonelt kamera i lomma ‒ den moderne smarttelefonen. Dermed skal det iallfall ikke stå på utstyret.
Og kunnskapen bør heller ikke være et stort hinder, for denne kan man alltid lære seg. Det vet fotograf Amy Shore alt om.
Hun har spesialisert seg på å ta bilder av biler, og imponert så mye at Skoda har hanket henne inn til å ta bilder av Enyaq. Og i samme slengen deler hun mer enn gjerne sine ekspert-tips, slik at du også kan ta stilige bilbilder.
‒ Da jeg var liten virket tanken om å bli profesjonell fotograf like usannsynlig som at jeg skulle bli skuespiller, sier Amy, som altså er et veldig godt eksempel på at drømmen faktisk kan gå i oppfylles om man bare jobber hardt nok.
‒ Faren min var interessert i fotografering, og jeg begynte å ta bilder da jeg var ung. Jeg hadde et lite kamera jeg tok med meg overalt ‒ til skolen, fester og lignende. Da jeg var 16 år ga foreldrene meg mitt første speilreflekskamera, og jeg ble mer seriøs med fotograferingen, forteller hun.
Amy avanserte videre til å ta bilder av bryllup og slike ting, og en dag tok hun tilfeldigvis et bilde av en replika-bil. Og da hun og faren satte kurs for Goodwood-festivalen, la arrangørene merke til dette bildet. Og dermed rullet snøballen.
‒ Så snart jeg var i nærheten av biler, visste jeg at jeg ville bli hos dem takket være den unike atmosfæren som fyller plassen rundt dem, sier fotografen som blant annet eier to klassiske biler, to klassiske motorsykler og to ikke helt så nye biler.
Og godt for Skoda, som altså har hanket henne inn til å ta bilder av den nye elbilen deres i coupéform, liker hun også disse.
‒ Elektriske biler er en fantastisk del av denne nye verdenen. Også for meg som fotograf er elbiler ekstremt interessante designmessig. Det nye drivverket-systemet betyr at bilenes proporsjoner og utseende er forskjellige, noe jeg liker godt.
Så hvordan ta bilder som Amy? Vel, det er ikke altfor komplisert, og hun har selv fem hovedpunkter som skal sørge for at de flotte motivene blir til gode bilder som mer enn gjerne kan postes på sosiale medier.
Her er de.
1. Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet
Først må man tenke seg litt om før man parkerer bilen.
‒ Hvis du tar et bilde av en bil parkert ved siden av andre biler, uansett hvor vakker den er, vil den aldri skille seg ut, understreker Amy.
Rådet er å gjennomføre fotoseansen et sted hvor bilen faktisk blir hovedfokuset i bildet. Men det ideelle stedet er ikke en plass foran en hvit vegg, eller en kjedelig endeløs vei mellom to jorder.
‒ Du vil ha steder som har dynamikk og er visuelt interessante i seg selv. Hjemme i England har jeg allerede min egen database over steder som jeg har satt sammen etter å ha reist over hele landet. Hvis jeg passerer et interessant sted, legger jeg ned en nål på telefonkartet og tar et raskt bilde av stedet med telefonen min for å minne meg selv på scenen eller lyset, sier Amy.
Amatørfotografer nøyer seg ofte med Google Maps og Street View. Amy anbefaler å se på kart for steder som elver, svingete veier eller til og med historiske bysentrum.
‒ Jeg kan vanligvis finne en kirke der, og puber fungerer bra i Storbritannia, smiler Amy.
Hun understreker at det er viktig å være respektfull. Så beveg deg aldri dit hvor du ikke har lov til å kjøre bilen, eller hvor fotografering ikke er tillatt.
2. En mobiltelefon er mer enn nok
Du trenger ikke dyrt utstyr for å ta et flott bilde. Sammenlignet med andre motiver, bruker Amy ikke mye utstyr. Kun to speilreflekskameraer (enkeltobjektivrefleks) og et relativt beskjedent (riktignok høykvalitets og ganske dyrt) sett med objektiver.
– Noen av kollegene mine jobber også med lys og mange andre detaljer i feltet, men jeg liker bilder med et naturlig preg og klarer meg med mindre utstyr, sier hun.
Og ja, selv en mobiltelefon duger til oppgaven.
