Aston med Valkyrie-inspirert banesykkel

Gode ting må selvsagt følges opp. Aston Martin og Brough Superior viser nå en ny søster til den nå utsolgte AMB 001, en banefokusert AMB 001 Pro.


Etter årets Oslo Motor Show har nordmenn lært seg navnet på en ny superbil med et litt norsk navn, nemlig Aston Martin Valkyrie ‒ en ellevill hyperbil.

Bilen med et navn inspirert av den norrøne mytelogien ble nemlig vist fram under årets norske motorshow, og det takket være Arne Fredly. Nordmannen er en så god kunde av Aston Martin at han, faktisk som en av de aller første, har fått levert både en Valkyrie og en Valkyrie Pro ‒ sistnevnte en baneversjon av gateverstingen.

Og Fredly gjorde alt han kunne for at begge bilene kunne vises fram på Lillestrøm slik at bilinteresserte nordmenn faktisk kunne studere den superpotente duoen ‒ og lyktes med det.

Faktisk var dette første gang de to bilene ble utstilt sammen, ja, det var til og med første gang Fredly selv så bilene sammen. Moro både for han, for oss ‒ og selvsagt alle de andre som besøkte Oslo Motor Show.

Aston Martin viderefører nå Pro-grepet rundt Valkyrie til sin unike motorsykkel ‒ AMB 001.

Denne motorsykkelen er et resultat av samarbeidet mellom de to britiske merkene Aston Martin og sykkelprodusenten Brough Superior, og er ikke uventet en supersykkel.

Linjene er aerodynamiske så det holder, den er laget av karbonfiber og andre lette materialer, veier kun 180 kilo og ja, har 180 hestekrefter.

Prisen var også i Aston-klassen, for denne motorsykkelen rundet faktisk millionen. Det stoppet absolutt ikke kundene, og de 100 håndlagde eksemplarene er for lengst solgt unna.

Men i likhet med fotballaget Aston Villa, som slo selveste Manchester United i sin siste kamp, er også Aston Martin i støtet. Så de knaller nå til med en ny versjon av AMB 001 med de tre viktige bokstavene Pro bakerst.

Etterfølgeren til AMB 001 er altså inspirert av Valkyrie Pro-utgaven som er laget helt uten restriksjoner, og tar også ytelsen opp mot det helt ekstreme.

AMB 001 Pro har nemlig fått 25 prosent mer effekt enn forgjengeren, og med sine 225 hk har den et kraft-til-vekt-forhold på ganske så ville 1,28 hk/kg. Ja, det er sånn cirka det samme som en Formel 1-bil. Pro-sykkelen veier for øvrig 175 kilo, og er utstyrt med dekkene 120/70 ZR17 foran og 200/55 ZR17 bak.

Den nye Pro-utgaven blir nå vist fram på den store EICMA-messen i Milano, og bør være et nesten like stort trekkplaster som Valkyrie utstilt i Lillestrøm var.

‒ Suksessen til forgjengeren, kombinert med den utrolige Aston Martin Valkyrie AMR Pro, inspirerte oss til å komme sammen igjen for å lage en ny supersykkel, sier Thierry Henriette, administrerende direktør i Brough Superior.

‒ En som vi vet vil begeistre kundene våre. Vi er spesielt stolte av den nye motortypen, med et veivhus maskinert av en solid aluminiumblokk, noe som er unikt for en produksjonsmotorsykkel. Med den markerte økningen i kraft tar dette AMB 001 Pro inn i hypersykkelsektoren.

Også den «vanlige» Aston Martin AMB 001 ble avduket under MC-messen i Milano, noe som skjedde for tre år siden.

‒ Det er en vakker enkel formel. Form pluss teknologi er lik ytelse, sier Marek Reichman om den nye supersykkelen. Han er en visepresident og kreativ leder over hos Aston Martin.

‒ Når du presser noe helt til kanten av kapasiteten og gjør det sømløst, kan opplevelsen få deg til å miste pusten. Det er ingen skille mellom de avanserte materialene, design og tekniske egenskapene til sykkelen. Vi har oppnådd denne flyten med Brough Superior for de som ønsker en bane-supersykkel som ingen andre. Rytteren er en del av denne bevegelige skulpturen, og vil bokstavelig talt føles som om de er en del av banen når de ligger på toppen av AMB 001 Pro.

Og som det hør og bør så er også den vanvittige baneutgaven av Valkyrie på plass i Milano, og dermed blir den unike duoen utstilt side-ved-side ‒ helt sikkert til stor begeistring for de besøkende.

Aston sier ikke noe om hvor mange eksemplarer de skal lage av AMB 001 Pro, men kun at den kommer i svært begrenset antall.

Når vi sier Aston, så mener vi faktisk britiske Brough Superior. Sykkelen skal nemlig settes sammen, selvsagt for hånd, i deres fabrikk i franske Toulouse, og skal være leveringsklar til neste år.

Vi håper selvsagt på at Aston Martin og Brough Superior også går videre med gateversjonen, og vi tipper Astons største kjendiskunde håper det kommer en sju-serie av denne.

Nei, vi tenker ikke på Arne Fredly, men selveste James Bond. For superagenten ville sikkert nikket anerkjennende til en Aston Martin AMB 007.

Her er bilder av banemonsteret som absolutt blir til en realitet, Aston Martin AMB 001 Pro:

Les også:

Bildeserie

Les mer om:

Nyheter Motorsykkel