Den «perfekte» elbilen

Britiske eksperter feirer verdens elbil-dag med å sette sammen den perfekte elbilen bestående av 11 forskjellige elbiler.


Det popper stadig opp nye dager, både for å rette søkelyset mot bestemte emner og ikke minst av markedsmessige hensyn.

En slik feirer vi 9. september, og den heter offisielt World EV Day. Det er altså verdens elbil-dag, og i 2021 trenger vi muligens en slik. For nå har også resten av Europa fått øynene opp for de helelektriske bilene.

-->
Mens nordmenn flest har rukket å bli eksperter på biler uten lokale utslipp, er forbrukerne på kontinentet langt mer usikre på hva dette er for noe. De trenger altså litt hjelp.  

Autovia som står bak store britiske nettsteder som AutoExpress, Car Throttle og BuyaCar bidrar mer enn gjerne til å spre elbil-ordet, for totalt tester disse mer enn 1.500 biler årlig ‒ inkludert flere hundre elbiler.

Det blir altså litt over fire biler i snitt ‒ hver eneste dag.

Ekspertene hos Autovia bør altså ha ganske god peiling på hva elbilene står for, og har nå gått sammen for en litt morsom øvelse.

De har nemlig satt seg som mål å lage den perfekte elbilen sett fra forbrukerens ståsted. De har kalt sluttresultatet for Autovia EV-21, og slik ser den spesielle elbilen ut:

Nå er ikke det fysiske designet det aller viktigste med EV-21, men hva slags spesifikasjoner den faktisk har. Her har de altså hentet det beste fra 11 forskjellige merker, og satt sammen sin drømmebil.

Løsningene er løftet fra eksiterende elbil-modeller til MG, Lexus, Audi, Porsche, Citroën, BMW, Honda, Mercedes, Mini, Rimac og Vauxhall (Opel).

Her er det beste innen det meste når det gjelder elbiler, og husk at både spesifikasjoner, priser og garanti kan variere fra det vi har i Norge.

Pris og service-kostander

I Storbritannia gir MG mest verdi for pengene, og en MG5 som kan rulle 250 miles (400 kilometer) har en startpris på 26.495 pund. Dette gir en mile-rekkevidde på 105,98 pund, det laveste av elbilene til salgs i Storbritannia.

Det hjelper selvsagt på at MG også har lave servicekostander, nemlig 72 pund i året.

Garanti

Her er Lexus UX300e dronningen. De som kjøper Lexus og Toyota i Storbritannia med Relax-pakken får nemlig 10 års garanti/160.000 kilometer.

Dataen til Autovia viser at de fleste ikke eier en bil så lenge, så det betyr i så fall livstidsgaranti.

Ladefart

Nordmenn har lært seg et nytt uttrykk, ladeangst. Dette får nok også britene føle på etter hvert, så dette er et ganske kritisk punkt for den perfekte elbilen.

Autovia har funnet ut at EV-21 må utstyres med lade-løsningen fra Audi e-tron GT, en søster av Porsche Taycan. Begge disse er satt sammen på en plattform som åpner for 800 volt elektrisk system, noe som igjen gir raskere lading uten at ladesystemet går varmt.

Audien svelger ifølge Autovia nærmere 100 kilometer i løpet av fem minutters lading.

Praktisk bruk

Plass er viktig, enten det er mennesker, bagasje eller varer. Og ifølge Autovia er ingen elbiler mer praktisk enn en Citroën e-Berlingo.

Her er det mulig å frakte sju personer, og om setene legges ned åpner det seg et bagasjerom på solide 4.000 liter.

Autovia setter dette i perspektiv, og kan fortelle at en stor bil som Volvo V90 «kun» tilbyr 1.526 liter.

Det er ikke bare bak e-Berlingo er praktisk. Citroën har funnet plass til en rekke små lagringsrom i kabinen, og totalt byr disse på 167 liter ‒ kun fire færre enn bagasjerommet til en Honda e.

Interiør

EV-21 må selvsagt ha et lekkert og smart interiør, og her drar ekspertene opp en skikkelig joker. BMW i3, introdusert helt tilbake i 2013.

De sier at innsiden til i3 er vakkert designet og kombinere teknologi og naturlige materialer, med alternativer som inkluderer lyse tresorter og stoffer laget av plantefibre.

Den er også romslig og komfortabel, og bygget med en kvalitet som du forventer av en BMW, ifølge de britiske ekspertene.

Kjørekomfort

En utfordring med elbiler er vekten, noe som igjen fører til at produsentene må bruke stivere fjærer. Og det er ikke noe særlig om man vil ha en behagelig kjøretur.

Det hjelper heller ikke til at mange elbiler også er utstyrt med lavprofil-dekk som ikke takler ujevnt underlag særlig godt.

Men den gode nyheten er at det finnes biler i alle priskategorier som også byr på god kjørekomfort, for eksempel motsetningene MG5 og Mercedes EQS.

Den som har imponert de mange testførerne aller mest er dog Ioniq 5, mer eksakt de som er utstyrt med enten 19- eller 20-tommers felger. Så den nye elbilen fra Hyundai donerer kjørekomforten til den perfekte elbilen.

Rekkevidde

Ja, du ventet på denne, gjorde du ikke?

En helelektrisk drømmebil må selvsagt ha rekkevidden på plass, og de som følger godt med på elbiler er neppe overrasket over at det er det elektriske flaggskipet til Mercedes som donerer dette til EV-21.

EQS kommer med flere rekkevidde-versjoner, men den som går for langdistanse-dronningen skal ifølge WLTP kunne rulle 780 kilometer. Det er lengre enn strekningen Arendal-Trondheim!

Beste «gadget»

Mange liker nye duppeditter, og lille og ganske rimelige Honda e er full av slike.

Det er bak-kameraer som erstatter speilene, stikkontakt for strømforsyninger og i de mange skjermene som strekker seg over dashbordet, er det til og med et akvarium. Ikke et ekte et, det ville vært rimelig idiotisk, men et virtuelt et.

Altså nok en tank du ikke trenger å fylle i den søte Hondaen.

Billigste å kjøre

Med drivstoffpriser som skyter i været er det nok mange som vil velge en elbil ut fra kjørekostandene. Her er det også mulig å tenke smart, for noen av bilmerkene tilbyr gratis lading og ladeutstyr. Så sjekk gjerne det opp om du skal kjøpe en ny elbil.

I Storbritannia er det ifølge Autovia Vauxhall (Opel) som har det beste tilbudet, og inkludert i kjøpet av en Corsa-e følger det med en gratis hjemmelader fra British Gas og en kreditt som gir 30.000 miles (48.000 km) med kjøring.

Ytelse

Skal EV-21 være drømmebilen må den selvsagt by på litt krutt også, og i så fall er det bare en dronning ‒ Rimac.

Rimac Nevera, en hyperbil som enkelt runder 20 millioner kroner, kan skryte av nærmere 2.000 hk via fire elmotorer, og skal klare sprinten på under 2 sekunder. Toppfarten? Over 400 km/t.

Så Nevera donerer drivverket til EV-21.

Kjøreegenskaper

Det hjelper lite med vanvittige ytelser om bilen ikke klarer svingen, så kjøreegenskapene må også være på plass.

Porsche-fansen rynket på nesen da sportsbilmerket introduserte SUV-modellene, men ble raskt blidere da de oppdaget at Porsche faktisk hadde klart å overføre kjøreegenskapene også til de litt mer høyreiste bilene.

Og de har ikke sviktet når det kommer til elbiler heller, for ekspertene mener like godt at Taycan kan by på de aller beste. De går altså så langt at de sier at den er enda mer spennende å kjøre enn bensinbilene, og i så fall trenger ikke fansen å frykte for framtiden.

Moro

Til slutt må selvsagt EV-21 være morsom, og en som har spredd glede siden 1959 er Mini.

Den elektriske versjonen er intet unntak, og Autovias eksperter tror faktisk at den blir den kommer til å bli den morsomste av dem alle.

«Den umiddelbare kraften betyr at den piler rundt hjørner, mens det lave tyngdepunktet ‒ et resultat av de batteriene under gulvet ‒ betyr at det føles mer stabilt gjennom svinger også», mener de.

Resultatet bør være at du forlater en Mini Electric med et stort smil, noe du helt sikkert også hadde gjort om EV-21 faktisk var en reell bil.

Men det er dessverre kun en drømmebil.

Les også:

Les mer om:

Elbiler Nyheter

Les også