Svært få er fryktfrie når de sitter bak rattet, men en ting peker seg ut som den store frykten. (Foto: Bil24)

De 10 tingene bilførere frykter aller mest

At 3 prosent er aller mest for rundkjøringer i trafikken er, vel, overraskende. Men at langt flere frykter ruskjørere er ganske forståelig.


I januar kunne MA – Rusfri Trafikk presentere tallene for ruspåvirket kjøring i 2022. Og det var nedslående lesing.

For aldri før har så mange førere blitt stoppet i ruspåvirket som i fjor, og ifølge tall fra Utrykningspolitiet blåste hele 11.651 bilførere til rødt i 2022. Det tilsvarer 32 rusanmeldte førere hver eneste dag, og var opp 20 prosent målt mot 2021.

‒ At tallene er historisk høye, er både urovekkende og skuffende. Samtidig vet vi at det kjøres rundt 200.000 kilometer bare i alkoholrus hver dag, så det reelle tallet er nok enda høyere, sa generalsekretær Elisabeth Fjellvang Kristoffersen den gang.

Tall fra MA – Rusfri Trafikk viser også at 25 prosent av alle dødsulykkene på norske veier har involvert ruskjøring de siste årene, så dette er et alvorlig problem.

Og med så mange rusførere er det også en reell mulighet at man deler veien med en slik, og det er selvsagt skummelt å tenke på. Og det gjør åpenbart mange.

For Frende Forsikring har undersøkt hva bilførere frykter aller mest, og den klart største frykten er nettopp ruskjørerne.

‒ Jeg skjønner veldig godt at det er den klart største frykten bilførere har, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

‒ Rusede sjåfører på veien er uberegnelig, og ikke noe du kan unngå med egen kjøring. Mange tenker nok også på de mange som ikke tas. Mørketallene er store når det kommer til ruskjøring.

Ifølge Statens vegvesen mistet 118 mennesker livet i den norske trafikken i fjor, en oppgang fra 80 omkomne i 2021 ‒ et år der det riktignok var rekordfå dødsulykker her i Norge.

‒ Statistikken viser at nesten to av tre omkomne i fjor døde i møteulykker eller utforkjøringer. Jeg håper 2022 blir et unntaksår og at ulykkesstatistikken går nedover igjen i år, sier Ytre-Hauge.

Det er altså forståelig at mange frykter ruskjørere når de er ute i trafikken, men at noen også mener at rundkjøringer er det verste de kan tenke seg er litt mer overraskende. Riktignok kan slike være forvirrende, men de vi har i Norge har stort sett en eller to filer og er på den måten ganske snille.

Men 3 prosent har rundkjøring som sin største trafikk, viser en undersøkelse gjennomført av Norstat for Frende.

Her er topp-10 av det bilistene frykter aller mest:

  1. Rusede sjåfører – 74 prosent
  2. Dyr i veibanen – 60 prosent
  3. Glatt føre – 56 prosent
  4. Utenlandske vogntog – 41 prosent
  5. Vannplaning – 40 prosent
  6. Syklister – 32 prosent
  7. Fotgjengere og andre myke trafikanter – 31 prosent
  8. Folk som kjører forbi – 20 prosent
  9. Rundkjøringer – 3 prosent
  10. Ingenting – 3 prosent

(Kilde: Frendeundersøkelsen utført av Norstat)

Svært få er fryktfrie når de sitter bak rattet, men en ting peker seg ut som den store frykten. (Foto: Bil24)

Nesten like oppsiktsvekkende som at 3 prosent er mest redde for rundkjøringer er at veldig få er bekymringsfrie når de sitter bak rattet.

‒ 97 prosent er altså redde bak rattet. Undersøkelsen viser også at kvinner er reddere enn menn for alt på lista, sier Ytre-Hauge.

Det kan ifølge fagsjefen både være positivt og negativt.

‒ I trafikken kan frykt bli uhåndterlig og gjøre deg handlingslammet. Men du kan også bli mer årvåken og forsiktig. Ut fra dødstallene ser det ut som frykten hjelper kvinner og at menn har noe å lære. Mer enn 7 av 10 som omkom trafikken i fjor var menn, sier Ytre-Hauge.

Det er tre ting som peker seg ut som store bekymringer for de bak rattet. For i tillegg til rusførere svarer godt over halvparten også dyr i veibanen og glatt føre.

Det som toppet i en lignende undersøkelse i 2019 var utenlandske vogntog, men dette var i en periode der mange av disse var involvert i alvorlige ulykker. Siden har Vegvesenet hatt ekstra fokus på å få de farlige vogntogene bort fra veiene, og hver eneste dag kontrolleres de som kommer over grensen.

Så sent som onsdag ble for eksempel 18 tunge kjøretøy sjekket på grensen i Svinesund, og resultatet var at sju fikk bruksforbud, det ble skrevet ut tre mangellapper og to fikk med seg vognkortgebyrer på turen videre inn i Norge.

I årets Frendeundersøkelse svarer 41 prosent at de frykter utenlandske vogntog mest, og dette er dermed den 4. største frykten.

‒ Utover dette er lista omtrent lik i rekkefølgen, men det er betydelig flere som sier at de er redde nå enn da vi spurte sist, sier Ytre-Hauge.

Listen viser at det er 10 prosent flere som er redde for glatt føre, og 20 prosent flere frykter nå dyr i veibanen. Også frykt for ting som vannplaning, syklister og gående har gått opp siden 2019, viser Norstat-undersøkelsen for Frende.

Det er en velkjent greie at syklistene frykter bilene ute i trafikken, men det er altså slik at mange bilførere også frykter syklister. Så dette bør både bilistene og syklistene bite seg merke i, og vise hensyn for hverandre.

Vise hensyn bør imidlertid alle som ferdes i trafikken vise.

‒ Jeg håper alle kjører forsiktig og ansvarlig, sier Roger Ytre-Hauge.

‒ Jo mer uvettig kjøring og høye dødstall vi ser, jo mer frykt gir det hos folk som kjører. Kjør pent, kjør etter forholdene og avpass farten, så går forhåpentlig ulykkestallene ned og færre trenger å være redde på veiene.

Les også:

Les mer om:

Nyheter