‒ Noen av bildene mine har blitt publisert i forskjellige bøker, og en av disse bøkene er dedikert til mobilfotografering. Så dette er bilder jeg tok med iPhonen min, og gjorde noen enkle redigeringer på telefonen min. Ja, mobiltelefoner har begrensninger når det gjelder linsekvalitet, og spesielt detaljnivået i bildene, men for eksempel sosiale nettverk eller vanlig nettbruk er kvaliteten på bildene tilstrekkelig, sier Amy.
Men det betyr ikke at du bare kan peke telefonen mot bilen og være ferdig.
‒ Du må holde deg til de samme prinsippene som når du fotograferer med et konvensjonelt kamera. Og selvfølgelig redigerer jeg alltid bildet etterpå, enten direkte på telefonen eller på datamaskinen, legger Amy til.
3. Gi bilen plass
Det er én vanlig feil mange gjør når de tar bilder av biler.
‒ De gir ikke bilen plass. Det er bare en liten ramme rundt bilen på bildet, og så ser det nesten ut som om du ser bilen gjennom en slags sprekk, sier Amy.
Bilen, sier hun, trenger plass på bildet. Den trenger «rom til å puste».
‒ Prøv forskjellige komposisjoner, husk reglene for det gylne snittet (behagelige proporsjoner), og la det være plass rundt bilen på bildet, råder Amy.
Selv i et bilde hvor det er drama vil bilen skille seg mye bedre ut.
‒ Ikke vær redd for å bruke scenen til din fordel. Hvis du fotograferer en bil fra en krokposisjon og det er en vakker himmel over deg med dramatiske skyer, ikke vær redd for å peke objektivet litt høyere, plasser bilen i den nederste tredjedelen av bildet og gi himmelen plass. Du vil se hvor flott bilen vil se ut, forklarer Amy.
Og ett poeng til om plass i bilder:
‒ Ikke vær lat: fortsett å bevege deg. I stedet for å zoome inn, gå nærmere bilen, eller gå bort fra den, sier Amy.
4. Frontlykter er øyne
Det er selvsagt mulig å ta bilder av en bil fra mange forskjellige vinkler, men Amys råd er å alltid starte med frontlyktene.
‒ Lysene er som øyne. Og akkurat som vi fokuserer på en persons øyne i portrettfotografering, er fokus hos biler på frontlyktene, sier Amy.
Hun tar normalt bildene sine på høydenivå med bilens frontlykter – den tradisjonelle sideprofilen, men også de trekvart front- og bakvinklene.
‒ Dette er blant annet vinklene som får den bakre støtfangeren til å skille seg ut, og det er vanligvis en av de viktigste designfunksjonene på en bil, forklarer Amy.
Først når hun har fått alle grunnvinklene, går hun over på andre. Å skyte bilen ovenfra skader for eksempel aldri.
‒ Prøv å bruke refleksjoner til din fordel. Glasspanoramaet på taket kan for eksempel skape interessante effekter, sier hun.
Og i bilens interiør, fokuser på den generelle atmosfæren og interessante detaljer.
5. Utvikle din egen stil, men ikke overdriv
De fleste bildene du tar vil sannsynligvis trenge litt redigering.
‒ Kameraet er et verktøy, og i våre hender skaper det et slags halvferdig produkt. Det er et basismateriale som har samme kvalitet uavhengig av fotograf. Det er den påfølgende redigeringen som bestemmer resultatet, påpeker Amy.
Først av alt er det imidlertid viktig å gjøre en god jobb når du fotograferer, fordi du ikke kan rette store feil når du behandler bildene.
‒ Redigering bør brukes sparsomt. Det handler om å ikke overdrive, gjøre bildene kunstneriske. Jeg justerer litt på kontrasten, legger til noen varmere farger, jobber med lysstyrken, sier Amy, som anbefaler at alle bør utvikle sin egen redigeringsstil.
De ulike forhåndsinnstilte filtrene i moderne apper kan være fristende, men du kan ikke bruke dem som fotograf for å lage ditt eget signatur-utseende.
‒ Ikke kopier andre fotografer. Lær av dem, se hvilken redigering de gjør og hvorfor, men gå din egen vei. Hvis du bare kopierer, er det vanskelig å komme til det samme nivået som forbildet ditt ‒ og iallfall klatre opp til et helt nytt nivå, legger Amy til.
Ok, det var fem veldig gode råd fra fotografen, så nå er det opp til deg.
Du bør iallfall ha fått inspirasjon, noe også bildesamlingen under bør gi deg.
Lykke til!
Les også: