I framtiden kan man dempe strømregningen ved å plugge elbilen i laderen. (Fotos: Thomas Ekstrøm, Zaptec)

Baner vei for at elbilen reduserer strømregningen

Plugg ladekabelen i elbilen, og den blir strømkilde i perioder med høy strømpris.


Stadig flere av de aller nyeste elbilene byr på 2-veislading, kjent som både V2H (Vehicle-to-Home) og V2G (Vehicle-to-Grid). Dette betyr enkelt og greit at bilen selv kan benyttes som en strømkilde, og gevinstene kan potensielt være store. 

I en framtidig elektrisk norsk bilpark hvor bilene lades kun én gang og henter ut den energien gjennom 2-veislading, vil det tilsvare årsforbruket for mer enn 10.000 husstander.

-->
Det har ladeselskapet Zaptec regnet ut, og de har sjekket mer. 

For det viser seg at stadig flere nordmenn får øyne opp for denne løsningen, og en YouGov-undersøkelse gjennomført for ladeselskapet viser at 40 prosent av norske elbileiere er positive til å dele strøm fra elbilen med huset og strømnettet.

Og mange har helt sikkert fått med seg fordelene med 2-veislading, som ifølge Zaptec blir ende mer aktuelt med Norgespris på strøm. 

Kort fortalt kan elbilen lagre overskudd av energi, og når etterspørselen av energi øker kan denne sendes tilbake til hjemmet eller til strømnettet.  

– I overgangen til fornybar energi og økt elektrifisering av samfunnet, ser vi et større behov for strøm og et endret energimønster, sier Emanuella Wallin, prosjektleder for V2G hos Polestar.

– En av hovedutfordringene er at energiproduksjonen ikke alltid samsvarer med bruken av energien. Fleksibiliteten som ligger i når energi produseres og brukes er derfor avgjørende, og det er her batterier og 2-veislading, også kalt Vehicle-to-Grid (V2G) og Vehicle-to-House (V2H), kan spille en viktig rolle.

 Også Elvia ser fordeler med løsningen. 

– Elbilbatterier vil kunne gi forbrukere bedre muligheter for fleksibilitet, ved at man kan lagre strømmen og bruke den når man trenger den, sier Anne Sagstuen Nysæther, administrerende direktør i nettselskapet Elvia.

– Dette vil også kunne bidra til reduserte kostnader, siden nettleien kan bli noe redusert ved at man bruker batteriet. Endringen av spotprisen over døgnet er også noe et batteri kan utnytte for å redusere strømkostnadene.

Zaptec peker på at bilen faktisk er en stasjonær energikilde det meste av tiden. 

– Vi ser at det er et stort potensial i å bruke elbilen til mer enn bare transport, sier Kurt Østrem, administrerende direktør i Zaptec.

– Mens elbilen i dag brukes til å frakte oss fra A til B, står den faktisk stille 90 prosent av tiden. Nerven for 2-veislading sitter i elbilen og ladeboksen, og vi har stort potensial i elbilparken i Norge, ved at disse «sovende» bilene kan gjøres om til batterier.

Ladeselskapet sier at 2-veislading er ikke veldig utbredt i dagens elbiler, og peker på at det det mangler et felles regelverk som knytter teknologien til praktisk bruk mellom bilprodusenter, strømselskaper og nettoperatører. 

Men de legger til at det finnes det en standard for kommunikasjon mellom elbilen og ladeboksen, slik at man kan koble seg inn på strømnettet. Men Zaptec sparker ikke bare i retning av elbilene når det gjelder V2G-teknologi, og sier at også ladeboksene mangler bred støtte for 2-veislading. 

Dette etter at de selv introduserer en av de første hjemmeladerne som åpner for V2G, Zaptec Go 2 som blir tilgjengelig her i Norge senere i år. Denne åpner altså for fremtidige muligheter som strømdeling mellom bil, bolig og strømnett. 

Selskapet forklarer at hjernen for 2-veislading ligger i bilen, men uten ladeboksen vil man ikke kunne omfordele strømmen og veksle mellom likestrøm til vekselstrøm, som kreves for å kunne mate strøm ut og inn på strømnettet og til boligen.  

– Teknologien gir store muligheter for både forbrukere og for samfunnet, sier Østrem.

– Vi trenger at alle aktører får mer kunnskap om teknologien, og vi må få på plass et regelverk for kommunikasjonsløsninger mellom bil, lader, forbruker og nettselskapet. Teknologien må gå automatisk, slik at kunden gjør de riktige valgene uten å måtte gjøre så mye innsats selv.

Norge er som kjent verdensledende på elbiler, så her er det mulig å teste ut slike løsninger både i storskala og lokalt. 

Zaptec sier at av de 6 prosentene som i undersøkelsen er skeptiske til teknologien, nevnes batteriets levetid som hovedgrunnen.

Og det er kanskje ikke så rart.

 – Vi vet at flere ladesykluser kan øke slitasjen på elbilbatteriet, sier Wallin hos Polestar.

– Samtidig viser forskning at hvor fulladet batteriet er, også påvirker batteriets helse negativt. Interessant nok kan 2-veislading redusere tiden batteriet bruker i denne kritiske tilstanden, noe som faktisk kan forbedre batterilevetiden. Totalt sett er det derfor mulig å bruke 2-veislading uten vesentlig forringelse av batteriytelsen. 

Les også:

Hva tenker du