Uværet som fikk navnet Hans har ført med seg enorme ødeleggelser, og skademeldingene har tikket inn til forsikringsselskapene i rekordfart. Bare Gjensidige hadde registrert 2.200 skademeldinger søndag kveld.
Store vannmengder har nemlig tatt med seg det meste på sin vei, og har ødelagt både hus, eiendom, kjøretøy og campingvogner. Og lammet infrastrukturen.
-->
Et hundretalls veier måtte også stenges, og noen er i så dårlig forfatning at de vil ta tid før disse kan åpnes for vanlig ferdsel. Men det som har skapt mest trøbbel for bilistene er de stengte hovedveiene som knytter landsdelene sammen.
Faktisk var alle hovedveiene mellom Oslo og Trondheim stengt, og det var også problematisk å ta seg mellom øst og vest. Men Vegvesenet har fulgt mantraet om «alle mann til pumpene», og nå er alle hovedveiene igjen åpnes.
For natt til mandag hadde de også ryddet E134 mellom Drammen og Hokksund, slik at alle de store riks- og europaveiene igjen er åpne. Vegvesenet sier at de sammen med entreprenør har jobbet hardt for å pumpe vekk store vannmengder, og klokken 02.00 kunne veien åpnes.
I tillegg har Drammen kommune pumpet på sine veier i nærområdet, og Viken fylkeskommune på sine, opplyser de.
– Stor innsats fra mange har gjort at vi gjennom helgen har kunne åpne nye veistrekninger, sier avdelingsdirektør Cato Løkken i Statens vegvesen.
Men selv om den siste hovedveien nå er åpnet, understreker Vegvesenet at det fortsatt omkjøringer som de kjørende må ta hensyn til. Og det er i tillegg fare for utglidninger når vannet trekker seg tilbake, så veiene er ikke helt friskmeldt.
Vegvesenet overvåker situasjonen nøye, og har folk ute på veiene for å vurdere skadeomfanget. De melder mandag formiddag at det fortsatt pågår omfattende reparasjonsarbeid som mest sannsynlig vil vare utover dagen.
Det er også en utfordring med at veiene kan ha fått betydelige underliggende og usynlige skader.
Men:
– Trafikantene kan være trygge på at når vi åpner veiene, så er de trygge, sier Løkken.
Det er altså en del omkjøringer via mindre veier, og disse egner seg ikke for tungtrafikk. For E6 Innlandet gjelder dette strekningene Harpefoss-Frya og Fåvang sentrum.
– Vi oppfordrer tungtransporten til å velge riksvei 3 Østerdalen både nord- og sørover. Der er fremkommeligheten best, sier Løkken.
Flomtoppen er heldigvis nådd, og de fleste steder har den kulminert. Men det er unntak, som Tyrifjorden som stiger med 10 centimeter.
En utfordring med omkjøringer er at de noen ganger går gjennom tettbygde strøk, og der kan også fremkommeligheten være begrenset.
– Vis hensyn til beboerne, myke trafikanter og de som arbeider med veien, sier Løkken.
Vegvesenet understreker at situasjonen fortsatt kan endre seg, og oppfordrer bilistene til å søke oppdatert informasjon om de skal kjøre i de berørte områdene.
Kilder til informasjon om situasjonen på veiene: