Oslo-bilistene har hatt sitt å stri med det siste tiåret, for med MDG bak spakene har gater blitt stengt for biltrafikk og parkeringsplasser forsvunnet i høyt tempo. Drømmen var at bilene skulle erstattes av sykler og kollektiv, og det første er jo en utfordring spesielt på vinteren.
Om vi spoler 10 år tilbake var Oslo Høyre positiv til flere gågater og bilfrie soner, men uttalte følgende om ganske så radikalt forslag fra byrådet:
«Det røde byrådets varslede totalforbud mot alle privatbiler i et så stort geografisk område som innenfor Ring 1 er derimot et dramatisk tiltak som vil skape store problemer både for dem som bor der og for varehandelen.»
Nå styrer de selv hovedstaden sammen med Venstre, og det er sistnevnte som har posten som skal styre samferdsel i byen. Marit Vea fra Venstre er nemlig byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune.
Hun har latt seg inspirere av stengingen av hovedfartsåren Hammersborgtunnelen i Ring 1 grunnet byggingen av det nye regjeringskvartalet, og
sier til Aftenposten at dette har gått over all forventning og at man ikke trenger en motorvei gjennom Oslo sentrum.
Med andre ord ønsker hun ikke en gjenåpning når arbeidet er sluttført i 2027.
Oslo Frp reagerer skarp på at «Høyre- og Venstre-byrådet vil forby privatbiler innenfor Ring 1» som de selv sier, og kaller forslaget håpløst.
De sier at dette er «fullstendig uaktuelt å støtte, og at byrådspartiene fremmer ren MDG-politikk av verste sort». Videre lover de å gjøre alt i sin makt «for å stoppe denne galskapen», og at dette er et tiltak som kun er egnet til å forhindre mobilitet og skape frustrasjon for innbyggerne.
Frps Oslo-gruppe legger til at de forventer at Høyre nå tar ansvar.
FrP understreker at 95 prosent nybilkjøpene i Oslo er elektrisk, og mener at bilene i Oslo ikke lenger er en miljøkamp. De ser på forslaget som en symbolsk kamp mot bilismen.

– Byrådet ser ut til å tro at alle kan sykle eller ta trikken, men virkeligheten er en annen, sier Ingeborg Bjørnevik i Oslo Frp’s bystyregruppe.
– Det finnes mange som er helt avhengige av bilen for å få hverdagen til å gå opp – enten det er barnefamilier, folk med bevegelsesutfordringer eller næringsdrivende som må frakte varer og utstyr. Å stenge byen for privatbiler vil føre til mer omkjøring, lengre reisetid og større frustrasjon for folk flest.
Statens vegvesen stengte den viktige tunnelen i Oslo sentrum i fjor sommer, og denne skal bygges om, terrorsikres og senkes 8 meter under det nye regjeringskvartalet.
Arbeidet er anslått til å ta tre år, og den opprinnelige planen er at den gjenåpnes i løpet av 2027.
Og er det opp til Oslo Frp kommer så vil også private biler kunne kjøre der.
Les også: