Annonse
Hjem Elbiler App åpner for finjustering av elbilen

App åpner for finjustering av elbilen

Hyundai-gruppen har utviklet det første programmet som lar føreren stille inne sju ulike funksjoner for elbilen via mobilen.

Vi har sett både digitale nøkler og apper som holder oversikt over elbilen og til og med fjernstyrer den, men Hyundai Motor Group tar nå det neste steget ‒ en app som kan finjustere elbilen.

Gruppen, som byr på elbiler som Hyundai Kona electric, Hyundai Ioniq electric, Kia e-Niro og Kia Soul Electric, har nemlig utviklet ‒ hold deg fast nå ‒ «smartphone-electric vehicle pairing based performance adjustment technology».

Oversatt til forståelig norsk betyr dette altså at de har utviklet teknologi som gjør det mulig å koble sammen smarttelefonen med elbilen, og dette åpner for finjusteringer rundt ytelsen.

Mer eksakt åpner programmet for å justere sju spesifikke områder på elbilen, inkludert maksimalt dreiemoment, tenning, akselerasjons- og retardasjonsevne, regenerativ bremsekapasitet, maksimal hastighet, responsivitet og energibruk på klimastyring.

Saken fortsetter under Annonsen

Dette er ikke mulig å gjøre på en bil med forbrenningsmotor, ettersom det fører til nye utslippstall ‒ noe som igjen må godkjennes. Men på en elbil er som kjent ikke utslipp noe tema.

Den sørkoreanske gruppen åpner også for at innstillingene som føreren finner fram til kan deles med andre. Så om en bruker for eksempel finner de optimale innstillingene for å kjøre til en norsk fjellhytte midtvinters, kan disse altså laste ned og brukes av andre.

Her kommer også sikkerhet inn, og Hyundai-gruppen bruker blokkjede-teknologi for å ivareta dette. Denne kryptere deler av informasjonen, og forhindrer også at allerede opplastet data bli manipulert.

De som allerede eier en elbil fra Hyundai og Kia blir muligens litt skuffet, for gruppen sier at planen er at kommende elbiler skal få en slik teknologi.

‒ Hyundai Motor Group har på gang 44 miljøvennlige modeller innen 2025, inkludert 23 elektriske biler. Vi er potensialet for teknologier og tjenester som er knyttet opp mot ikke-forbrenningsbiler, sier forsker JeongSoo Eo fra Hyundai Motor Group.

Gruppen har også på gang en digital nøkkel som kan erstatte den fysiske. Denne kan laste ned via en app, og brukes av opp til fire personer.

Etter å ha lastet ned den digitale nøkkelen kan brukere åpne bilen ved å plassere smarttelefonen foran dørhåndtakene fremme, og for å starte bilen legges telefonen på plassen for trådløs lading.

Dette systemet bruker en teknologi kalt Near Field Communication (NFC), men Hyundai-gruppen åpner også for bruk av Bluetooth Low Energy (BLE).

Ved å opprette kontakt med bilen via BLE kan brukeren låse og åpne bilen, aktivere alarmen og starte bilen. Når bilene kommer med selvparkerende teknologi er det ventet at bilen også kan parkeres via BLE-sambandet.

De har også tenkt flere bruksområder, og en eier kan for eksempel gi et bud en begrenset adgang til å åpne kun koffertlokket for å levere varer.

Nye biler fra Hyundai og Kia skal gradvis få den nye digitale nøkkelen i tiden framover.

Forrige artikkelNy kabriolet-dronning
Neste artikkelNye GLS er her

3 KOMMENTARER

  1. Bilens oppførsel bør ikke kontrolleres trådløst med en mobil, da blir den lett å hacke.
    Slike innstillinger bør kun gjøres fra førerstolen.

  2. Jeg har i dag kjøpt en Hyundai Ioniq elektrisk 2020 mod. Denne bilen har BlueLink der jeg kan logge meg inn på bilen via min mobiltelefon der en kan følge med lading, sette på varme nå eller senere, og en del andre kjekke ting så det kommer seg. Skal bli meget spennende å se videre utvikling av nye elbiler som kommer fremover.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,792FansLik
84FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker