Mange føler at de ikke er kompetente nok til å sjekke tilstanden til en bruktbil. (Foto: NAF)

Bruktbil: Dette bør du sjekke

8 av 10 føler seg ikke kompetent til å sjekke ut en bruktbil, for det er ikke alltid så enkelt å vite hva man skal se etter. Her kommer noen tips.


Ifølge en undersøkelse gjennomført av Norstat for NAF svarer 79 prosent at de ikke føler seg kompetente nok til å sjekke tilstanden til en bruktbil de eventuelt skal kjøpe, og det er hele 9 av 10 kvinner som opplyser dette.

Mennene har litt mer selvtillit, for her mener 23 prosent at de er kompetente nok til en slik jobb, og jo yngre de er jo mer selvtillit har de.

Men totalt er det stor usikkerhet rundt dette, og 8 av 10 føler seg litt på glattisen.

‒ De aller fleste kjenner seg ikke trygg på å sjekke feil og mangler på en bruktbil de vurderer å kjøpe, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Han mener det er mange feller ved et bruktbilkjøp.

‒ Potensielt kostbare feil er vanskelige å oppdage ved bare å gå rundt bilen og ta den på en prøvekjøring. Så et godt råd er å ta bilen til et verksted eller til et av våre sentre for å sjekke bilen grundig, sier Sødal.

Det er én grunnregel når man kjøper bil, og det er å prøvekjøre den. Dette gjelder også nybiler, men spesielt bruktbiler er viktig å få prøvekjørt. Da kan man få testet ut om alle funksjonene fungerer under kjøring, og ikke minst sjekket om det er ulyder og om bilen oppfører seg normalt ute på veien.

NAF sier at man også bør sjekke om det er unormal slitasje på interiøret, og om det er knapper og andre ting som ikke fungerer. Man bør se over hele bilen, sjekke lakken og se om det er slitasje på dekk og felger.

‒ Utfordringen når du skal kjøpe bruktbil er at det er vanskelig å få sett under bilen. Der kan det skjule seg rust. Det er også vanskelig for å vite om det er skjulte feil på motoren er i orden. Vi råder alle til å ta med bilen til et verksted eller et av våre sentre for å få en ordentlig sjekk, sier Sødal.

Men det er ikke bare en fysisk sjekk som er viktig, for det er like viktig å sjekke om det er noen heftelser på bilen.

‒ Du må unngå at du overtar gjeld. Er det heftelser, må det komme med i kontrakten at de skal innfris før du overtar bilen, sier NAF-rådgiveren.

Mange føler at de ikke er kompetente nok til å sjekke tilstanden til en bruktbil. (Foto: NAF)

NAF sier at kontrakten er bruktbilkjøpets viktigste dokument, og det er viktig å være nøye med den og ta med det som kreves der.

‒ Kontrakten er det som regulerer dine rettigheter ved et bruktbilkjøp. Sørg for å få med det du trenger der for å få trygghet ved bruktbilkjøpet, sier Sødal.

Slik svarte folket på spørsmålet om de er kompetente nok til å sjekke ut en bruktbil.

Les også:

Les mer om:

Nyheter Forbruker