De beste og dårligste barnesetene

Forbrukerrådet har testet 36 barneseter, og kun fire fikk strykkarakteren 1.


Som vanlig når Forbrukerrådet tester barneseter til biler heves listen litt fra den europeiske standarden når det kommer til fart, og de tar også høyde for ting som hvor enkle de er å montere, ergonomi og selvsagt har de sjekket om de inneholder skadelige kjemikaler ‒ noe jo barn ikke skal utsettes for.

Når vi skriver at de har testet 36 seter er dette både riktig og feil. 14 av setene er nemlig testet med og uten base, noe som har mye å si for prisen. Det viser seg at de med base generelt scorer noe bedre enn de uten.

I tillegg har Forbrukerrådet testet åtte barneseter for litt større barn mellom 4 og 8 år kalt 4+.

Men først en ting Forbrukerrådet understreker når det kommer til barneseter, og det gjelder de som befinner seg på bruktmarkedet.

For selv om de ofte oppfordrer til gjenbruk, kan dette være litt skummelt når det kommer til barns sikkerhet i bilen.

‒ Forbrukerrådet fraråder kjøp av brukte bilbarneseter dersom en ikke er hundre prosent sikker på om setet er håndtert forsvarlig, og for eksempel ikke har vært involvert i en kollisjon, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet til egen nettside.

‒ Da kan du ikke være sikker på om setet fungerer slik det skal. Det kan få konsekvenser vi vil være foruten.

Sjansen for at de som går for et nytt barnesete kjøper et som har scoret dårlig i tester er liten, som Forbrukerrådets nye test viser, men den er altså der.

‒ Kjøper du et sete som får god score i testen, er du sikret et trygt og lett håndterbart produkt som ikke inneholder skadelige kjemikalier, sier Blyverket.

Setene for de aller minste kan altså kjøpes med og uten base, og de som kommer med scorer i snitt litt bedre.

Tre av barnestolene med base fikk karakteren 8 (av maks 10) i testen, sju fikk 7,5 og to fikk 6. Til slutt endte to stoler med strykkarakteren 1.

Her var det stolene Dream fra Silver Cross, iZi Go Modular X1 i-Size by Besafe fra Stokke og Coral fra Maxi-Cosi som fikk 8, mens iZi Go Modular X1 i-Size fra Bysafe og Kiros i-Size fra Chicco endte med karakteren 1.

For de uten base var det en stol som fikk 8, fem som fikk 7,5, fem som fikk 7, to som fikk 6,5 og kun en av endte med karakteren 1.

Blant disse ble Coral fra Maxi-Cosi vinneren og var den eneste som oppnådde 8, mens iZi Go Modular X1 i-Size fra Besafe var den eneste som fikk stryk og karakteren 1.

Til slutt fikk to av setene for 4+ år med framovervendt kjøreretning karakteren 7,5, fem fikk 7 og en fikk 1.

Her var det to modeller fra Cybex Solution som stakk seieren, stolene S i-Fix og Z i-Fix med karakteren 7,5. Her var det kun en stol med scoren 1, og det var Noemi fra Walser.

Les hele testen og om de forskjellige barnesetene over hos Forbrukerrådet, og under er et bilde av stolene som var best i test når det kommer til barn fra 4 år og oppover ‒ S i-Fix og Z i-Fix fra Cybex:

Les også:

Les mer om:

Nyheter Forbruker