Advarer mot bulketorpedoer

Skiv alltid egen skademelding om du er uheldig og krasjer med en annen. Og anmeld eventuelle bulketorpedoer.


Alle kan være uheldige å krasje med en annen trafikant, for dette skjer absolutt ikke kun med de som har et ferskt førerkort i lomma. Men disse er kanskje enklere «ofre» for motparten.

Det viser blant annet en undersøkelse gjennomført av YouGov for If, hvor det kommer fram at det kan oppstå flere uheldige situasjoner når unge og uerfarne førere kolliderer.

-->
– Vi har fått høre om flere tilfeller der motparten har tilbudt seg å fylle ut hele skademeldingen som en slags service, både del A og B, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If.

‒ Hendelsesforløpet for ulykken har vært helt feil, og den unge sjåføren har urettmessig fått skylden.

Så la oss slå det fast en gang til. Skriv alltid din egen skademelding, slik at forsikringsselskapet mottar din versjon av det som skjedde. Altså, ikke la motparten fylle ut de feltene som ikke er felles på skademeldingen.

Men et eventuelt feilaktig bilde av selve ulykken er bare en av tingene sjåførene må være oppmerksom på.

– I andre tilfeller kan den unge føreren bli tilbudt å holde ulykken borte fra forsikringsselskapene mot oppgjør i kontanter. Pressmiddelet er gjerne mulig bonustap og høyere priser på forsikringen i etterkant for foreldre og den unge, sier Clementz.

‒ Som sylfersk bak rattet er en 18-åring et lett offer for påvirkning rett etter en småbulking.

I undersøkelsen som ble gjennomført i fjor svarte 7 prosent av de som hadde fått skade på bilen at de hadde opplevd trusler i forbindelse med ulykken.

2 prosent oppga at de hadde havnet i håndgemeng med den andre føreren, mens 9 prosent sa at de hadde opplevd munnhuggeri.

Og så har vi disse bulketorpedoene.

‒ Vi har dessverre vært borti noen tilfeller hvor motparten legger press over lang tid, for eksempel gjennom ubehagelige telefoner eller oppmøte på døra, sier Clementz.

‒ I slike tilfeller anbefaler vi folk å ta kontakt med politiet. Du bør også informere forsikringsselskapet ditt med en gang hvis du blir utsatt for trusler, press eller manipulasjon, sier kommunikasjonssjefen.

Les også:

Les mer om:

Nyheter