Annonse
Hjem Elbiler Ami, en elbil for 16-åringer

Ami, en elbil for 16-åringer

Citroën kommer med en elbil så liten at man ikke trenger bilsertifikat for å kjøre den. 

For ett år siden presenterte Citroën et konsept under Genève Motor Show som gikk sin seiersgang over hele verden.

Interessen for det det merkelige kjøretøyet var faktisk så overveldende at det franske merket bestemte seg for å videre med prosjektet kalt Ami One Concept.

Nå er det klart for premieren på det ferdige resultatet kun kalt Ami, og vi har oppdatert vår ett år gamle sak. Så her er den oppdaterte saken av den oppdaterte bilen.

Husker du Citroën 2CV?

Saken fortsetter under Annonsen

Denne snodige bilen med et veldig særpreget design er faktisk en av de mest seiglevende modellene som har vært, og den rakk å bli 42 år gammel før den ble pensjonist i 1990. 

Tanken bak 2CV tilbake i 1935 var at den skulle være så enkel og billig (motoren var f.eks. opprinnelig på 9 hk) at alle skulle ha råd til en slik, og på den måten skulle også de fattige bøndene på bygda få byttet ut hest og kjerre med motor og fire hjul. 

Citroën-sjefen den gang ville ha en bil som kunne frakte fire personer samt 50 kilo poteter. Jepp!

Den ble altså en veldig suksess da den kom i produksjon ett år etter at den var vist fram på Paris Motor Show i 1948.

Tanken bak Ami er ikke så veldig ulik, foruten potetene da. 

Den lille elbilen, nesten som en eske på fire hjul, skal nemlig levere urban mobilitet til massene, og skal være et alternativ til kollektivtransport, sykler, scootere og andre to- og trehjulinger.

Bilen er ultrakompakt med en lengde på 2,41 meter, en bredde på 1,39 meter, en høyde på 1,52 meter, og med plass til to personer på innsiden. 

Dette er en mopedbil, så Ami kan kjøres av norske 16-åringer. I Frankrike kan for eksempel 14-åringer sette seg bak rattet på en Ami.

Så hva er dette for noe?

Jo, dette er altså en helelektrisk mopedbil som er tilkoblet, og franskmennene legger også opp til et økosystem hvor det er blir mulig å både leie og kjøpe en slik bil.

Citroën har tenkt på alle de forskjellige behovene i forhold til leie- og delingstjenester, og det skal dermed være mulig å bestille denne for både kort og lang tid. Ja, til og med kjøpe den.

Langtidsleie koster 19,99 euro per måned samt et engangsgebyr på 2.644 euro i Frankrike, gjennom Free2Move kan man leie den for 0,26 euro per minutt, eller så kan man cashe ut 6.000 euro og kjøpe den.

Dette er altså en mopedbil, og toppfarten er dermed 45 km/t. Rekkevidden er på 70 kilometer, og ladetiden er opplyst til 3 timer via 220 volts kontakt.

Telefonen er blitt en viktig del av hverdagen, og det vil den også være i Ami. Der kan den plasseres på et eget sted, og det er også en app hvor du kan følge med på bilen.

Innsiden er litt som 2CV en gang var ‒ altså noe vi aldri har sett før. 

Instrumentpanelet er selvsagt digitalt, og det er ikke veldig mange fysiske knapper å se. 

På høyre side av rattet ser vi tre stykker, en for vindusvarmen, en for vifta og en for varselblinklys, samt en USB-inngang ‒ og det er dét.

Dette er altså en ultrakompakt elbil som kun veier 485 kilo, mens svingradiusen er på 7,2 meter.

Citroën åpner for salg av Ami 30. mars, men da kun i Frankrike. Deretter følger Spania, Italia, Belgia og Portugal, før det skal åpnes for Tyskland deretter.

Dessverre sier de ingenting om Norge, men blir etterspørselen høy nok blir Ami forhåpentlig også tilgjengelig her.

2CV ble altså en gigantisk suksess etter at den kom på markedet i 1949, og totalt ble det produsert 5,1 millioner slike biler. 

Slik så den ut, og bøndene var altså fornøyde. 

La du merke til de spesielle siderutene? For som du kan se av bildeserien under har Ami arvet den løsningen, et morsomt grep fra Citroën.

2CV skulle gjøre bondefolket fornøyde, og nå skal altså Ami blidgjøre byfolket.

Kanskje kan Ami bli 2020-tallets svar 2CV?

Les også: 

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,759FansLik
83FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker